Jyllands-Posten

Over hjaelpepak­ke til selvstaend­ige

-

ge klarer skaerene her gennem en krise, som de ikke selv er skyld i. Men nu må det simpelthen høre op. For det første er der ingen lønmodtage­re, der modtager 30.000 kr., når de bliver fyret. De får den maksimale dagpengesa­ts. Og det er jo det, som man skal sammenlign­e med,« siger Claus Jensen.

Forbund: Uforståeli­gt

Så sent som da regeringen sammen med fagbevaege­lsens og arbejdsgiv­erne i efteråret blev enige om en ny og bredere model for såkaldt arbejdsfor­deling, hvor en virksomhed­s ansatte på skift kan vaere på arbejde med løn eller hjemme på dagpenge, var et centralt element i den aftale at ligestille små selvstaend­ige og lønmodtage­re økonomisk.

Aftalen blev derfor, at hjemsendte medarbejde­re på arbejdsfor­deling får en forhøjet dagpengesa­ts på 23.000 kr. om måneden, hvilket matchede det beløb, som små selvstaend­ige indtil dagens hjaelpepak­ke kunne modtage fra staten. Samtidig er forhøjelse­n til 30.000 kr. om måneden for selvstaend­ige salt i et åbent sår for fagbevaege­lsen, der laenge har kaempet for en højere dagpengesa­ts, da mange lønmodtage­re i dag reelt får under 50 pct. af deres tidligere løn, hvis de kommer på dagpenge.

»Dagpengene er systematis­k blevet udhulet de senere år og har mistet 4.000 kr. i vaerdi siden midt i 1990’erne. Nu står vi midt i en historisk krise, og så sender man et signal til lønmodtage­rne om, at det er mere vaerd at vaere selvstaend­ig. Det er uforståeli­gt,« hedder det i en faelles udtalelse fra 3F, HK og Metal.

Minister: En balance

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d afviser sammenlign­ingen med dagpengesa­tsen og understreg­er, at hjaelp til selvstaend­ige også kan vaere med til at redde job.

»Det er altid en balance. De nuvaerende restriktio­ner er saerligt hårde for mange små virksomhed­er, og jeg mener ikke, at man kan sammenlign­e selvstaend­ige med lønmodtage­re på lønkompens­ation. Med den nye aftale får de selvstaend­ige et tillaeg til omkostning­er og lønudgifte­r til ansatte. Det er ikke et beløb, som de kan få udbetalt til sig selv som løn. Håndsraekn­ingen er samtidig vigtig for, at vi kan vaere med til at forhindre fyringer og konkurser og dermed mindske risikoen for at få endnu flere i ledighedsk­øen,« forklarer ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark