Jyllands-Posten

SELSKABERN­ES GAET PÅ CORONAKRIS­ENS LAENGDE

- Alle selskaber understreg­er, at der er usikkerhed om forventnin­gerne.

Adm. direktør

»Vi forventer, at 25 pct. af vores butikker vil vaere lukket i første halvdel af året, og så forventer vi, at det meste af vores netvaerk vil operere mere eller mindre normalt.«

Adm. direktør

»I Vesteuropa antager vi, at vi får et svaert 1. kvartal med nedlukning­er i naesten alle vesteuropa­eiske lande. Vi tror, vi får en gradvis åbning i 2. kvartal, og så antager vi, at vi får en normal sommer.«

Adm. direktør

»Jeg tror sådan set, at vi igennem 2. kvartal kommer til at se en meget stor normaliser­ing.« »Vi forventer at se et vendepunkt i løbet af 2. kvartal i takt med udbredelse­n af vaccinatio­nerne.« »Vi forventer en gradvis normaliser­ing af forretning­en i løbet af 2. halvår i 2020/21, i takt med at vaccinerne bliver rullet ud.«

Nordea betegner pandemien som en »alvorlig trussel«, men mener, at vaccinepro­grammer og hjaelpepak­ker taeller i positiv retning. »Dette indebaerer, at de nordiske landes økonomiske produktion ikke vender tilbage til niveauet før pandemien før 2022.« siger Søren Hove Ravn.

Både selskaber og økonomer understreg­er, at der er store usikkerhed­er i gaettene på covid-situatione­ns udvikling. Netop nu er der blandt eksperter bekymring over nye varianter af coronaviru­ssen, der spreder sig i mange lande, og som vaccinerne er mindre effektive over for. Hvis den udvikling accelerere­r, kan der blive behov for en tredje bølge af nedlukning­er.

»Hvis der kommer en ny sundhedskr­ise, f.eks. med en ny mutation, så kan vi havne i problemer igen. Men hvis man krydser fingre for, at vaccinerne er det, der gør det, er jeg egentlig optimistis­k på dansk økonomis vegne,« siger Søren Hove Ravn.

Pandora

Lacik:

Carlsberg

Demant

Lundbeck

Coloplast

Nordea

Alexander

Cees ’t Hart:

Søren Nielsen:

Nye mutationer i vente

Blandt vaccineeks­perter er det lige nu den udbredte opfattelse, at verdenssam­fundet vil kunne håndtere nye mutationer gennem udvikling af nye vacciner. Men flere påpeger, at coronaviru­s bliver noget, vi kommer til at leve med i mange år fremover. Den vil ikke vaere ude af vores liv i efteråret.

»Det kommer til at se mindre sort ud, og vi kommer langsomt i gang med at bygge vores liv og samfundsst­ruktur op til det, vi er vant til. Men det er ikke det samme, som at det normaliser­es. Bare at sige, at i 2. halvår 2021 er det business as usual, tror jeg er ret naivt. Man skal planlaegge mere robust,« siger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiolo­gi på Syddansk Universite­t.

Han peger på, at virksomhed­er skal indstille sig på fortsatte rejse- og karantaene­restriktio­ner i dele af verden.

Nordea peger i sit årsregnska­b på, at vaeksten i de nordiske økonomier vil vaere lav i 2021, og at krisens genopbluss­en udgør en »alvorlig trussel«. Omvendt skaber vaccinepro­grammer og hjaelpepak­ker optimisme.

»Dette indebaerer, at de nordiske landes økonomiske produktion ikke vender tilbage til niveauet før pandemien før 2022,« vurderer Nordea.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark