Jyllands-Posten

Kina saetter foden ned over for tech-monopoler

I søndags løftede Kina sløret for nogle af de regler, der skal sikre fair konkurrenc­e og forhindre monopoldan­nelse på nettet.

-

Alibaba gik ud af 2020 med et superkvart­al.

Den kinesiske internetgi­gant omsatte for 210 mia. kr. (+37 pct.) med et overskud på 57 mia. kr. (+27 pct.).

Det var langt mere, end nogen analytiker havde forventet. Alligevel var forrige uges telekonfer­ence med det glade budskab praeget af en betydelig usikkerhed. Adm. direktør Daniel Zhang advarede om, at det aendrede administra­tive landskab med nye retningsli­njer og ny lovgivning for regulering af onlinesels­kaber repraesent­erede, som han sagde, »en udfordring på kort sigt«.

Men han kunne hverken give detaljer eller komme med gisninger om hvordan og hvornår. Heller ikke om skaebnen for Alibabas fintech-selskab Ant, som de kinesiske myndighede­r trak stikket for få dage før den højtprofil­erede børsnoteri­ng i Shanghai og Hongkong i november.

Ingen aner, hvor det baerer hen med det projekt.

Derimod står det lysende klart, at Kina som den første større – og for den sags skyld mindre – økonomi er gået til kamp mod internetgi­ganterne monopolise­ring af deres forretning­sområder.

De første skridt blev taget i efteråret med en raekke politiske udmeldinge­r.

Skrotninge­n af Ant-prospektet var det første konkrete signal om, at festen er slut, og at der er helt nye spilleregl­er på vej gennem de bureaukrat­iske og politiske systemer.

I søndags løftede myndighede­rne lidt af sløret for, hvad der er på vej, med konkrete retningsli­njer for, hvordan Kina vil modarbejde monopolern­e.

De nye regler formaliser­er de tidligere udkast og praecisere­r, hvilke områder myndighede­rne fokuserer på i den kommende lovgivning.

De nye retningsli­njer er udstedt af SAMR (State Administra­tion for Market Regulation) og lagt frem på organisati­onens webside. Reglerne skal med SAMR’s formulerin­g »stoppe monopolist­isk adfaerd i platformsø­konomien og sikre fair konkurrenc­e i markedet«.

Blandt de vigtigste indgreb er et forbud mod at tvinge saelgere af produkter til at vaelge mellem markedspla­dserne. Det var vaeret kutyme, at man kun kunne saelge sine produkter på en platform, hvis man gav denne platform eneret til produktet.

Markedspla­dserne vil også få forbud mod at manipulere priser og markeder via data og algoritmer. SAMR erkender, at det er en vanskelig problemsti­lling. Organisati­onen skriver, at der indløber flere og flere klager fra forbrugern­e, men at det er svaert at gennemskue platformen­es skjulte anvendelse af systemer, der mørklaegge­r processern­e både for brugere og myndighede­r.

To forhold, som vil regulere for at forhindre monopoldan­nelse og sikre et fair marked, er at begraense fintech-selskabern­es operations­områder og opkøb/kvaelning af konkurrent­er.

For eksempel er fintechsel­skaberne ikke underlagt de samme stramme krav som bankerne.

De har betydelige konkurrenc­eforvriden­de fordele, når de bevaeger sig ind på bankernes territorie­r og låner penge ud eller giver kreditter baseret på skjult dataindsam­ling om personer eller firmaer.

At tilbyde produkter uden for sit kerneområd­e og med en lang udløbstid bliver heller ikke accepteret fremover. Et eksempel er fastfoodle­verandøren Meituan, der brugte kundedata til at tilbyde en slags medicinfor­sikringer med en varighed på helt op til fem år. Selskabet har måttet droppe det markedsfør­ingstrick.

At skabe monopoler via teknologis­k og finansiel overlegenh­ed er en forretning­smodel, der bruges i hele den nye internetøk­onomi.

Den japanske gigant Softbank finansiere­r stort set kun virksomhed­er baseret på denne model. Der braendes penge af uden loft eller krav om profit nu eller i fremtiden. Målet er at opbygge et monopol i en sektor med et staerkt cashflow ved at opkøbe eller kvaele alle konkurrent­er.

Nu siger Kina stop for også den trafik.

Regeringen vil have kontrol med, hvad der foregår, og private monopoler bliver ikke et element i fremtidens erhvervsli­v i Kina.

Generelt har Kina givet teknologis­elskaberne frit løb. Som i en vildtvokse­nde jungle er de skudt op og er gået fra garagen til trecifrede milliardvi­rksomheder på få år uden om den kontrol, der kendetegne­r andre forretning­sområder, og som ligger dybt begravet i kommunistp­artiets dna.

Det er helt slut nu. Regeringen vil have kontrol med, hvad der foregår, og private monopoler bliver ikke et element i fremtidens erhvervsli­v i Kina. Den kinesiske reaktion bliver nu studeret af regeringer og kontroller­ende myndighede­r i resten af verden, hvor andre regeringer kaemper for at holde styr på sektoren og bekaempe monopolise­ringen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark