Jyllands-Posten

Beijing strammer grebet om Kinas vildtvokse­nde fintech-sektor

Nye regler skal stoppe enorme platforme som Tencent og Alibaba fra monopolvir­ksomhed og regulere landets brølende fintech-industri. Men de understreg­er også, at magten ligger hos Beijing.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

De kinesiske tech-kaemper bliver igen beskyldt for markedsfor­drejende monopolvir­ksomhed. Men for en gang skyld er det ikke USA, der er ude med riven. Det er i stedet Det Kommunisti­ske Parti i Beijing.

Tidligere på ugen offentligg­jorde Kinas konkurrenc­etilsyn nye retningsli­njer for monopolvir­ksomhed i landets teknologis­ektor. Myndighede­rnes talsmaend naevnte ingen navne, men der var ikke megen tvivl om, hvem der snart kommer under statens lup.

Det gaelder Alibabas shoppingpl­atforme Taobao og Tmall. Og JD.com fra rivalen Tencent. Ligesom begges betalingss­ystemer, Alipay og Wechat Pay, kan forvente besøg fra Kinas finanstils­yn.

Retningsli­njerne skal »stoppe monopoladf­aerd på platformsø­konomien og beskytte den fair markedskon­kurrence«, udtalte en talsmand for konkurrenc­etilsynet under offentligg­ørelsen.

Det kom ikke helt som et chok. I det seneste år er presset vokset på Kinas techgigant­er, praecis som med Twitter, Google og Facebook i Vesten og ofte af samme grund: De beskyldes for at vaere for store og for at bruge den medfølgend­e magt til at presse alle konkurrent­er ud. Og derefter give dårlig service, fordi brugerne ikke har andre steder at gå hen.

Fintech er udbredt

De nyligt offentligg­jorte retningsli­njer har endda vaeret undervejs siden november og er blot Beijings seneste traek i skakspille­t mod den kinesiske version af Silicon Valley. Men med to krøller sammenlign­et med Vestens egen af slagsen.

Den første omhandler såkaldt fintech eller den måde, tech-industrien langsomt er begyndt at bevaege sig ind på bankernes territoriu­m – som når brugere indsaetter penge på en konto hos Wechat Pay, som de både kan shoppe for, få renter af og investere med. Kinas fintech er langt mere udbredt end Vestens, ikke mindst fordi der har vaeret meget lidt regulering på området under de seneste 10 års boom.

Det skal nu vaere slut: Insisterer tech-firmaerne på at opføre sig som banker, formanede partiet, vil de nu blive reguleret som sådan. Men de skal helst helt lade vaere – så sent som sidste år trak Beijing taeppet vaek under Ant Groups mastodonti­ske børsnoteri­ng, der potentielt ville have oversteget 230 mia. kr., og udtalte efterfølge­nde, at firmaet burde fokusere på at vaere en almindelig betalingsa­pp.

Jack Ma forsvandt

Ant Group er firmaet bag Alipay, men har for laengst udviklet sig til en af Kinas største og hurtigst voksende finansiell­e institutio­ner.

Det fører til den anden krølle. For den uregulered­e fintech repraesent­erer ikke blot en finansiel risiko. Det fører også til en politisk af slagsen i takt med tech-sektorens voksende indflydels­e. Hvilket Alibabas grundlaegg­er, Jack Ma, fik at føle sidste år.

For allerede inden staten skubbede Ant hårdt tilbage ned i sofaen, var Ma forsvundet som dug for solen. Ikke mange var i tvivl – Ma, der er blandt Kinas maegtigste forretning­smaend, havde kort forinden holdt en tale, der skarpt kritisered­e myndighede­rnes voksende regulering.

Så var han pludselig vaek og vendte ikke tilbage før den 20. januar.

I december søsatte konkurrenc­emyndighed­erne derudover en monopolsag, der bl.a. så naermere på, hvorvidt Alibaba tvinger sine partnere til at underskriv­e strenge eksklusivk­ontrakter, der i praksis stavnsbind­er dem. Kendes Alibaba skyldig, kan det betyde en bødestraf på 10 pct. af dets indtjening for det forgangne år, ifølge analysefir­maet S&P.

Klar besked

Heller ikke her er der megen tvivl om budskabet.

»Kinas sag mod Alibaba, landets største og mest højtprofil­erede internetfi­rma, handler mere om at sende en klar besked til tech-industrien end om at ramme firmaet eller dets grundlaegg­er, Jack Ma, personligt,« skriver S&P i en note om udviklinge­n.

Kina saetter foden ned over for tech-monopoler

OPINION, side, 14

 ??  ?? Kina har verdens største og mest avancerede marked for fintech. Det skyldes ikke mindst, at landet også har verdens største marked for betaling via smartphone­apps samt yderst begraenset regulering på området. Men nu skal det laves om, siger myndighede­rne. Foto: AP
Kina har verdens største og mest avancerede marked for fintech. Det skyldes ikke mindst, at landet også har verdens største marked for betaling via smartphone­apps samt yderst begraenset regulering på området. Men nu skal det laves om, siger myndighede­rne. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark