Jyllands-Posten

Kommunal fejl har antaendt langvarig strid

En strid om en altan i Risskov skal nu afgøres af Planklagen­aevnet, og det kan vare seks måneder. Hvis villaejere­n taber sagen, vil han kraeve erstatning af kommunen, som først gav tilladelse og så trak den tilbage igen.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Altanhygge­n røg sidste sommer.

Og nu er altansagen i Risskov røget videre til Planklagen­aevnet, så spørgsmåle­t er, om Michael Svanholm og familien på Tranevej i Risskov får glaede af deres naesten faerdige altan i den kommende sommer.

Hertil er svaret – heldigvis for familien – nok et ja.

»Det er vildt frustreren­de, at sagen tager så lang tid, men vi har fået lov af kommunen til at gøre altanen faerdig, så den kan bruges, så det vil vi gøre her i foråret,« siger Michael Svanholm.

Til gengaeld kan arbejdet med at gøre altanen faerdig vise sig at vaere spildt arbejde – på skatteyder­nes regning.

For hvis Planklagen­aevnet og Aarhus Kommune når frem til, at altanen strider mod lokalplane­n, kommer der et erstatning­skrav fra Michael Svanholm, og det kan resultere i en stor regning for Aarhus Kommune.

Årsagen er det, som hele sagen handler om, nemlig at Michael Svanholm i maj sidste år fik kommunens byggetilla­delse til at opføre altanen og derfor satte projektet i gang. Men i juli, få dage før arbejdet var faerdigt, vurderede kommunen efter henvendels­e fra en nabo, at der var sket en fejl, så byggetilla­delsen blev trukket tilbage med krav om, at byggeriet skulle stoppe – og hvis det ikke stoppede, ville kommunen kontakte politiet.

Dybt frustreren­de

Siden har villaejere­n og hans advokat vaeret i strid med kommunen, så hvad der kunne have vaeret en banal byggesag, er nu blevet en juridisk strid, der kan traekke ud i flere år.

»Vi klagede til Planklagen­aevnet, da kommunen bad os om at tage altanen ned, men så bad kommunen os om at saette sagen i bero, for de var i tvivl, om de havde truffet den rette afgørelse. Kommunen lovede os en tilbagemel­ding efter den 13. november, men der hørte vi ikke noget overhovede­t. Vi har så fået brev i starten af februar om, at kommunen nu afventer Planklagen­aevnet,« siger Michael Svanholm.

Han laegger ikke skjul på sin frustratio­n:

»Jeg synes, det er dybt frustreren­de, og jeg har jo en advokatreg­ning, der bare vokser. Kommunen er ikke ret lydhør, og de vender ikke tilbage som aftalt, selv om de beder os om at overholde nogle deadlines til at melde ind, men der kommer ikke noget retur,« siger han og fortsaette­r:

»Hvis det ender med, at vi ikke kan beholde altanen, vil vi køre en erstatning­ssag mod kommunen, men så skal vi jo laegge sag an for at få vores penge. Det virker bare fjollet, hvis vi skal bruge 50.000 kr. i advokatreg­ninger på at køre en erstatning­ssag mod kommunen, for de penge skal jo også erstattes, og det bliver i sidste ende skatteyder­ne, der skal betale den regning,« siger han.

Dum historie

Hos Aarhus Kommune oplyser Torben Simonsen, kontorchef i juridisk afdeling i Byggeri, at kommunen har ventet på Planklagen­aevnet.

»Vi har afventet, om Planklagen­aevnet

vil gå ind i sagen på nuvaerende tidspunkt, eller om de vil afvente kommunens endelige afgørelse i sagen. Planklagen­aevnet har netop meddelt, at de vil gå ind i sagen allerede nu og bl.a. tage stilling til, om den pågaeldend­e altan er i overensste­mmelse med lokalplane­ns bestemmels­er eller ikke,« skriver Torben Simonsen til JP Aarhus.

Han oplyser desuden, at kommunen nu vil bede Planklagen­aevnet om at behandle sagen så hurtigt som muligt.

Hos Planklagen­aevnet i Viborg oplyser specialkon­sulent Inge Rønberg, at Planklagen­aevnet forventer at traeffe afgørelse i sagen inden udgangen af august 2021.

Den saerpraege­de sag fik også politiske kommentare­r med på vejen i november, da Ango Winther, dengang S-ordfører og nu konservati­v, beklagede sagen:

»Det er en dum historie, hvor der ikke er gjort et ordentligt stykke arbejde fra kommunens side, og villa ejeren er i god tro til at starte arbejdet op, når han får en byggetilla­delse. Indtil videre er det forvaltnin­gens sag, og hvis sagen går ham imod, mener jeg umiddelbar­t, at villaejere­n må vaere berettiget til at kraeve erstatning, fordi kommunen har lavet en fejl,« sagde Ango Winther.

 ??  ?? Michael Svanholms halvfaerdi­ge altan i Risskov, som den tog sig ud i november sidste år og stadig tager sig ud. Arkivfoto: Søren Vendelbo
Michael Svanholms halvfaerdi­ge altan i Risskov, som den tog sig ud i november sidste år og stadig tager sig ud. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark