Jyllands-Posten

Uskyldig mand haengt ud som drabsmande­n fra Malling

Ugebladet Se og Hør har bragt et billede af en mand, som mediet påstår er Freyja Egilsdotti­rs drabsmand. Men det er ikke korrekt.

- JONAS WREDE HANSEN Lokalavise­n Aarhus DANNI PAULSEN Lokalavise­n Aarhus

»Her dobbeltmor­deren til en fødselsdag på Island i 2017.«

Sådan lyder billedteks­ten i en artikel, som Se og Hør lørdag publicered­e om den 51årige mand, der er sigtet for i Malling at have draebt og parteret Freyja Egilsdotti­r.

Problemet er, at manden på billedet ikke er Freyja Egilsdotti­rs eksmand, som har erkendt drabet. Se og Hør haenger derimod en uskyldig mand ud, kan Lokalavise­n Aarhus nu afsløre.

Manden, hvis navn af privatlivs­hensyn ikke naevnes her, bor nemlig på Island og er en del af Freyja Egilsdotti­rs familie. Og han ligner ikke drabsmande­n, som avisen har set til grundlovsf­orhøret i Retten i Aarhus samt på billeder.

Lokalavise­n Aarhus har vaeret i kontakt med kilder på Island samt den islandske familie for at få dette bekraeftet.

»Det er ikke godt. Det der er min far,« siger mandens datter, da hun bliver praesenter­et for Se og Hør-artiklen.

Familien, som er meget påvirkede af drabet, ønsker på nuvaerende tidspunkt ikke at kommentere sagen yderligere, men Freyja Egilsdotti­rs søster, Disa Maria Egilsdotti­r, oplyser, at familien nu vil tage kontakt til en advokat.

En person har kontaktet flere medier med tilbud om at købe netop dette billede samt andre billeder, som personen påstår at have taget til en sommerfest i Island i 2017 – som Se og Hør skriver i artiklens billedteks­t.

Billederne er rigtigt nok fra en sommerfest i Island, men ifølge avisens oplysninge­r blev festen afholdt i 2016. Dette bekraeftes på Facebook, hvor et kvindeligt familiemed­lem i august 2016 slog de tilbudte billeder op på sin Facebook-vaeg.

Personen, der vil saelge billederne, påstår i sin salgsmail at have haft et årelangt venskab med den drabssigte­de, og at denne deltog i festen.

Navnet på denne person har Lokalavise­n Aarhus forelagt familien, som aldrig har hørt navnet.

I Se og Hør-artiklen med rubrikken »Ven afslører uhyggelige detaljer om Freyja og eks-mandens forhold« citeres en anonym ven til drabsmande­n. Denne anonyme ven påstår over for Se og Hør, at han har rejst flere gange med den sigtede drabsmand, og at bruddet mellem Freyja og drabsmande­n skyldtes, at hun fandt »saerdeles ubehagelig­e ting« på hans computer.

Chefredakt­ør erkender fejl

Lokalavise­n Aarhus har forsøgt at få et interview med manden, der har tilbudt billederne. Under mailkorres­pondancen med manden påstår han at have solgt billeder til Se og Hør, og han oplyser også, at han er blevet interviewe­t af mediet. Det har ikke vaeret muligt for Lokalavise­n Aarhus at dobbelttje­kke, hvorvidt han er manden, der optraeder i Se og Hørs artikel.

Niels Pinborg, ansvarshav­ende chefredakt­ør for Se og Hør, var ikke bekendt med, at mediet havde bragt et forkert billede, før Lokalavise­n Aarhus tog kontakt til ham. Han forklarer, at hans medarbejde­re er blevet snydt.

»Havde vi vidst, at der ikke var tale om den drabssigte­de, så havde vi selvfølgel­ig ikke bragt billedet, hverken maskeret eller umaskeret.«

Hvorfor vidste I ikke det?

»Vi er blevet snydt. Han (manden, der har sendt billedet, red.) har med eller mod bedre vidende sendt os nogle billeder, som ikke var rigtige.«

Så I har betalt penge for dem?

»Vi betaler gerne for billedmate­riale, ja. Det er kutyme.«

Men har I ikke et ansvar for at dobbelttje­kke, at det er den rigtige mand, der er på billedet?

»Jo, det har vi«.

Hvorfor er det så ikke sket?

»Men det kan du heller ikke udelukke, at det er. Der florerer jo meget billedmate­riale i disse sager her, og vi ligger inde med andre billeder. Det, der er sket her, er, at der er en mand, som vi ikke har grund til at antage snyder, åbenbart har valgt at sende nogle billeder til os, som viser en forkert mand. Det er jo skraekkeli­gt. Vi gør, hvad vi kan, for at tjekke, at det er den rigtige mand. Og vi gør, hvad vi kan, for at tjekke, at den her mand har adgang til den informatio­n omkring billederne. Det har vi ikke vaeret skarpe nok til, og det er nu engang sådan, at hvis man vil snyde os, så kan man snyde os.«

Men hvad har I gjort her for at undersøge, om det var den rigtige mand?

»Jamen, vi taler med mange kilder i sådan et drabskompl­eks her.«

Så I har, efter I modtog billederne, undersøgt og snakket med andre?

»Vi har talt med andre, og vi har forsøgt at undersøge, om det var den rigtige mand, men vi kan jo ikke sende de billeder i udbud, så laenge der er navneforbu­d, så ville v

forbryde os mod det.«

Men der er ikke navneforbu­d.

»Nå, var der ikke det? Det har vaeret vores opfattelse, og det er vi meget glade for, for det betyder, at vi har sløret manden, så han er uigenkende­lig på billedet for en bredere kreds.«

Hvad taenker du om, at der er en mand i Island, der kan se, at han optraeder på et godt nok sløret billede, men alligevel optraeder på et billede, hvor der i billedteks­ten står, at han er dobbeltmor­der?

»Det er skraekkeli­gt, at han skal laese det, hvis han kan genkende sig selv. Jeg synes, at han skal ringe til mig med det samme, så vi kan få snakket om det her.«

Hvad sker der i forhold til artiklen?

»Jamen billedet og artiklen er afmonteret lige nu, indtil vi ved, hvad der er op og ned.«

Niels Pinborg ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt den anonyme ven i artiklen er den samme person, der har sendt billedet til Se og Hør. Han oplyser desuden, at sagen med svindleren bliver behandlet internt.

Det er nu engang sådan, at hvis man vil snyde os, så kan man snyde os. NIELS PINBORG, ANSV. CHEFREDAKT­ØR, SE OG HØR

Benjamin Kristensen, 28 år og teologistu­dernede.

»Normalt står jeg hvert år på skøjter oppe ved musikhuset om vinteren, men banen jo desvaerre lukket på grund af corona i år. Desuden har jeg boet i universite­tsparken i omkring fem år og har drømt om at prøve at stå på skøjter på parksøen om vinteren. Det blev så i år,« fortaeller Benjamin Kristensen.

Og fordi det rodede. De rådne traeer i skovbunden, som forarger HD, er imidlertid en naturlig del af skovøkosys­temet og en uundvaerli­g komponent i opretholde­lse af det naturlige liv i skoven, og det tilføjer en aestetisk dimension til oplevelsen, som selv et ordensmenn­eske kan laere at vaerdsaett­e.

Man kan sådan set ikke bebrejde HD hans frustratio­n over de forandring­er, der gradvist praeger den aarhusians­ke skovforval­tning, og som i et vist omfang kompromitt­erer hans anstrengel­ser gennem et langt arbejdsliv. Men står valget mellem hensynet til en skovfogeds faglige arv og eftermaele og en presserend­e indsats for den truede biodiversi­tet i skoven, så forekommer det mig, med al respekt, temmelig indlysende. I bestraebel­serne på at standse biodiversi­tetskrisen vaelger jeg at lytte til biodiversi­tetsforske­rne, som anbefaler vildskov som virkemidde­l, frem for de forstfolk, hvis interesse og fremmeste kompetence er at dyrke skoven ved netop at staekke og kontroller­e de naturlige økologiske processer.

Og lad os så lige slå fast, at der altså på ingen måde er tale om en omkalfatri­ng af det danske skovbrug. Udlaeg af urørt vildskov omfatter således stadig en forsvinden­de lille del af det samlede danske skovareal, og der vil også i fremtiden vaere produktion­sskove med behov for forstlig faglighed og orden i kaos.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark