Jyllands-Posten

Pilen peger på en staerkt

Et forbrugsbo­om efter genåbninge­n kan udløse et prishop på mange varer og tjenester, mener økonomer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Staerkt stigende fragtomkos­tninger og oliepriser kan vaere første tegn på, at inflatione­n står foran et ordentligt hop opad, når økonomien genåbner, vurderer eksperter.

Udviklinge­n kan betyde højere priser på bl.a. udlandsrej­ser, restaurant­besøg, benzin og en raekke varer, vurderer Danske Bank og Nordea.

Stigende renter kan også give nogle danske boligejere og de internatio­nale finansmark­eder problemer.

»Vi kan godt snart se et hop i inflatione­n. Lige pludselig skal alle på restaurant eller blive klippet eller ud at rejse. Det kan give en periode med højere inflation, fordi der er en ketchupeff­ekt i forbruget,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Finansmark­edernes forventnin­ger til inflatione­n er nu over deres niveau fra før pandemien i både USA og Europa.

Udviklinge­n er gået hurtigst i USA, hvor man nu diskuterer, om den naeste finanspoli­tiske hjaelpepak­ke vil vaere for voldsom.

Det er også her, man har set den største rentestign­ing. Det skyldes ifølge Nordea bl.a. en forventnin­g om, at inflatione­n bider sig fast på et højere niveau.

Rentehop på en uge

Herhjemme er det toneangive­nde 30-årige realkredit­lån med og uden afdrag røget fra 0,5 pct. til 1 pct. på en uge.

Hjulpet af bl.a. nye vaegte i indekset, manglende udsalg og annullerin­gen af moms i Tyskland hoppede inflatione­n i eurozonen fraregnet energi og fødevarepr­iser fra

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark