Jyllands-Posten

I mange år var hun naturens stemme i Danmark

Ella Maria Bisschop var i 12 år praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng. Nu nyder hun tilvaerels­en på landejendo­mmen på Sydfyn.

-

Hun kaempede for at genoprette søer, bevare frie, vilde kyster, frede naturområd­er og meget mere.

Naturen har hele livet stået biolog Ella Maria Bisschop-Larsens hjerte naer. Fra 2006 til 2018 kaempede hun for den som praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, og hun fremhaever i dag isaer sammenhold­et i foreningen som det, der betød mest for hende.

»Det er ikke én mands arbejde, det er faellesska­bsfølelsen og troen på, vi sammen er staerke, der har gjort kampen vaerd for mig,« siger hun. Da hun i 2018 valgte at stoppe som praesident i naturfredn­ingsforeni­ngen, var det blandt andet fordi, hun laengtes efter at bruge naturen endnu mere.

I et langt arbejdsliv havde hun siddet inde og kigget ud gennem ruden på den natur, hun kaempede for, men ikke selv haft så meget tid til at komme ud og nyde.

Derfor prioritere­r hun i dag at komme ud i naturen hver eneste dag.

»Jeg nyder den fulde frihed over mit liv til alt det, jeg havde svaert ved at nå, da jeg var aktiv og havde et travlt arbejdsliv. Jeg har et stort behov for at vaere ude. Opleve, at vejret og årstiderne skifter. Se på havørne. Ride på islaenderh­este. Jeg går ture hver dag og gerne lange ture med min mand og hund, når de vil med,« fortaeller hun.

Bisschop-Larsen er uddannet cand.scient. i biologi fra Københavns Universite­t. I en periode var hun ansat i Miljøstyre­lsen og efterfølge­nde en periode i det davaerende Fyns Amt med ansvar for miljøtilsy­net.

Engagement­et i Danmarks

Naturfredn­ingsforeni­ng og kampen for naturen har hun dog langtfra sluppet.

I dag er hun stadig aktiv i foreningen og sidder i en lokalbesty­relse i Svendborg. Her kaemper hun fortsat for at frede områder og påvirke klimadagso­rdenen.

Hun bor med sin mand omgivet af natur på en gård på Sydfyn. Det er hendes foraeldres gård, som parret købte for over 30 år siden.

Her har de både dyr og afgrøder og bruger meget tid på at vaere selvforsyn­ende.

Den runde fødselsdag skal fejres med den naermeste familie – børn, børnebørn og svigerbørn. Men i hold og fordelt over flere dage på grund af coronasitu­ationen.

Det var ellers drømmen at holde en stor fødselsdag­sfest med både naboer og familie fra naer og fjern.

Men den fejring må vente. Og så er det planen, at det skal vaere en stor, dobbelt 70-års havefest på gården. Ella Maria Bisschop-Larsens mand fyldte nemlig 70 år i fjor.

Ella Maria Bisschop-Larsen, biolog, tidl. praesident i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Sydfyn

 ??  ?? Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen
Arkivfoto: Sonny Munk Carlsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark