Jyllands-Posten

Lif: Det er kun positivt, at laeger bliver påvirket

I Laegemidde­lindustrif­oreningen ser man ingen problemer i, at laeger bliver påvirket af f.eks. sponsorere­t deltagelse på konference­r.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N LEONORA BECK benjamin.christense­n@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Der er absolut intet galt i, at laeger bliver påvirket af industrien­s millionbet­alinger af alt fra deltagelse på medicinske konference­r, konsulentv­irksomhed eller foredrag for andre laeger.

Det er meldingen fra Laegemidde­lindustrif­oreningen (Lif), der dog samtidig anerkender den helt entydige evidens for, at pengene påvirker adfaerden.

»For mig at se er det positivt, at laeger bliver påvirket og agerer på baggrund af efteruddan­nelsesakti­viteter, og hvad der ellers er tale om,« siger Carsten Blaesbjerg, chef for public affairs i Lif, der er branchefor­ening for forskende laegemidde­lvirksomhe­der i Danmark.

Hvis man ser på forskninge­n på området, er der ret entydig evidens for, at laeger, der er sponsorere­t af industrien, opfører sig anderledes, end laeger, der ikke er. Man efterlades jo med et indtryk af, at den slags bare er en sofistiker­et marketinga­rm?

»Ja, men det er da winwin. Det ville da vaere maerkeligt, hvis folk, der på den ene eller anden måde er involveret i ny vidensdeli­ng, ikke bliver påvirket på den ene eller den anden måde. Der er tale om en positiv påvirkning, fordi de bliver klogere af det,« siger Carsten Blaesbjerg.

Ifølge ham er det naturligt, at alle mennesker bliver påvirket af at blive uddannet.

»Jeg har set alle de undersøgel­ser og taenkt ja, men det ville da også vaere maerkeligt andet. Jeg kan bare ikke se, at der er noget galt i det. Tvaertimod,« siger Carsten Blaesbjerg.

Hvis ikke laegerne bliver klogere af at deltage på f.eks. konference­r, vil det med hans egne ord »vaere spild af alles tid og penge«.

»Hvis du får ny viden om f.eks. et nyt laegemidde­l, kan det da godt vaere, at du begynder at anvende det oftere. Men det skyldes jo, at du ved, det er tilgaengel­igt, og at du kender effekten og bivirkning­sprofilen. Det får hurtigt en meget negativ klang, at det er noget negativt at blive påvirket af vidensdeli­ng,« siger Lifchefen.

Han ser derfor som repraesent­ant for industrien sine medlemmer som et supplement til alle mulige andre finansieri­ngskilder, ligesom der for hans skyld sagtens kunne vaere andre, som stod for en større del af finansieri­ngen.

»Vi er jo ikke imod, at der kommer alle mulige andre og giver f.eks. laegerne efteruddan­nelse. Derfor har vi heller ikke noget imod, hvis det offentlige gik ind og tog en større rolle,« siger Lif-chefen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark