Jyllands-Posten

Forskninge­n er utvetydig: Industripe­nge påvirker laeger

Selv om der kan vaere gode argumenter for at lade medicinali­ndustrien betale laeger for visse opgaver, viser forskninge­n, at konstellat­ionen påvirker laegernes beslutning­er.

- LEONORA BECK BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N leonora.beck@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk

Når en medicinalv­irksomhed betaler tusindvis af kroner til en laege for rådgivning, forskning eller at holde foredrag, opnår virksomhed­en ikke kun at få adgang til ny viden og input til forretning­en og markedsfør­ingen.

Der er også en stor sandsynlig­hed for, at økonomiske bånd til industrien får laegen til bevidst eller ubevidst at aendre sin laegefagli­ge adfaerd.

Det viser en raekke forsknings­studier i området, som Jyllands-Posten her gennemgår.

Tallene

De seneste to år har sundhedspe­rsonalet i Danmark, primaert laeger, modtaget lige over 100 mio. kr. fra laegemidde­lindustrie­n som betaling for alt fra forskning, foredrag og rådgivning.

Det viser data, som Jyllands-Posten har indsamlet og bearbejdet fra Laegemidde­lstyrelsen­s hjemmeside.

I alt har 2.431 laeger og andet sundhedspe­rsonale angivet, at de har tilknytnin­g til industrien, hvoraf 1.753 personer har fået betaling for deres tilknytnin­g.

De indsamlede data viser tillige, at personerne gennemsnit­ligt har modtaget et honorar på godt 57.000 kr. i perioden.

Der er imidlertid store forskelle på beløbsstør­relserne. For mange drejer det sig om få tusinde kr., mens en eksklusiv gruppe på 10 laeger har modtaget mere end 1 mio. kr. hen over de to år.

Det skal ses i forhold til, at en dansk overlaege i gennemsnit får en grundløn på omkring 850.000 kr. årligt eksklusive pension og vagthonore­ring, viser tal fra Laegeforen­ingen, der er den faglige interesseo­rganisatio­n for laeger i Danmark

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark