Jyllands-Posten

Boligejere med afdragsfri­hed rammes hårdest af rentestign­inger

Flere realkredit­økonomer forventer, at renten på de 30-årige boliglån vil stige i år.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Renterne på 30-årige boliglån er i al ubemaerket­hed blevet fordoblet på to uger. Det rammer boligkøber­e, der vil have afdragsfri­hed, hårdest.

Risikoen for, at renterne får yderligere et hak opad, er stor, lyder det fra økonomerne i de tre største realkredit­institutte­r.

Bl.a. vil de enorme amerikansk­e hjaelpepak­ker saette gang i økonomien og dermed inflatione­n. Netop inflation er gift for de lange renter.

»Vi forventer lidt højere renter på 30-årige lån med fast rente i løbet af 2021,« siger chefanalyt­iker i Totalkredi­t Sune Malthe-Thagaard.

At renten stiger fra rekordlave 0,5 til 1 pct., bør ikke skabe panik eller søvnløse naetter. Men afdragsfri­hed benyttes i høj grad af førstegang­skøbere, og de er ikke de eneste. Knap 45 pct. af alle realkredit­lån har afdragsfri­hed indbygget.

Og vi skal ikke laengere end et år tilbage, før boligmarke­det fik et regulaert rentechok. Da Danmark blev lukket ned, steg den 30-årige rente på få uger fra 0,5 til 2 pct.

Afdragsfri­t lån på 1 pct.

Realkredit­institutte­rne har på grund af den seneste tids kursfald aendret deres anbefaling­er til boligejere og købere med hang til afdragsfri­hed. Nu bør valget falde på 1 pct.-lånet til en kurs omkring 99 frem for 0,5 pct.lånet.

Den beskedne rentestign­ing betyder, at et afdragsfri­t lån på 1 mio. kr. koster 270 kr. mere om måneden nu end for to uger siden. Det er altså penge, der forsvinder ud af budgettet, da man ikke afdrager.

Til sammenlign­ing stiger ydelsen på et lån med afdrag blot 10 kr. om måneden. Det skyldes, at stort set hele ydelsen er afdrag.

Foruden en højere ydelse på 1 pct.-lånet med afdragsfri­hed kommer man til at betale 40.000 kr. mere i lånets

løbetid, hvis lånet optages nu frem for for to uger siden.

Der er stort set intet kurstab på begge 1 pct.-lån. Men der er en pris for de høje kurser, påpeger Sune MaltheThag­aard. Lånet er nemlig dyrere.

»Sidder du med lånet laenge nok, vil det, du sparer i lavere kurstab, blive aedt op af højere renteudgif­ter. Efter ca. 10 år har renteudgif­terne spist hele kurstabs-besparelse­n. Derfra er 1 pct.-lånet dyrere,« siger Totalkredi­ts chefanalyt­iker.

Man får også et mindre kursfølsom­t lån med en rente på 1 pct. Det kan få betydning for, hvor meget der kan skaeres af restgaelde­n, hvis renterne stiger yderligere.

Lån for 12 mia. kr.

Hos Realkredit Danmark anbefaler man nu 1 pct.-lånet, hvis man er til afdragsfri­hed. En af forklaring­erne er den skjulte risiko, der er for indlåsning i de mindre obligation­sserier.

Realkredit Danmark har udstedt for mere end 12 mia. kr. i det afdragsfri­e 1 pct.-lån.

»Derfor er der heller ikke risiko for indlåsning­seffekt for låntagerne. Det er der stadig i 0,5 pct.-lånet, hvor vi har ydet lån for 2,2 mia. kr.,« siger

Realkredit Danmarks cheføkonom, Christian Hilligsøe Heinig.

En tommelfing­erregel blandt de største realkredit­institutte­r er, at der som minimum skal vaere udstedt for 5 mia. kr. i en obligation­sserie, før der ikke laengere er risiko for indlåsning­seffekt.

 ??  ?? Naesten 45 pct. af alle boliglån er med afdragsfri­hed. Andelen er steget det seneste år. Arkivfoto: Jens Dresling
Naesten 45 pct. af alle boliglån er med afdragsfri­hed. Andelen er steget det seneste år. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark