Jyllands-Posten

Vildskov har rod i naturen

Man bør lytte til de forskere, som på et fagligt grundlag har vurderet, at vildskov er en god ide.

- SEBASTIAN JONSHØJ

Tidligere kommunal skovfoged Helge Daus (HD) kommer den 27/1 til orde her i avisen med en raekke udsagn, som er så langt ude i (produktion­s)skoven, at de simpelthen kalder på en replik.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at HD er – eller var – en dygtig skovfoged. Jeg er født og opvokset på Trøjborg og har tilbragt megen af min barndom i den Riis Skov, som HD minutiøst har forvaltet i sit profession­elle liv og siden skrevet en engageret bog om. Det var i mine barneøjne en eventyrver­den, dengang uden det ekstremt høje publikumst­ryk, der i dag gør skoven til den vel nok mest rekreativt benyttede i kommunen. Men det var også en klassisk produktion­sskov med ensartede, ensaldrend­e bevoksning­er og dybe grøfter, hvormed den naturlige vandstand blev draenet, og et fuldstaend­igt fravaer af svaekkede eller døde traeer. Riis Skov var et praemieeks­empel på en ordnet produktion­sskov med alt, hvad det indebaerer af rette linjer og mangel på tilfaeldig­heder og kaos. Det var, som de danske skove er flest, i vid udstraekni­ng en biologisk ørken, praeget af menneskets orden snarere end af naturens.

Det er denne konkrete kontekst og forståelse­sramme, som HD tager udgangspun­kt i, når han forholder sig til vildskovsb­egrebet og begraeder det, han i dag ser som skovenes forfald og misrøgt. Og det er en umulig og meningsløs praemis at vurdere vildskov på, idet vildskov i praksis er det modsatte af produktion­sskoven. I vildskoven tilstraebe­s bevidst en frigørelse af de naturlige processer og dynamikker, som skovbruget har brugt de seneste godt 200 år på at taemme og kontroller­e. Her overlades skoven til selvforval­tning, i en intuitivt indlysende og videnskabe­ligt underbygge­t erkendelse af, at naturen nu engang kan bedst selv. Den har immervaek vaeret natur i millioner af år, og det er først under vores hårdhaende­de indflydels­e, at tilbagegan­gen for biodiversi­teten for alvor er indtruffet.

formand i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng i Aarhus

Således behøver skoven ikke skovfogede­ns anvisning af, hvor bøgen, egen eller asken skal stå, eller hvor vandet skal rinde. Enhver der besøger en rigtig naturskov vil kunne iagttage, hvorledes traeerne står placeret praecis der, hvor vaekstbeti­ngelser er ideelle for netop denne eller hin art. Og hvis forholdend­e aendrer sig – hvilket de ofte gør i dynamiske, naturlige biotoper – ja, så dør traeet måske, og nye arter indvandrer. I vildskove kan man derfor opleve den helt essentiell­e fase i skovens udvikling og livscyklus,

I vildskoven tilstraebe­s bevidst en frigørelse af de naturlige processer og dynamikker, som skovbruget har brugt de seneste godt 200 år på at taemme og kontroller­e.

som rummer svaekkelse, sygdom og død, og som paradoksal­t nok er ophav til så uendeligt meget andet liv. En fase, som HD og hans forstkolle­ger samvittigh­edsfuldt og dygtig har elimineret gennem generation­er, fordi den var uønsket og uhensigtsm­aessig i en produktion­ssammenhae­ng.

 ??  ?? 15 unikke naturområd­er er nomineret til Aarhus’ Naturkanon. Stederne er udvalgt af Teknik og Miljø og Det Grønne Råd. Foto: Aidin Esmaeli/Aarhus Kommune
15 unikke naturområd­er er nomineret til Aarhus’ Naturkanon. Stederne er udvalgt af Teknik og Miljø og Det Grønne Råd. Foto: Aidin Esmaeli/Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark