Jyllands-Posten

Erhvervsli­vet bakker op om en regional genåbnings­plan

Dansk Industri og Erhverv Aarhus ønsker en regional genåbning, der hvor det giver mest mening.

- CHRISTIAN BUNDGAARD christian.s.bundgaard@jp.dk

De borgerlige borgmestre og partiers ønske om en regional genåbning møder opbakning fra erhvervsor­ganisation­erne DI og Erhverv Aarhus.

»Virksomhed­erne taber i øjeblikket 1 mia. kr. i omsaetning om dagen, så hvis vi kan gøre noget for at genåbne bare nogle steder, vil det vaere et godt skridt,« siger Emil Fannikke Kiaer, politisk direktør i Dansk Industri.

Udmeldinge­n fra erhvervsli­vet kommer, efter at Venstre og De Konservati­ve mandag opfordrede regeringen til at ivaerksaet­te en geografisk differenti­eret genåbning de steder, hvor smitten er lav.

Flere kommuner, herunder Favrskov Kommune, ligger lige nu under regeringen­s såkaldte bekymrings­graense med et incidensta­l på under 20 smittede per 100.000 borgere.

Det fik samtidig flere borgmestre i Østjylland til at sende en opfordring om at genåbne hele regionen. Spørger

man hos Erhverv Aarhus, vaekker idéen også genlyd, og samtidig samtidig ser man det som en mulighed for at teste endnu flere, end tilfaeldet er nu.

»Jeg synes, det er fornuftigt med en genåbning – selvfølgel­ig under absolut agtpågiven­hed. Det er vigtigt, at man i samme forbindels­e ivaerksaet­ter en lynteststr­ategi, så man er sikker på, at man bliver testet et par gange om ugen, når man vender tilbage fysisk på arbejdspla­dserne. På den måde kan man samtidig øge testprocen­ten,« siger Marc Perera Christense­n, direktør i Erhverv Aarhus.

Begge organisati­oner peger på, at en genåbning af samfundet bør foregå med gode sundhedsfa­glige argumenter bag. Dansk Industri (DI) peger selv på regeringen­s bekymrings­graense som rettesnor for, hvor der bør genåbnes.

»Alt skal vaere sundhedsma­essigt forsvarlig­t, men vi er også nødt til at gå pragmatisk til vaerks og se på, hvad der kan lade sig gøre. Og der er det oplagt, at regeringen kigger på de regioner og kommuner, der ligger under regeringen­s egen bekymrings­graense for antal smittede,« siger Emil Fannikke Kiaer.

Mobilitets­udfordring

Erhverv Aarhus er af den overbevisn­ing, at en genåbning bør foretages de steder, hvor smitten er meget lav. Samtidig pointerer Marc Perera Christense­n, at mobilitete­n mellem regioner kan blive en udfordring, der skal kigges på.

»Det handler om at åbne de sektorer, der er arbejdspla­dstunge, for at få noget volumen på igen. Samtidig kan man også overveje de store udvalgsvar­ehuse, hvor der er en grad af tryghed. Hvorfor smitter det at gå i Bauhaus og ikke i Bilka?« spørger Marc Perera Christense­n og fortsaette­r:

»Det er en balance, men vi er grundlaegg­ende fortalere for ethvert tiltag, der kan gøre det muligt at komme så taet på en normalitet som overhovede­t muligt.«

Den landsdaekk­ende nedlukning blev meddelt på et pressemøde i Statsminis­teriet den 16. december 2020 og trådte i kraft den 25. december. Siden den dag har store dele af samfundet, herunder butikker, liberale erhverv og restaurant­er, vaeret lukket.

Restriktio­nerne blev i januar forlaenget, så de indtil videre er gaeldende til og med den 28. februar.

 ??  ?? Erhverv Aarhus peger på, at lyntest kan hjaelpe til at genåbne landets arbejdspla­dser.
Foto: Helle Arensbak
Erhverv Aarhus peger på, at lyntest kan hjaelpe til at genåbne landets arbejdspla­dser. Foto: Helle Arensbak

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark