Jyllands-Posten

En norsk bondemand med hang til ure, kvinder og jagtture

Under Anders Bessebergs ledelse af det internatio­nale skiskydnin­gsforbund i 26 år har han beskyttet russiske interesser, viser en ny rapport.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Hvordan kan en aeldre norsk bondemand ende med at blive anklaget for korruption, svindel og for at have daekket over dopingfors­eelser?

Anders Besseberg, 74 år, sad i over 26 år som praesident i IBU, det internatio­nale skiskydnin­gsforbund. Lige indtil den 12. april 2018. To dage efter at det østrigske politi havde ransaget IBU’s hovedsaede, og det norske politi havde gennemsøgt Anders Bessebergs idyllisk beliggende landbrug i Vestfossen beliggende med husnummer 2 for enden af Bessebergv­eien, trak han sig som øverste leder.

Onsdag, knap tre år senere, er verdens bedste skiskytter samlet til VM i Pokljuka i Slovenien, blandt andet i håbet om at de har set det sidste til de skandaler, der er vaeltet frem. Et VM, som oprindelig­t skulle vaere foregået i Rusland.

Ud over den politimaes­sige efterforsk­ning, der stadig er i gang i Norge og Sverige, har IBU siden 2018 haft en ekstern kommission til at kulegrave Anders Bessebergs og andres handlinger i forbundet. Et arbejde, som den britiske advokat Jonathan Taylor har stået i spidsen for.

IBU, som nu ledes af svenskeren Olle Dahlin, er begyndt at rydde op efter et kvart århundrede med nordmanden som chef. Alt skal vaere åbent, der skal ikke igen forekomme korruption og sløring af doping, hvilket er nogle af anklagerne mod Anders Besseberg og forbundets tidligere generalsek­retaer, tyskeren Nicole Resch.

Kvindelige ”tolke”

Advokatens undersøgel­se indbefatte­r bl.a. interviews med 60 personer og gennemgang af 70.000 dokumenter. Af undersøgel­sen – og de politirapp­orter, som kommission­en har måttet offentligg­øre – er der påstande om, at Anders Besseberg i mange år har taget imod penge, ure, gratis jagtrejser og i ganske mange tilfaelde har haft kvindelige ”tolke” på sine ture til Rusland som IBU-chef.

»V har beviser for, at Anders Besseberg har fået vaerdifuld­e ure, jagtture og tjenester fra prostituer­ede,« sagde Jonathan Taylor, da rapporten på 220 sider blev lagt frem for nylig.

Konklusion­en er, at Anders Besseberg stort set konstant har fremmet russiske interesser i IBU. Han har med assistance fra den davaerende generalsek­retaer Nicole Resch styret sit forbund med hård hånd.

I 2016 skulle IBU afgøre, hvor VM skulle placeres i 2021. Det skete i skyggen af den store dopingskan­dale i forbindels­e med Vinter-OL i Sochi i 2014 og den efterfølge­nde optrevling af statsstyre­t doping i Rusland. Den russiske by Tyumen var en af flere kandidater til at holde VM i skiskydnin­g.

»Danmarks Idraets-Forbund havde inden kongressen meldt klart ud, at russerne ikke skulle deltage ved vinter-OL og ikke kunne arrangere VM. Det gav genlyd internatio­nalt. En russisk official hilste på os, kiggede på vores skilte, og så sluttede samtalen kort efter. Vi var i kategorien ”ikke vaerd at tale med”. Men vi hørte, at mange havde fået tilbud om noget for at stemme på VM i Tyumen i Rusland. Kongressen gav dem VM, men det blev efterfølge­nde taget fra dem igen,« siger Christian Borch, en af to danske deltagere på kongressen og dansk repraesent­ant i IBU på vegne af dansk idraet.

Han nåede at møde Anders Besseberg et par gange, inden nordmanden gik af som praesident i 2018.

»Det var tydeligt, at han havde en plan for sporten. Det var med fokus på de store nationer. Da han opdagede, at vi var fra Danmark, sagde han ”Ha, ha, Danmark og ski”, og så gik han videre,« fortaeller Christian Borch.

Anders Besseberg afviste i 2018, at han skulle have fået penge for at skjule og manipulere dopingprøv­er, som er en stor del af anklagen mod ham.

»Nej, jeg er ikke korrupt. At jeg skulle have fået betaling af russerne for at skjule dopingprøv­er, det kan jeg sige klart og tydeligt nej til. Jeg har givet samme svar til efterforsk­erne. Jeg har aldrig modtaget en krone, euro, dollar eller rubel for den sags skyld,« sagde Anders Besseberg til VG.

I Norge er det Økokrim, bagmandspo­litiet, der efterforsk­er Anders Besseberg. IBU’s eksterne advokatund­ersøgelse skal afgøre, om Anders Besseberg og andre har forbrudt sig mod sportens egne regler.

Anders Bessebergs advokat, Norbert Wess, understreg­er, at efterforsk­ningen forsat er i gang.

»Ingen tiltaler er fremsat, og Besseberg naegter sig skyldig i alle anklagerne fra myndighede­rne og IBU,« siger han til NRK.

Magten er skurken

Den hvidhårede landmand fra Vestfossen er blandt andet aeresmedle­m i Norge Idraettsfo­rbund og i Norges Skiskydnin­gsforbund. Ikke kun internatio­nalt, men isaer i Norge har sagen vakt opsigt.

»På et tidspunkt undervejs har hans graenser rykket sig. Det har vaeret systemet og magten, der har vaeret skurken. Alle, som i lang tid sidder på privileger­ede poster, vil nok opleve, at ens vaerdisaet skrider, hvis man ikke bliver holdt til ilden af krav om regler og gennemsigt­ighed,« mener Christian Borch.

Da rapporten kom ud, var IBU-praesident­en Olle Dahlin chokeret over afsløringe­rne. Siden han kom til, har skiskydnin­gsforbunde­t sat masser af tiltag i vaerk, for at undgå at det nogensinde kommer så langt igen.

»Min oplevelse er, at der er langt mere gennemsigt­ighed. Men det tager tid. Jeg har stor tiltro til, at dem, der sidder i spidsen nu, tager de rigtige skridt,« siger Christian Borch.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark