Jyllands-Posten

Salg af laegemidle­r har reddet eksporttal­lene

Medicinali­ndustrien traekker en endnu større del af vareekspor­ten fra Danmark. I 2020 steg salget til udlandet – isaer USA – af den varegruppe.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Den samlede danske vareekspor­t dykkede med 4 pct. i 2020. Til gengaeld viser tallene, at uden et voksende salg af danske medicinalv­arer til udlandet ville udviklinge­n have vaeret endnu mere negativ.

Laegemidle­r udgjorde i fjor 19,5 pct. af den samlede vareekspor­t mod 17,3 pct. året før.

Vaerdimaes­sigt løb eksporten fra medicinali­ndustrien op i 136 mia. kr. i 2020 – 7,6 pct. mere end året før.

»Det har vaeret et udfordrend­e år på mange ledder og kanter. Verden har haft fokus på coronaviru­s og covid-19, men der har fortsat vaeret behov for laegemidle­r til patienter rundtom i hele verden. Andre sygdomme har ikke vaeret på standby trods coronaviru­s’ indtog,« udtaler koncernche­f Ida Sofie Jensen, Laegemidde­lindustrif­oreningen, om udviklinge­n i de nye eksporttal.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at den samlede eksport af varer og tjenester dykkede med 8 pct. i 2020. For varer var faldet på 8 pct. med dyk i alle varegruppe­r bortset fra kemikalier, herunder medicinalv­arer.

Erik Skovgaard Nielsen, adm. direktør i kreditfors­ikringssel­skabet Atradius, vurderer, at der var tale om et meget stort eksportfal­d i 2020 – trods den globale pandemi.

»Når eksporten samlet set “kun“er faldet med 8,1 pct., skyldes det primaert, at vi i 2020 så en fremgang i eksporten af medicinalv­arer. Fraregner man medicinale­ksporten, ser udviklinge­n faktisk endnu mere dyster ud,« udtaler Erik Skovgaard Nielsen.

USA er storaftage­r

Mens eksporten til de øvrige hovedmarke­der var under pres, var udviklinge­n en anden til USA.

»Når eksporten til USA steg i 2020, skyldes det isaer en stor stigning i medicinale­ksporten. Det er også den primaere årsag til, at USA nu er ved at overtage rollen som Danmarks største eksportmar­ked,« siger Erik Skovgaard Nielsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark