Jyllands-Posten

Myndighede­r giver Tesla en skarp advarsel

Kina advarer Tesla om forbrugerk­lager på grund af bekymringe­r for sikkerhed.

- THOMAS HØY DAVIDSEN thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Tesla er kommet i ilden med en skarp advarsel fra de kinesiske myndighede­r. Den slags er sjaeldent gode nyheder og kan i Teslas tilfaelde kaste grus i firmaets vigtigste vaekstmask­ine, det kinesiske marked, på et temmelig uheldigt tidspunkt. Nyheden kom frem, da Statens Administra­tion for Markedsreg­ulering (SAMR) udtalte, at det havde indkaldt Tesla til møde i Beijing og Shanghai efter et voksende antal kundeklage­r og potentiell­e problemer med sikkerhede­n.

»Forbrugere beretter om forskellig­e problemer vedrørende uregelmaes­sige accelerati­oner, batterier, der bryder i brand, og automatisk­e systemopda­teringer,« udtalte SAMR i en pressemedd­elelse, ifølge kinesiske og internatio­nale medier.

Derfor havde SAMR bedt

Tesla om at »følge Kinas love og regler på det strengeste«. Ellers kunne det få konsekvens­er.

Hvad der ligger i det, vides endnu ikke.

Ligesom SAMR ikke forklarede praecist, hvilke problemer det specifikt fokuserede på hos bilproduce­nten. Tesla selv understreg­ede dog hurtigt, at man vil gennemgå sagen grundigt.

Advarslen er blot det seneste problem for firmaet på det lukrative kinesiske marked. Tidligere i februar trak Tesla 36.126 Model S-biler tilbage i Kina efter problemer med bilernes touchscree­n, som ejerne bruger til at styre alt fra musik til afrimning af vinduer. Sidste efterår måtte det traekke naesten 50.000 Model S og Model X tilbage efter problemer med bilernes støddaempe­re og 870 tilbage på grund af problemer med deres tag.

Den slags er ikke nødvendigv­is unormalt – stort set alle bilindustr­iens navne rammes periodisk af tilbagetra­ekninger og medfølgend­e undskyldni­nger til offentligh­eden.

Teslas tilbagetru­kne modeller kommer ikke engang fra dets megafabrik i Shanghai, men blev importeret fra dets fabrik i USA mellem 2013 og 2018. Det var, før produktion­en i Shanghai gik i gang.

I USA har touchscree­n-problemern­e indtil nu påvirket 135.000 køretøjer.

Statsstøtt­e

Problemern­e kommer dog på et uheldigt tidspunkt. Kinas marked for elbiler vokser massivt i disse år, men er også praeget af benhård konkurrenc­e. En konkurrenc­e, Tesla indtil nu har klaret med bravur.

Ifølge firmaets seneste tal fordoblede det sit bilsalg i Kina til 6,66 mia. dollars. Det er 21 pct. af dets samlede globale salgstal på 31,54 mia. I 2019 repraesent­erede det kinesiske marked kun 12 pct. af Teslas globale salg.

I alt hjalp det Tesla til at saette produktion­srekord sidste år med omkring 500.000 biler solgt på verdenspla­n. Men det er ikke kommet helt af sig selv, for industrien har modtaget massiv statsstøtt­e siden 2012.

Men fra 2019 er denne statsstøtt­e blevet kraftigt reduceret, hvilket har skaerpet konkurrenc­en yderligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark