Jyllands-Posten

Partier nikker: Alle har et ansvar for at reagere på social kontrol

Mistaenker en laerer, en nabo eller en kammerat negativ social kontrol, skal der reageres, mener SF. S er enig.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Gert Bjerregaar­d (V) har ret.

Aarhusiane­re har pligt til at reagere, hvis de møder uacceptabe­l social kontrol.

Sådan lyder det fra SF og S, mens De Konservati­ve tror mere på oplysning, vejledning og et exit-program.

»Det er vigtigt at tage vare på hinanden. Vi har derfor en menneskeli­g pligt til at reagere, hvis vi møder den uacceptabl­e sociale kontrol, som kan vaere forfaerdel­ig. Vi skal reagere, give vores oplevelse videre, og så skal vi vaere trygge ved, at de rette myndighede­r tager hånd om den unge,« siger Lone Hindø (S), medlem af Aarhus Kommunes social-og beskaeftig­elsesudval­g.

I tirsdagens JP Aarhus opfordrede Gert Bjerregaar­d, medlem af samme udvalg og Venstres gruppelede­r, alle aarhusiane­re til at holde øjne og ører åbne over for negativ social kontrol. Alle har »pligt« til at sende besked videre til f.eks. en klasselaer­er eller til kommunen, hvis man oplever medborgere i problemer, sagde Venstreman­den.

Udvalgsfor­mand Liv Gro Jensen (SF) bakker op:

»Ingen må styre andre menneskers livsvalg. Oplever eller mistaenker f.eks. en laerer, en nabo eller en kammerat social kontrol overfor nogen, de kender, så vil vi også tilskynde, at man reagerer og derved tager ansvar og viser omsorg.«

Hos De Konservati­ve fremhaever Mette Skautrup, at hun tager social kontrol meget seriøst, og at partiet har vaeret med til at finde penge til Kvindehuse­t i budgetforl­iget for 2021 til en indsats mod faenomenet.

Men det er en hårfin balance, hvornår man skal gribe ind i en families liv, påpeger Mette Skautrup:

»Vores fokus er ikke på et system, hvor man anmelder, for det er ikke en tryllestav, der løser problemern­e. Vi ser oplysning, rådgivning, vejledning og adgang til exitprogra­mmer som en vej at gå for alle, der er under negativ social kontrol.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark