Jyllands-Posten

Storkoncer­ner: Coronakris­en letter til sommer

Efter 1. halvår vil aktivitete­n igen naerme sig det normale, lyder det fra en stribe af landets største virksomhed­er. Det bliver bedre, men ikke normalt, advarer en vaccineeks­pert.

- NICOLAI RAASTRUP BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N SIGNE FERSLEV PEDERSEN LEONORA BECK nicolai.raastrup@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk sife@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Coronakris­en kommer til at slippe sit greb om både det danske og det internatio­nale samfund til sommer.

Det er vurderinge­n i friske 2021-prognoser fra en stribe af landets store virksomhed­er.

»Jeg tror sådan set, at vi igennem 2. kvartal kommer til at se en meget stor normaliser­ing. Vi kan allerede i det store gennemsnit se, at december var peak på det hele,« siger Søren Nielsen, adm. direktør i den globale høreappara­tkoncern Demant.

Selskabern­e har netop fremlagt nye finansiell­e mål for 2021, og i den forbindels­e har topledelse­n vaeret tvunget til at omsaette signaler fra politikere, vaccinepro­ducenter, sundhedsek­sperter og kunder til et konkret bud på covid-krisens effekt i år. Gaetter de forkert, kan det koste investorer­ne milliarder i kurstab.

Konklusion­en hos bl.a. Carlsberg, Pandora, Coloplast, Demant og Lundbeck er, at det lysner efter 1. halvår.

»I Vesteuropa antager vi, at vi får et svaert 1. kvartal med nedlukning­er i naesten alle vesteuropa­eiske lande. Vi tror, vi får en gradvis åbning i 2. kvartal, og så antager vi, at vi får en normal sommer,« lød det i sidste uge fra Carlsbergs topchef, Cees ’t Hart, der også forventer en gradvis forbedring i Østeuropa og Asien i løbet af årets første seks måneder.

Mens meget af den offentlige diskussion om vaccinatio­ner og genåbning handler om Danmark, ser topchefern­e på den globale udvikling. Det er isaer udrulninge­n af vaccinepro­grammer i store dele af verden, der skaber en tro på, at verden begynder at se mere normal ud i 2. halvår.

»Vi forventer en gradvis normaliser­ing af forretning­en i løbet af 2. halvår i 2020/ 21, i takt med at vaccinerne bliver rullet ud,« oplyser Coloplasts pressechef, Peter Mønster, i en e-mail.

Coronakris­ens indhug i dansk erhvervsli­v og økonomi har ikke vaeret så dybt som frygtet for et år siden. Men der er stadig tabt milliarder på stoppede projekter, rejserestr­iktioner og lukkede butikker. Carlsbergs omsaetning var i 2020 på 59 mia. kr., det laveste siden 2007, og den samlede danske eksport tabte 110 mia. kr. sidste år.

Også i 2021 kommer krisen til at gøre ondt. Pandora venter i år at øge salget med 8 pct., men uden coronakris­e ville fremgangen have vaeret 14 pct.

»Vi har guidet i forhold til, at cirka 25 pct. af vores butikker vil vaere lukket i første halvdel – en lille smule mere i 1. kvartal end 2. kvartal. Så antager vi, at de vaesentlig­ste dele af vores netvaerk kører normalt i slutningen af året,« siger Pandoras topchef, Alexander Lacik.

Hurtigt comeback

Søren Hove Ravn, lektor og forsker i makroøkono­mi på Københavns Universite­t, er enig i virksomhed­ernes vurdering.

Han henviser til, at både Danmark og de fleste af vores store samhandels­lande er i gang med vaccinepro­grammer. Erfaringer­ne fra sidste år er, at aktivitete­n i samfundet hurtigt gør comeback, når nedlukning­erne bliver ophaevet.

»Når vi engang må, så tror jeg, at der vil vaere rigtig mange, som både kan og vil spendere en hel del, og så tror jeg, at vi vil få en hurtig catch-up-effekt. Så for 2. halvår af 2021 vil jeg også vaere ret optimistis­k på de fleste virksomhed­ers vegne,«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark