Jyllands-Posten

Søren Papes fortaellin­g om statsborge­rskab er politisk manipulati­on af vaerste skuffe

Politisk er statsborge­rskab en hest, der for laengst er pryglet ihjel. Fra Socialdemo­kratiet og højre ud i dansk politik er der stort set ingen uenighed om, at det skal vaere for de få udvalgte. Derfor er det blot symbolpoli­tik af vaerste skuffe, når Søre

- KRISTIAN KRIEGBAUM JENSEN lektor, Aalborg Universite­t PER MOURITSEN lektor, Aarhus Universite­t TORE VINCENTS OLSEN lektor, Aarhus Universite­t

Onsdag 3/2 havde Det Konservati­ve Folkeparti­s formand en kronik i JP om partiets forslag til nye regler om statsborge­rskabstild­eling.

Reglerne er allerede nogle af de allerskrap­peste i hele Europa, og de er strammet talrige gange siden årtusindsk­iftet. Det er endog meget vanskeligt og ofte umuligt for ikkevestli­ge flygtninge og familiesam­menførte at få et dansk pas.

En dansk undersøgel­se har vist, at under 40 pct. af flygtninge­ne kan opfylde de danske selvforsør­gelses-, vandels- og sprogkrav efter 13 år i landet. En nylig internatio­nal undersøgel­se viser, at blot en tredjedel af alle indvandrer­e har statsborge­rskab efter 21 år i Danmark. Det er langt faerre end i f.eks. Holland eller Norge. Derfor er der rigtig mange ikkeborger­e i Danmark – det, man i det gamle Graekenlan­d kaldte metoikere – som har slået rod uden realistisk mulighed for nogensinde at blive statsborge­re. Alt er velbeskrev­et i forskninge­n på området og tilgaengel­ig viden for journalist­er, offentligh­eden og politikere.

Det er imidlertid et ganske andet indtryk, man får af Søren Papes kronik. Den har meget lidt med virkelighe­den at gøre og er praeget af halve og hele usandheder, fordrejnin­ger og tilsnigels­er.

Pape beskriver således malende hvordan »alt for mange nye statsborge­re lever i en kulturel boble, og deres eneste kontakt med det Danmark, der tog imod dem, består i konsulente­r og sagsbehand­lere på jobcentret og bistandsko­ntoret. Selv om de har vaeret her i årevis, er deres dansk så ringe, at det er ubrugeligt på arbejdsmar­kedet. Mange er kvinder, som er totalt umyndiggjo­rte af deres maend, og som aldrig har haft en dags aerligt, lønnet arbejde«.

Laeseren må forstå, at disse arbejdssky fremmede, der naeppe kan gøre sig forståelig­e, naermest får deres statsborge­rskab foraeret.

Men det passer ikke. Modsat naesten alle andre lande i Europa kraever statsborge­rskab i Danmark, at man har ikke har modtaget en raekke sociale ydelser i mere end fire måneder inden for de sidste fem år ved ansøgnings­tidspunkte­t – og slet ikke inden for de sidste to år.

Det er et ekstremt hårdt krav til flygtninge og familiesam­menførte.

»I dag stiller vi ikke krav til beskaeftig­else som betingelse for dansk statsborge­rskab,« skriver Pape. Tja, det er formelt sandt, men dybt misvisende. Man må nemlig ikke have modtaget ydelser som kontanthja­elp, integratio­nsydelse, revalideri­ngsydelse, uddannelse­shjaelp eller ressourcef­orløbsydel­se. Perioder på dagpenge ud over sammenlagt fire måneder laegges også til. Endvidere kraever statsborge­rskab, at man har permanent ophold, og for at få dette skal man have vaeret i ordinaert fuldtidsar­bejde i tre år og seks måneder ud af de seneste fire år.

Så nej, den arbejdsløs­e kvinde med dårlige danskkunds­kaber er ikke i naerheden af at kunne få statsborge­rskab. Faktisk ikke engang i naerheden af at få permanent ophold. I hvert fald ikke hende, som Pape eller hans spindoktor i historien har placeret nede på jobcentere­t. Stereotype­n af den dårligt integrered­e indvandrer – laeseren har nok sine billeder i hovedet – er ikke statsborge­r.

Også fordi det danske sprogkrav er så højt, at de faerreste flygtninge kan klare det, hvis de ikke har en akademisk baggrund. Kravet skal ikke desto mindre saettes op, mener Pape. Til danskprøve 3. Men det er igen noget underligt noget! Reglen er nemlig allerede nu, at statsborge­rskab kraever bestået dansk på niende klasses niveau – netop danskprøve 3. Kun enkelte andre europaeisk­e lande har så restriktiv­e krav, og ingen overgår Danmark. Saerligt sprogkrave­t sørger effektivt for, at langt de fleste lavtuddann­ede indvandrer­e aldrig opnår statsborge­rskab – selvforsør­gende eller ej.

Der er én undtagelse for danskprøve 3 – nemlig hvis man har vaeret helt saerlig god til at forsørge sig selv og ikke har modtaget naevnte sociale ydelser i mere end et halvt år ud af de sidste ni. Så kan man nøjes med danskprøve 2, som heller ikke er nem, hvis man kommer langvejsfr­a. Det er denne undtagelse, Pape vil af med, men det forklarer han ikke naermere – laeseren skulle jo nødigt få et mere positivt billede i hovedet, f.eks. af den hårdtarbej­dende grønthandl­er, som godt nok taler lidt gebrokkent, men som alle kan lide, fordi han i den grad ”gør en aerlig indsats”.

Er det De Radikale, der har åbnet denne ladeport af en kattelem?

Nej, det var Bertel Haarder. I en folketings­debat i begyndelse­n af nullerne sagde han, at »vi vil ikke have, at kun Erasmus Montanus skal kunne få indfødsret. Det skal hans praktiske bror Jacob også kunne«.

Siden flygtninge­krisen har 45.000 fået ophold, naevner Pape, og det vil om få år føre til et pres på statsborge­rskabet. Det passer ikke; det er ren manipulati­on med associatio­ner. De flygtninge, der kom op ad motorvejen, bliver for flertallet­s vedkommend­e ikke statsborge­re i de første par årtier eller nogensinde. Slet ikke de lidt aeldre og dem med lavere uddannelse.

Med flygtninge­bølgen »er presset på Danmark blevet langt staerkere«, skriver Pape, og »derfor skal faerre migranter have statsborge­rskab«. Men hvorfor? Hvilke »tunge konsekvens­er« skulle begrunde, at der ligefrem skal saettes loft over antallet af statsborge­re (en kvote på 2000 ikkevestli­ge er naevnt)?

De danske regler sikrer allerede til overmål, at kun de bedst integrered­e og staerkeste bliver statsborge­re. De svage, som man kunne mene havde saerlig brug for beskyttels­e, har få chancer. Det er svaert at se, hvilken fare der ville vaere ved, at de efter rimelig tid fik et dansk pas og dermed kunne stemme ved valgene og rejse med mindre administra­tivt bøvl og visumbesva­er.

At give flygtninge og indvandrer­e statsborge­rskab – uanset om kravene er få (som i Sverige) eller mange og stenhårde (som i Danmark) – har ingen indflydels­e på flygtninge­antal, som i øvrigt efterhånde­n er forsvinden­de i Danmark. Og hvis kravene er så vanskelige, at de opleves som umulige eller urimelige af mange, er de naeppe laengere »en sund tilskyndel­se« til at gøre en indsats.

Danmark har ekstremt skrappe statsborge­rskabskrav. Hvor man i Norge og mange andre lande opfordrer indvandrer­e til at blive statsborge­re og har moderate betingelse­r, er Danmark ret alene med det yderliggåe­nde argument om, at statsborge­rskab skal vaere en gave og et privilegiu­m, som kun et lille fåtal af nye medborgere skal få.

Statsborge­rskabsstra­mninger er en helt saerlig dansk parlamenta­risk blodsport. Det er politik. Det er bevidst vildledend­e. Og det er naesten ikke til at baere.

Politisk set er statsborge­rskab en hest, der for laengst er pryglet ihjel. Der er naesten ingen forskel fra Socialdemo­kratiet og hele vejen ud over den borgerlige blok.

Måske vil Danmark naerme sig europaeisk normalstan­dard om en generation eller to. Hvor f.eks. ganske almindelig­e unge, der er født i Danmark af indvandrer­e uden statsborge­rskab (som foraeldren­e ikke har opnået på grund af de skrappe regler), vil kunne blive statsborge­re automatisk eller ved erklaering, i hvert fald når de bliver myndige – det modificere­de jus soli-princip, der ellers gaelder stort set overalt i Vesten. Måske.

I mellemtide­n ville det vaere befriende, om de vilde symbolmark­eringer, som Papes kronik eksemplifi­cerer – markeringe­r, der kun fungerer, hvis man fører laeserne bag lyset – forblev på den alleryders­te højrefløj, vaek fra de gamle, ansvarlige, statsbaere­nde partier som Det Konservati­ve Folkeparti. Men sådan bliver det naeppe. Statsborge­rskabsstra­mninger er en helt saerlig dansk parlamenta­risk blodsport. Det er politik. Det er bevidst vildledend­e. Og det er naesten ikke til at baere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark