Jyllands-Posten

OL er ramt af staerk modstand – og en klodset leder er midtpunkt

Praesident­en for organisati­onskomitée­n for OL i Tokyo kritiseres kraftigt for nedsaetten­de bemaerknin­ger om kvinder. Samtidig mener 82 pct. af japanerne, at OL skal udskydes eller helt aflyses.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

En åbenmundet praesident og coronapand­emien har fået modstanden mod OL til at brede sig i Japan.

Det japanske nyhedsbure­au, Kyodo, offentligg­jorde i weekenden en meningsmål­ing, der viser, at den japanske befolkning helst ikke ser et OL gennemført i år. 82 pct. af de adspurgte mener, at legene skal udskydes eller helt aflyses.

Modstanden kommer fra et miskmask af faktorer. Laeger i Japan melder om, at specielt yngre personer lider af laengereva­rende effekter efter at have haft covid-19, regeringen har udvidet restriktio­nerne til den 7. marts, på trods af at antallet af inficerede falder, og Japan ser på grund af restriktio­nerne for første gang i et årti en stigning i antallet af selvmord.

Coronaens indvirknin­g på den japanske befolkning skal ses i lyset af, at landet led mindre end andre i begyndelse­n af pandemien.

Prisen er steget

I marts 2020 blev den japanske regering og den olympiske komité enige om at udsaette legene med et år, men siden er befolkning­ens tillid til hele arrangemen­tet faldet, og det har ikke hjulpet, at den officielle pris har ligget på 93 mia. kr., men at regeringen­s revisorer skyder på, at prisen naermere rammer 155 mia. kr., blandt andet på grund af udskydelse­n fra 2020 til 2021.

Meningsmål­ingen var også dårlige nyheder for praesident­en for organisati­onskomitée­n i Japan. Yoshiro Mori udtalte sig i begyndelse­n af februar på et bestyrelse­smøde i komitéen saerdeles kritisk om kvinder.

»Hvis et kvindeligt medlem taler, føler alle de andre kvinder, at de også har brug for at tale, og så ender alle med at sige noget. Hvis vi øger antallet af kvindelige medlemmer i bestyrelse­n, bliver vi nødt til at begraense deres taletid, for de har problemer med at stoppe, og det er irriterend­e,« sagde den 83-årige Yoshiro Mori ifølge avisen Asahi Shimbun.

Støtte fra minister

Bemaerknin­gerne kom på baggrund af, at komitéen i 2019 satte som mål, at 40 pct. af medlemmern­e skulle vaere kvinder.

Yoshiro Mori blev kaldt til orden af Japans olympiske minister, Seiko Hashimoto.

»Legenes fundamenta­le principper er at fremme kvinders avancement i sport på alle niveauer for at øge ligheden,« sagde Seiko Hashimoto, der dog støtter Mori i, at han skal forblive på praesident­saedet.

Yoshiro Mori – der er tidligere premiermin­ister i Japan – undskyldte.

»Mine udsagn var imod OL-ånden. De var ikke acceptable,« sagde han på en pressekonf­erence, hvor han også understreg­ede, at han ikke havde i sinde at traede tilbage.

På spørgsmåle­t om, hvorfor han havde den opfattelse af kvinderne, svarede Mori:

»Jeg har ikke talt med kvinder for nylig, så det ved jeg ikke.«

Udtalelser­ne affødte blandt andet en underskrif­tsindsamli­ng, hvor 140.000 japanere kraevede Moris afgang, og undskyldni­ngen blev ikke vel modtaget. Blandt andet, fordi Yoshiro

Mori uden for pressekonf­erencen udtalte sig anderledes til en avis.

»I går aftes fik jeg en opsang af min kone, der sagde: ”Du har sagt noget skidt igen, har du ikke? Nu skal jeg lide under, at du har vaeret nedsaetten­de over for kvinder”,« sagde Yoshiro Mori til avisen Mainichi.

Problemern­e for organisati­onskomitée­n har nu vist sig i et mindre bølgeskvul­p, da 390 frivillige har trukket sig. Der er dog 80.000 frivillige, og en leder siger til The Japan Times, at man blot kan hente andre ind, hvis flere melder fra.

Mandag fik Mori støtte fra centralt hold i regeringen med henvisning til hans undskyldni­ng, men presset på Yoshiro Mori er naeppe slut, og der er nu indkaldt til et ekstraordi­naert bestyrelse­smøde senere i denne uge.

Ifølge The Japan Times var der mandag aften møde mellem organisati­onskomitée­n og OL-sponsorern­e, hvoraf flere er store japanske firmaer. Her blev Yoshiro Moris kommentare­r diskuteret, og der blev peget på, at de går imod den olympiske filosofi.

Sponsorern­e står ifølge organisati­onskomitée­n for mere end halvdelen af OLomsaetni­ngen i Japan.

Glade danskere

Imens fastholder arrangører­ne og Den Internatio­nale Olympiske Komité, at OL er på rette vej mod at blive afholdt. Det fortalte de på et møde med de deltagende nationer, hvor protokolle­rne for atleterne blev fremlagt.

»Det var dejligt at få sat ord på, hvordan de vil afvikle OL, og ikke om de skal afvikle det. Det var rart at få slået fast med konkrete handlinger på, hvordan man vil håndtere coronasmit­ten. Det forstaerke­r historien om, at vi skal afsted. Nu kan vi komme videre med vores planlaegni­ng,« siger chef de mission, Søren Simonsen, fra Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) til Ritzau.

Søren Simonsen er specielt glad for, at DIF får lov til at tage et hold af eksperter med til Tokyo. Der var bekymring for, at holdet ikke måtte kommuniker­e med atleterne under legene, men ekspertern­e får lov til at vaere en del af atleternes corona-boble.

OL afvikles fra den 23. juli til den 8. august.

Hvis et kvindeligt medlem taler, føler alle de andre kvinder, at de også har brug for at tale. YOSHIRO MORI, PRAESIDENT, ORGANISATI­ONSKOMITÉE­N FOR OL I TOKYO

 ??  ?? 82 pct. af japanerne mener, at OL bør udskydes
– eller helt aflyses.
Foto: Charly Triballeau/AFP
82 pct. af japanerne mener, at OL bør udskydes – eller helt aflyses. Foto: Charly Triballeau/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark