Jyllands-Posten

Pernille Skippers timeglas randt ud – nu håber Enhedslist­en på en klon

Partiets rotationsp­rincip er en snubletråd for Enhedslist­ens frontfigur­er. Det er et sats, hver gang der skal skiftes profil. Men Enhedslist­en har fundet én, der passer ind i dronninger­aekken.

- Jyllands-postens politiske redaktør marchen@jp.dk

De har vidst det hele tiden; at der var en udløbsdato på frontfigur Pernille Skipper i Enhedslist­en. Mens hun er blevet stadig mere kendt i offentligh­eden og er vokset til en staerkere politiker, har de frivilligt haengt et timeglas om halsen på hende.

Det skyldes partiets eget gamle rotationsp­rincip, som saetter en stram begraensni­ng på, hvor laenge politikere i partiet må vaere ansat eller sidde i Folketinge­t. Af principiel­le årsager mener Enhedslist­en, at det er sundt at tvinge politikern­e ud i den virkelige verden med jaevne mellemrum, så de ikke udvikler sig til levebrødsp­olitikere.

Derfor har der allerede siden folketings­valget i 2019 vaeret alvorlige interne overvejels­er om, hvem der skulle tage over denne gang, når Skippers timeglas var randt ud.

Dronninger­aekken

Posten er meget afgørende for det lille parti, som i de seneste snart 20 år har haft en staerk kvinde i front. Hver eneste gang, der skal rokeres, er overvejels­en svaer og praeget af stor intern nervøsitet.

For det ér et vaelgereks­periment at udskifte et kendt ansigt med et mindre kendt, og hver gang har tvivlen meldt sig i spørgsmåle­t om, hvorvidt vaelgerne ville svigte den naeste i raekken. Men hver gang er det gået over forventnin­g, hvis vi ser på de seneste mange år.

Således var det med baevende hånd, at Johanne Schmidt-Nielsen i 2007 blev kørt i stilling som fuldstaend­ig nyvalgt og blot 23 år gammel. Nervøsitet­en blev dengang gjort til skamme, for hun viste sig at vaere et endnu større traekplast­er end Pernille Rosenkrant­zTheil, der tidligere havde tegnet partiet, og dengang blev omtalt som uundvaerli­g. Det var hun slet ikke.

Faktisk blev Johanne Schmidt-Nielsen så stor en succes, at der igen var dyb bekymring i partiet, da stafetten skulle overlades til Pernille Skipper. Men endnu en gang har meningsmål­inger og valgresult­at gjort de vaerste bekymringe­r til skamme. Det førte ikke til noget kollaps, at Johanne Schmidt-Nielsen trak sig tilbage, og Skipper er siden blevet et efternavn, som de fleste danskere kender.

Paradoksal­t nok skal hun så også skiftes ud nu, netop som hun er vokset ind i rollen. Men sådan har partiets organisati­on selv skruet reglerne sammen, og det er aldrig lykkes at få flertal for at aendre.

Derfor sidder de nu og bider negle igen i Enhedslist­en. Fordi det er et sats hver gang, uanset at historien traditione­lt har behandlet rotationen naensomt.

Det førte ikke til noget kollaps, at Johanne Schmidt-Nielsen trak sig tilbage, og Skipper er siden blevet et efternavn, som de fleste danskere kender.

Lund-trioen

Denne gang peger pilen på Mai Villadsen, der har siddet i Folketinge­t siden 2019 og tidligere har arbejdet for partiet på Christians­borg. At skiftet sker allerede nu, skyldes et forsøg på at give hende og partiet bedst mulig tid inden et folketings­valg til at få den nye holdopstil­ling til at køre optimalt.

Når man ved, at dagen naermer sig, kan man jo lige så godt tage rotationen ved hornene, og skulle der mod for

MARCHEN NEEL GJERTSEN

er om bord indtil det kommende folketings­valg, hvor hun ikke kan genvaelges. Og ved siden af Villadsen vil også Lund-trioen akkompagne­re. Nemlig folketings­medlemmern­e Rosa Lund, Rune Lund og Peder Hvelplund.

Alligevel skal man ikke undervurde­re, hvor vigtig den samlende rolle som politisk ordfører for Enhedslist­en er.

En klon?

Hun overtager Enhedslist­en på et afgørende tidspunkt, hvor det er lykkedes ledende kraefter at rykke det lille parti taettere på indflydels­en og magten end nogensinde før. Bemaerk for eksempel, at Enhedslist­en for første gang nogensinde var med i et politiforl­ig sidste år.

Den udvikling skal Mai Villadsen holde fast i, og hun skal personific­ere et moderne Enhedslist­en, der ikke er beton og gammelkomm­unisme.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark