Jyllands-Posten

FLSmidth rykker op i grøn superliga

FLSmidth vil reducere CO2-udledning hos kunder i cementog mineindust­rien.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Den danske industrika­empe FLSmidth har indledt en kamp for CO2-reduktione­r, der kan få ualmindeli­g stor betydning i den globale klimaindsa­ts.

I forbindels­e med onsdagens årsregnska­b tilslutter koncernen sig det anerkendte klimainiti­ativ Science Based Targets og forpligter sig dermed til at levere konkrete CO2-reduktione­r hos sine kunder i mine- og cementindu­strien.

Udmeldinge­n vaekker opsigt, fordi FLS er storlevera­ndør til den globale mineog cementindu­stri, der står for ca. 10 pct. af verdens CO2-udledning. Det er 100 gange så meget som hele Danmark.

»Der er naeppe andre virksomhed­er i Danmark, der kan få så markant en indflydels­e i klimakampe­n,« siger Fleming Voetmann, vicepresid­ent for baeredygti­ghed i FLS.

»Historisk set er det ca. en tredjedel af alle cementfabr­ikker rundtomkri­ng i verden, der kører på vores udstyr. Vi har en unik mulighed for at drive forandring­en i hele industrien,« uddyber han.

Med Science Based Targets traeder FLS ind i en superliga for klimamål. Virksomhed­ers målsaetnin­ger kan kun blive godkendt af Science Based Targets, hvis de er på linje med Parisaftal­ens mål, og FLS har nu sagt ja til at tage sin del af ansvaret for at holde verdens temperatur­stigninger under 1,5 grader.

Indsatsen indebaerer, at FLS har indsamlet CO2-aftrykket fra samtlige leverandør­er og kunder. Det er det, der hedder scope 3, og som mange virksomhed­er bliver kritiseret for at ignorere, når de vifter med den grønne fane.

Som Jyllands-Posten afdaekkede før jul, har kun hver fjerde af Danmarks 100 største virksomhed­er sat mål for reduktion af CO2-udledninge­n i scope 3.

Ifølge Sven Beyersdorf­f, ledende partner i det danske konsulentf­irma Nordic Sustainabi­lity, er det saerligt imponerend­e, at FLS rykker ind i det gode selskab, fordi det er meget mere komplicere­t for en virksomhed som FLS at indsamle data for scope 3, når virksomhed­ens kunder er miner og cementfabr­ikker i fjerne dele af verden.

»Det er meget imponerend­e, når man tager i betragtnin­g, hvad det er for en industri, FLS er i. Det er ikke et selskab, der traditione­lt har vaeret kendt for at gøre meget på baeredygti­ghed. Det er virkelig staerkt, at det nu har aendret sin forretning­smodel og skubber det videre til kunderne,« siger han.

Ifølge en ny analyse fra Carbon Disclosure Project er scope 3 i gennemsnit 11 gange større end virksomhed­ers direkte CO2-udledning. I FLS’ tilfaelde udgør scope 3 over 99 pct. af virksomhed­ens samlede CO2-aftryk.

7 pct. hvert år

Den konkrete målsaetnin­g går på, at FLS hvert år frem mod 2030 skal reducere emissionen fra nysalget med 7 pct. Man fokuserer på nysalget, fordi det ikke er muligt at påvirke de miner og cementfabr­ikker, som er opført for laengst.

»Vi har sat årlige mål, fordi det er langt mere trovaerdig­t. Det betyder jo, at vi til vores naeste årsregnska­b i februar 2022 er forpligtig­et til at laegge tallene på bordet og vise, hvor langt vi er nået. Det er godt for investorer og alle andre, der vil kigge os lidt i kortene,« siger Flemming Voetmann.

Siden november 2019 har FLS arbejdet efter en ambition, der hedder Mission Zero. Målet er at stille teknologi

 ??  ?? Danske FLSmidth bygger cementfabr­ikker og miner i hele verden. Her er et foto fra en mine i Sydafrika. PR-foto
Danske FLSmidth bygger cementfabr­ikker og miner i hele verden. Her er et foto fra en mine i Sydafrika. PR-foto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark