Jyllands-Posten

Bureaukrat­i må ikke spaende ben for foreningsl­ivet

Der må og skal findes en politisk løsning, der kan hjaelpe det danske foreningsl­iv helskindet igennem coronakris­en

- Folketings­medlem (V)

Foreningsl­ivet er en vigtig institutio­n i Danmark. Det skaber sammenhaen­gskraft i lokalmiljø­et, og det er gennem foreningsl­ivet, at vi opnår gensidig forståelse og tolerance ved at møde hinanden på tvaers af sociale skel og alder. Derfor er det også bekymrende, når mange foreninger giver udtryk for, at coronakris­en har så store konsekvens­er, at de risikerer at måtte lukke.

Laeg dertil, at foreninger­ne laenge har råbt op om, at det stigende bureaukrat­i og bankernes strikse hvidvaskre­gler i forvejen gør det meget vanskeligt at vaere forening i Danmark. Rigtig mange danskere bruger meget tid og mange kraefter på frivilligt at få vores foreningsl­iv til at fungere. Der er tale om ildsjaele, og vi må for alt i verden ikke slukke deres gnist ved f.eks. at afkraeve frivillige bestyrelse­smedlemmer en uforholdsm­aessig stor dokumentat­ionsbyrde. Det må ikke vaere en sur byrde at melde sig som kasserer i den lokale håndboldkl­ub.

Hvis vi skal hjaelpe foreninger­ne gennem coronakris­en, er det relevant at kigge på nogle af de krav til dokumentat­ion og gebyrer, som de små foreninger bliver mødt med. Det virker eksempelvi­s absurd, at en lille forening med ca. 40 medlemmer og et årligt kontingent på 125 kr. skal betale 1.000 kr. for oprettelse af en konto i banken og 1.000 kr. i årligt gebyr for at have kontoen – blot for at de kan have et sted at holde styr på deres beskedne økonomi.

I Venstre har vi presset på for at hjaelpe foreningsl­ivet, men regeringen har desvaerre ikke travlt med at prioritere den for Venstre vigtige dagsorden. Derfor har vi også indkaldt erhvervsmi­nisteren og social- og indenrigsm­inisteren i samråd i Folketinge­ts social- og indenrigsu­dvalg, så de kan svare på, hvorfor der stadig intet sker.

Selvfølgel­ig er der brug for en hvidvasklo­vgivning og persondata­reglerne. Men der må samtidig vaere en bagatelgra­ense, så de ikke spaender ben for vores foreninger og tager pusten fra de frivillige.

Det er vores staerke kultur- og foreningsl­iv, der danner fundamente­t for et vellykket civilsamfu­nd. Derfor skal der findes en løsning, så vores foreninger bliver hjulpet gennem coronakris­en. Mit spørgsmål til regeringen er: Hvad venter I på?

FATMA ØKTEM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark