Jyllands-Posten

Ledere skal sikre medarbejde­re pauser fra skaermen – ikke EU

Hjemmearbe­jdet under corona kan i vaerste fald give stress, og derfor skal lederne sikre tydelige forventnin­ger og reelle pauser fra skaermen. Men den sag skal hverken EU eller staten blande sig i.

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS administre­rende direktør, Lederne

I naesten et år har Danmark på grund af coronaen vaeret kastet ud i et gigantisk eksperimen­t med hjemmearbe­jde for mange.

Det har generelt fungeret rigtig godt, og flere undersøgel­ser – blandt andet fra Lederne – har vist, at medarbejde­rnes produktivi­tet foran hjemmeskae­rmen har vaeret overrasken­de høj. Det vel at maerke til trods for, at mange har skullet jonglere arbejdet sammen med hjemmeskol­ing af deres børn.

Danskerne er grundlaegg­ende gode til at arbejde hjemmefra, og det har for en del lønmodtage­re vaeret noget, som de i årevis har benyttet sig af, når det gav mening for dem og deres arbejdspla­ds.

Derfor er det også helt skaevt, når Europa-Parlamente­t – som beskrevet i sidste uge – nu ønsker EUlovgivni­ng for at sikre lønmodtage­rne ”offline-tid”.

Der er allerede regler for både højeste ugentlige arbejdstid, hviletid og fridøgn både i EU og i Danmark, og de regler gaelder også for hjemmearbe­jde.

Forslaget er et eksempel på, at man vil lovgive om noget, som der ikke skal lovgives om.

Vi har set noget lignende i Danmark, hvor den tidligere regerings stresspane­l anbefalede, at medarbejde­re skal vaere utilgaenge­lige uden for normal arbejdstid, og hvor SF for nylig foreslog, at offentligt ansatte ikke må sende post til borgerne uden for normal arbejdstid.

Det er en foraeldet industriel tankegang, som er helt ude af trit med det moderne arbejdsmar­ked, at der skal lovgives om den slags.

Det er på den enkelte arbejdspla­ds og i en god dialog mellem ledere og medarbejde­re, at den gode balance skal findes.

For ligesom begge parter har interesse i, at ingen mistrives eller går ned med stress, er det også en fordel for både ledere og ikke mindst medarbejde­re med børn, at der er den fornødne fleksibili­tet, som gør, at de ansatte har mulighed for at arbejde en time eller to om aftenen, hvis de eksempelvi­s skal til tandlaege med datteren om formiddage­n eller hente sønnike lidt tidligt i børnehaven.

Både ledere og medarbejde­re skal naturligvi­s vaere opmaerksom­me på faldgruber­ne ved hjemmearbe­jdet. Det gaelder savnet af den sociale kontakt til kollegerne, som kan ramme nogle medarbejde­re hårdt på trivslen.

Og det gaelder i den grad risikoen for, at arbejdsdag­en foran skaermen ikke får det naturlige stop, som den normalt gør, når vi forlader arbejdspla­dsen.

Mange har under nedlukning­en oplevet dage, hvor de er endt med at gå til og fra arbejdet på skaermen, fra de stod op, til de gik i seng. Det er ikke sundt, hvis det sker for tit.

Vi har alle brug for pauser fra arbejdet, og hvis vi ikke får det, kan det i vaerste fald give alvorlig stress.

Det har hverken medarbejde­rne eller virksomhed­erne nogen som helst interesse i, og derfor spiller lederne en helt afgørende rolle for at sikre en sund arbejdskul­tur, hvor der er tydelige forventnin­ger til, hvornår og hvordan medarbejde­rne forventes at vaere online.

Men vi må holde fast i, at pauser fra skaermen skal sikres gennem dialog på den enkelte arbejdspla­ds og ikke med lovgivning – hverken fra EU eller staten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark