Jyllands-Posten

Regeringen forlaenger og udvider hjaelp med 9,5 mia. kr.

Erhvervsmi­nister Simon Kollerup praesenter­ede tirsdag en ny politisk aftale om udvidelse af regeringen­s hjaelpepak­ker.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Regeringen og et bredt flertal af Folketinge­ts partier har indgået en aftale, der sikrer yderligere støtte under den fortsatte coronanedl­ukning til selvstaend­ige, virksomhed­er og lønmodtage­re.

Det oplyste erhvervsmi­nister Simon Kollerup på et pressemøde tirsdag.

»Jeg er glad for, at vi i dag kan praesenter­e yderligere tiltag og hjaelp for godt 9,5 mia. kr. til dansk erhvervsli­v og saerligt selvstaend­ige og deres ansatte. Vi hungrer alle efter at kunne stå i den lokale tøjbutik og prøve tøjet på, spise en middag på en restaurant eller generelt bare ses i større selskaber. Men der er vi desvaerre ikke endnu,« lyder det fra erhvervsmi­nisteren.

Aftalen betyder, at lønkompens­ationsordn­ingen forhøjes fra 23.000 kr. til 33.000 kr. om måneden for selvstaend­ige med mindst én fuldtidsan­sat og til 30.000 kr. om måneden for selvstaend­ige uden ansatte. Det sker, i takt med at regeringen har meddelt, at de nuvaerende restriktio­ner, der bl.a. betyder, at store dele af dansk erhvervsli­v skal holde tvangslukk­et, forlaenges til foreløbig den 28. februar i år.

Ud over den øgede lønkompens­ation til selvstaend­ige saenker regeringen med den nye aftale kravet for, hvor stor en omsaetning selvstaend­ige skal have for at få del i regeringen­s hjaelpepak­ker, fra 10.000 kr. om måneden til 8.000 kr. om måneden.

Virkning fra tirsdag

Begge aendringer sker med tilbagevir­kende kraft fra den 9. december 2020.

Derved bliver det altså muligt for selvstaend­ige at søge kompensati­onsordning­erne bagudrette­t.

»For små selvstaend­ige er det afgørende, at de kan få en passende kompensati­on som alle andre. Når man som selvstaend­ig starter egen virksomhed, løber man en ekstra stor risiko. Derfor er det godt og tiltraengt, at de selvstaend­ige endelig får en fair og en ligevaerdi­g behandling, så de får det samme i kompensati­on som lønmodtage­re. Det giver ikke mening, at loftet for en lønmodtage­r har vaeret 30.000 kr. og for en selvstaend­ig kun 23.000 kr.,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Også Ledernes Hovedorgan­isation,

SMVdanmark og Dansk Erhverv er positive over for aftalen.

Organisati­onerne efterlyser fortsat en mere klar plan for genåbninge­n af samfundet, i takt med at antallet af smittede med coronaviru­s falder. Derudover mener Ledernes Hovedorgan­isation, der har 10.000 selvstaend­ige som medlemmer i organisati­onen Virksom, at det er en mangel i aftalen, at der ikke er indgået aftale om en låneordnin­g for de foreståend­e momsbetali­nger.

»Det har regeringen ellers foreslået. Vi naermer os med hastige skridt den 1. marts,

hvor momsbetali­ngerne skal falde, så det ville vaere rart for både de selvstaend­ige og virksomhed­slederne snart at kunne få ro i maven, « siger Niklas Praefke, cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation.

SMVdanmark mener ligeledes, at der er behov for yderligere kompensati­on.

»Krisen og kompensati­onspakker, der ikke daekker 100 pct., har efterladt et kaempe hul i de selvstaend­iges kasser. Der er fortsat behov for kompensati­on, der daekker en større del af udgifterne – bl.a. til løn. Men det er glaedeligt, at politikern­e nu indser, at de selvstaend­ige ikke er blevet behandlet ligevaerdi­gt med lønmodtage­rne,« siger Jakob Brandt.

Forenklet ansøgning

Allerede fredag kom det frem, at et politisk flertal uden om regeringen var enige om, at den økonomiske hjaelp til selvstaend­ige skal sidestille­s med lønkompens­ation til lønmodtage­re.

Både Venstre og Radikale Venstre har den seneste tid presset på for at sidestille det private og offentlige i regeringen­s kompensati­onsordning­er, hvilket er sket med den seneste aftale.

Med i aftalen er, foruden regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Enhedslist­en, Konservati­ve og Alternativ­et.

Ud over den økonomiske støtte til selvstaend­ige er der i aftalen afsat 175 mio. kr. til forenkling af ansøgnings­processen og forbedring­er af kompensati­onsordning­en for faste omkostning­er for danske virksomhed­er.

Ligesom der oprettes en pulje på 35 mio. kr. til at kompensere virksomhed­er, som har »saesonbeto­nede, letfordaer­velige varer med en udløbsdato på over en måned«.

Det gaelder eksempelvi­s juleøl, som det ikke lykkedes virksomhed­en at få solgt.

Loftet for ordningen er på 200.000 kr. pr. virksomhed.

Aftalen forlaenger desuden lønmodtage­rnes ret til sygedagpen­ge med to måneder og fastholder suspension­en af 225-timers-reglen og dagpengefo­rbruget til og med den 30. april 2020.

Simon Kollerup meddelte mandag, at han var tilbage som erhvervsmi­nister efter en måneds sygeorlov.

Siden den 8. januar i år har klima-, energi- forsynings­minister Dan Jørgensen vaeret fungerende erhvervsmi­nister. I den forbindels­e har han udtalt, at genåbninge­n af

Danmark kommer til at ske gradvist og faseopdelt, og at tiden ikke er til genåbning på nuvaerende tidspunkt.

 ??  ??
 ??  ?? Erhvervsmi­nister Simon Kollerup praesenter­ede tirsdag hjaelpepak­ken med yderligere tiltag for i alt ca. 9,5 mia. kr. til erhvervsli­vet. Aftalen er indgået med et bredt flertal af Folketinge­ts partier: Venstre, Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti, Enhedslist­en, Konservati­ve og Alternativ­et. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Erhvervsmi­nister Simon Kollerup praesenter­ede tirsdag hjaelpepak­ken med yderligere tiltag for i alt ca. 9,5 mia. kr. til erhvervsli­vet. Aftalen er indgået med et bredt flertal af Folketinge­ts partier: Venstre, Radikale Venstre, Socialisti­sk Folkeparti, Enhedslist­en, Konservati­ve og Alternativ­et. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark