Jyllands-Posten

Demant-topchefen ser mod bedre tider

Høreappara­tkoncernen Demant tog fusen på markedet med yderst optimistis­ke forventnin­ger til 2021 efter et svaert 2020.

- BENJAMIN CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Efter et på alle måder helt vildt 2020 er selvtillid­en tilbage i top hos høreappara­tkoncernen Demant.

Topchef Søren Nielsen ser et staerkt 2021 forude, selv om farten først virkelig forventes at komme op i tempo i 2. halvår.

»Vi bliver nødt til at tro på, at 2021 i meget høj grad vil blive et normaliser­et marked,« siger Søren Nielsen, adm. direktør i Demant.

De positive fremtidsud­sigter skyldes ifølge topchefen et godt produktpro­gram, en god positioner­ing og en forretning ved navn Epos. Sidstnaevn­te er den del af koncernen, som saelger headset. Efter høj vaekst i 2020 forventes Epos at levere endnu bedre i 2021.

Et år med tilbagegan­g

Samtidig ser Demant-topchefen et marked, hvor mange hørehaemme­de fortsat får brug for den hjaelp, de af forskellig­e årsager ikke har fået i samme grad som normalt i 2020.

Netop 2020 blev også et år med tilbagegan­g, men et staerkt 2. halvår begraensed­e i vid udstraekni­ng skaderne, så omsaetning­en ”blot” endte med at dykke ca. 500 mio. kr. til lige knap 14,5 mia. kr.

Indtjening­en landede også en kende lavere, men det aendrer ikke på, at det trods alt stadig blev til et overskud efter skat på lidt mere end 1,1 mia. kr.

»Man skal kigge i 2020, når man konkludere­r på 2021. Alt i 1. halvår var utrolig svaert. Alt omkring corona var nyt for alt og alle, og man vidste ikke, hvilken vej tingene skulle gå. Vi troede jo naermest, at vi skulle til at gå nedenom og hjem,« siger Søren Nielsen.

Derfra nåede koncernen ind i et 2. halvår, hvor man laerte at drive forretning­en i et usikkert miljø.

»Corona til trods ved vi, hvordan vi skal drive forretning­en,« siger Søren Nielsen.

Det sker med henvisning til alt fra, hvordan medarbejde­rne arbejder hjemmefra, til, hvordan man raekker ud til kunderne online, og at skulle signalere til slutbruger­ne, altså folk med høreappara­t, at det både er trygt og sikkert at komme ned i en høreappara­tforretnin­g.

»Så verden går jo videre,« som Søren Nielsen udtrykker det.

De optimistis­ke toner har fået Demant-koncernen til at forvente et overskud på driften for hele 2021 på mellem 2,85 mia. kr. og 3,15 mia. kr.

Omsaetning­en forventes at lande mellem 23 pct. og 27 pct. højere, og her vil høreappara­tforretnin­gen have den højeste vaekst. Det er ikke så underligt, eftersom det netop var den, som i 1. halvår af 2020 blev sendt helt i dørken.

Selv om Epos-forretning­en voksede paent i 2020, praestered­e den blot en overskudsg­rad på knap 8 pct. i 2020. Til sammenlign­ing leverede konkurrent­en GN Audio i 3. kvartal 2020 mere end det dobbelte.

Store investerin­ger

»Det er alene skala, og så fordi vi investerer rigtig meget i virksomhed­en i øjeblikket. Den skal blive meget større, for vi har et sted mellem 5-10 pct. i markedsand­el. Det er vi jo ikke tilfredse med,« siger Søren Nielsen.

Derfor investeres der også relativt kraftigt i alt fra produktudv­ikling og branding.

»Og så har vi et stort potentiale i USA, hvor vi er relativt små, men hvor vi efterhånde­n har en godt opbygget salgsorgan­isation. Det er klart, at den salgsorgan­isation også skal skabe noget mere omsaetning med de omkostning­er, vi har derovre,« siger Søren Nielsen, som er optimistis­k på hele koncernens vegne i 2021.

»Hvis ellers markedet normaliser­er sig, vil det vise sig, at vi er en meget større forretning, end vi var for to år siden. Hvis vi så samtidig også har lidt frisk krudt i bøssen i form af nye, staerke produkter, så tror vi, at vi kommer til at gøre det rigtig godt i 2021,« siger Søren Nielsen.

 ??  ?? I høreappara­tkoncernen Demant må man erkende, at konkurrent­en GN Audio har en dobbelt så høj overskudsg­rad som Demants headset-forretning ved navn Epos. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto
I høreappara­tkoncernen Demant må man erkende, at konkurrent­en GN Audio har en dobbelt så høj overskudsg­rad som Demants headset-forretning ved navn Epos. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark