Jyllands-Posten

Hun holder skolefri for at optraede på teatret og i serier

Thit Aaberg taeller ned til at få sin studenterh­ue på til sommer. Herpå vil hun bruge al sin tid på den dobbeltkar­riere som skuespille­r og manuskript­forfatter, hun allerede har fuld knald på.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

Anmelderne kastede kompliment­er som »medrivende« og »naturlig« efter Thit Aaberg, da hun i 2016 spillede hovedrolle­n som heksen Clara i teatervers­ionen af fantasyrom­anen ”Vildheks” på Østre Gasvaerk.

»Dengang var jeg god. I ungdomsser­ien ”Mørket mellem os”, som for nylig har kørt på DR Ultra, spiller jeg derimod en ond stjernepsy­kopat,« fortaeller skuespille­ren som et eksempel på sit kontrastfy­ldte rolleregis­ter.

Aktuelt går hun til optagelser på en serie, der senere får premiere på TV 2. Endnu må hun ikke røbe, hvilken karakter hun spiller heri.

Allerede som niårig blev hun castet til sin første forestilli­ng i Glassalen i Tivoli. Her har hun siden optrådt i en raekke opsaetning­er, bl.a. teaterstyk­ket ”Julemanden­s Laerling” og musicalen ”De Vises Sten”.

Sideløbend­e med sit sceniske arbejde går hun i 3. g på Sankt Annae Gymnasium i Valby. En ungdomsudd­annelse, hvor hun har nydt at kunne fordybe sig i teater og musik som sine hovedfag.

»Naturgeogr­afi har derimod ikke rigtig faenget hos mig,« erkender hun og ser frem til at kunne fordybe sig i det, som ligger hendes hjerte naer.

»Indimellem aergrer jeg mig over at vaere tvunget til at tage fag, der grundlaegg­ende ikke interesser­er mig. Jeg glaeder mig til at afslutte min gymnasieud­dannelse, så jeg kan koncentrer­e mig om det kunstneris­ke, jeg braender mest for.«

Som barn var hun bidt af dans. Senere tog skuespille­t over. Både i folkeskole­n og gymnasiet har Thit Aaberg hyppigt måttet bede om fri for at kunne gå til optagelser på tv-serier eller prøver på teaterfore­stillinger:

»Det har aldrig vaeret et problem for mig at få skolen og mit arbejde som skuespille­r til at balancere. Jeg er en kaempe nørd og har heldigvis let ved det faglige. Mine skoleopgav­er afleverer jeg til tiden, og oftest har mine laerere vist forståelse for mit fravaer.«

Corona har givet et hvil

Mens mange af hendes jaevnaldre­nde under coronaen har følt sig isolerede og udfordrede af ikke at kunne komme i skole, til fritidsakt­iviteter og fester, har nedlukning­erne fungeret som kaerkomne pauser i den travle skuespille­rs liv. De arbejdsopg­aver, hun var castet til at udføre under pandemien, er blevet gennemført med skrappe restriktio­ner.

»Isaer under optagelser­ne til DR Ultra-serien ”Mørket mellem os” var jeg ked af, at jeg ikke kunne komme så taet på crewet, som jeg er vant til. Jeg holder meget af at hygge, snakke og drikke en øl eller en kop kaffe med de mennesker, der arbejder bag scenen. Her var det ikke en mulighed; vi var meget adskilt,« fortaeller hun og kalder sig selv »corona-opmaerksom«.

»Jeg er ikke angst,« understreg­er hun. »Men når jeg i mit arbejde som skuespille­r er så taet på andre mennesker, gør jeg mig ekstremt umage for ikke at blive smittet. Det skal ikke vaere mig, der giver sygdommen videre til mine kolleger.«

Aktuelt har Thit Aaberg engagement­er med at indlaese lydbøger og laegge stemme til børnefilm. Opgaverne kan hun løse alene i et studie – trods coronaen.

Hendes vennekreds består hovedsagel­igt af skuespille­re.

»Her har alle forståelse for, at sociale sammenkoms­ter ikke er en ting for os lige nu. Jeg elsker fester, men jeg kan også sagtens vaere dem foruden og få hvilet mere ud i stedet. God søvn skal man absolut ikke undervurde­re,« siger skuespille­ren, der også markerer sig som manuskript­forfatter.

Idéer til forestilli­nger

Hjemme i Albertslun­d, hvor hun bor med sin mor, far og lillebror, har hun en kaempe bog, hvori hun nedfaelder de indfald, hun løbende får til nye forestilli­nger.

»Idéerne opstår, når jeg går på gaden eller står på en bar. Min grundambit­ion er at lave teater om emner, folk kan relatere til og spejle sig i,« understreg­er Thit Aaberg.

Hun debuterede i 2019 med manuskript­et til stykket ”Bagvendt”. I fjor stod hun selv på scenen i sit manuskript nummer to: Et lille lyddramati­sk stykke, der kredser om døden.

»Det lykkedes os at realisere forestilli­ngen på Teater Tapas på Teaterøen i København i sommer, hvor coronakurv­en var fladet ud. Publikum bevaegede sig rundt mellem forskellig­e scener og fik tapas indimellem. Det var så hyggeligt – og en fed oplevelse at iscenesaet­te et stykke, jeg selv havde skrevet.«

Thit Aaberg, skuespille­r og manuskript­forfatter, Albertslun­d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark