Jyllands-Posten

Politiet kan bruge teledata en rum tid endnu

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Teleselska­berne skal fortsaette i en periode med at indsamle danskernes teleoplysn­inger. Samtidig gør Justitsmin­isteriet det klart, at der trods en EU-dom ikke er aktuelle planer om at suspendere de danske regler, der giver politiet og anklagemyn­digheden adgang til danskernes teleoplysn­inger.

Dermed bevarer politiet et af dets helt centrale efterforsk­ningsvaerk­tøjer en periode endnu på trods af, at en EU-dom den 6. oktober praecisere­de, at de danske logningsre­gler – eller den uindskraen­kede masselogni­ng, der bl.a. finder sted i

Danmark, når teleselska­berne masseindsa­mler kundernes internet- og teledata – er i strid med EU-retten.

Det skabte ellers forvirring, da justitsmin­ister Nick Haekkerup den 14. januar under et samråd, i forlaengel­se af EUdommen, udtalte, at teleselska­berne ikke laengere var juridisk forpligtet til at gemme teleoplysn­inger, som ellers fremgår af logningsbe­kendtgørel­sen.

Teleselska­bernes branchesam­arbejde, Teleindust­rien, bad i den forbindels­e justitsmin­isteren praecisere retsstilli­ngen på området, inden den ville udtale sig om, hvorvidt selskabern­e skulle fortsaette med indsamle danskerne teleoplysn­inger.

»I svaret meddeler ministeren, at de gaeldende danske logningsre­gler fortsat er gyldige, og at de danske teleselska­ber derfor fortsat er forpligtet til at logge efter den gaeldende logningsbe­kendtgørel­se, indtil en ny regulering traeder i kraft. Det henholder vi os til som branche,« lyder det fra Teleindust­riens direktør, Jakob Willer, om det svar, som nu er kommet.

Som reglerne er i dag er teleselska­ber pålagt at gemme teledata i et år. Justitsmin­isteriet afviser, at teleselska­berne vil komme på kant med databeskyt­telsesforo­rdningen, hvis de fortsaette­r logningen.

En ny lov ventes vedtaget i naeste folketings­samling.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark