Jyllands-Posten

Nyt epidemiråd vil blive domineret af ministrene­s egne repraesent­anter

Ministre skal saette navn på 5 af 11 medlemmer i en ny kommission, hvis formål ellers er at adskille politik fra sundhedsfa­glige vurderinge­r.

- NIKOLAJ RYTGAARD MICHAEL HJØLLUND nikolaj.rytgaard@jp.dk michael.l.hjollund@jp.dk

En ny epidemikom­mission skal sikre, at det fremover står klart, hvad der er sundhedsfa­glige anbefaling­er, og hvad der er politiske ønsker, når regeringen indfører restriktio­ner for at bekaempe en epidemi.

Men kommission­en vil blive besat med så mange folk udpeget af regeringen selv, at det ifølge eksperter vil gå stik imod hensigten om at skabe gennemsigt­ighed.

»Det ligner en trojansk hest, som pakkes ind i sundhedsfa­glighed, men hvor det i realiteten er ministerie­lle interesser, der bliver varetaget,« siger Kristian Lauta, juraprofes­sor ved Københavns Universite­t.

Epidemikom­missionen skal rådgive om håndtering­en af farlige sygdomme og lave indstillin­ger, som skal sendes til Folketinge­t, før regeringen kan indføre restriktio­ner – f.eks. forsamling­sforbud. Det nye organ vil bestå af 11 medlemmer. Fem udpeges af ministre – inkl. formanden. Et medlem indstilles af hhv. Sundhedsst­yrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsik­kerhed og Rigspoliti­et. KL og Danske Regioner får en plads hver.

Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedspo­litik ved Syddansk Universite­t, konstatere­r, at »sundhedsfa­gligheden står for svagt«.

»Man vil gerne have, at det fremgår, hvornår noget er politisk, og hvornår noget er sundhedsfa­gligt, men det kommer ikke til at stå mere klart med epidemikom­missionen,« siger han og påpeger, at myndighede­rne i kommission­en »i sidste ende er underlagt ministeren«.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har ingen kommentare­r.

Coronaordf­ører Peder Hvelplund (EL) afviser kritikken og påpeger, at hvis f.eks. Sundhedsst­yrelsen er uenig med ministrene­s repraesent­anter, skal det stå i indstillin­gen til Folketinge­t,

og »det vil kvalificer­e det politiske beslutning­sgrundlag«.

Den nye epidemilov andenbehan­dles torsdag i Folketinge­t.

Ny lov skal afsløre, når Brostrøm er uenig med Mette Frederikse­n

 ?? Fotocollag­e: Julie Barsøe. Fotos: Philip Davali/Ekstra Bladet, Jens Dresling/Polfoto og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix ??
Fotocollag­e: Julie Barsøe. Fotos: Philip Davali/Ekstra Bladet, Jens Dresling/Polfoto og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark