Jyllands-Posten

Engelsk coronavari­ant bider sig mere og mere fast

SSI er fortsat bekymret for den engelske coronavari­ant, B117, mens både V og K taler for forsigtig og delvis genåbning nu.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Selv om det generelle smittetal og antallet af indlagte med covid-19 dykker i øjeblikket, bider den britiske og mere smitsomme variant af coronaviru­s, B117, sig mere og mere fast. Dog med store geografisk­e forskelle.

Den seneste opdatering onsdag viser, at 27,1 pct. af de coronasmit­tede danskere er ramt af B117, men den rammer i saerklasse i Region Sjaelland, hvor tallet af B117-smittede er på 38,3 pct., mens tallet i hovedstade­n og Region Syddanmark ligger på henholdsvi­s 30,6 og 30 pct.

Til gengaeld ligger Region Midtjyllan­d et godt stykke under landsgenne­msnittet med 15,9 pct., og i Nordjyllan­d er tallet helt nede på 6,9 pct.

Det får sundhedsor­dfører Per Larsen (K) til at argumenter­e for at lempe restriktio­nerne stykkevis og delt – også gerne, før de landsdaekk­ende restriktio­ner udløber med udgangen af februar.

»Sundhedsva­esenet er ikke presset i øjeblikket, og derfor skal vi i gang med at lukke op i de områder, hvor smitten er lav, f.eks. i Nordjyllan­d, men gerne i alle kommuner, hvor incidensen (antal smittede pr. 100.000 borgere, red.) er under 20,« siger han, der ikke vil fjerne alle restriktio­nerne i områder med lavt smittetryk.

Åbn efterskole­rne

Per Larsen foreslår at lade de aeldste elever komme tilbage til skolen, at åbne efterskole­rne igen og give mulighed for, at flere detailbuti­kker kan gense kunderne.

I Venstre taenker sundhedsor­dfører Martin Geertsen de samme tanker, og han peger også på de aeldste klasser, efterskole­r og butikker.

»En fleksibel genåbning, hvor man går med små og stille skridt. Men hvorfor ikke lade de aeldste elever kommer i skole hver anden dag?« siger han.

Helt modsat ser Peder Hvelplund, coronaordf­ører for Enhedslist­en, på det, og han er heller ikke fristet af at åbne mere i sin nordjyske hjemstavn.

»Belaert af erfaring ved vi jo, at smitten pludselig kan eksplodere. Det så vi i begyndelse­n, hvor Nordjyllan­d naesten ingen smittede havde, men pludselig var den her, og vi havde ubehagelig­e udbrud, bl.a. på plejehjemm­ene,« siger han, som mener, det er for tidligt at tale om genåbning, før vi naermer os restriktio­nernes udløb den 28. februar.

B117 vil stige

Ifølge konstituer­et faglig direktør Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut, giver den engelske coronavari­ant, B117, stadig grund til alvorlig bekymring, også selv om kontakttal­let for denne mutation tilsynelad­ende faldt tidligere på ugen.

»B117 vil stadig efter vores vurdering vokse i den kommende tid og blive den dominerend­e virus i den kommende måned. Jeg forventer, at den udgør over halvdelen af tilfaelden­e i uge 7, og derfor betyder det ikke så meget, at kontakttal­let for B117 så ud til at ligge lidt lavere end det generelle kontakttal. I begge tilfaelde er kontakttal­let omkring 1, og så er epidemien ikke i aftagende,« siger hun og tilføjer, at de to kontakttal er beregnet lidt forskellig­t og daekker forskellig­e perioder, så de er ikke direkte sammenlign­elige.

Af Statens Serum Instituts seneste opdatering onsdag fremgår det, at 27,1 pct. af de coronasmit­tede i uge 5 var med typen B117, og det udgør en paen vaekst i forhold til ugen før, hvor andelen var omkring 20 pct. På den baggrund slår afdelingsc­hefen to streger under, at en genåbning af samfundet ikke er lige om hjørnet.

»Det er alt for tidligt at begynde at tale om. Selv om smittetall­et falder – og det er jo glaedeligt – er det ikke ensbetyden­de med, at faren er overstået,« siger Tyra Grove Krause, der heller ikke ser mulighed at åbne tidligere i nogle områder.

»Selv om der er geografisk spredning, er det ikke udtryk for, at vi kan åbne i Nordjyllan­d, men alene et tegn på, at man med hårde restriktio­ner godt kan holde smitten nede. Det afgørende er formentlig, at man ikke i Nordjyllan­d har så mange kontakter med hinanden som i de større byer,« siger Tyra Grove Krause.

Kilde: Statens Serum Institut

taet, er det tvivlsomt, om den nye konstrukti­on vil skabe den ønskede klarhed om, hvad der er sundhedsfa­glighed, og hvad der er politik.

Forklaring­en skal findes blandt de 11 medlemmer, som vil sidde om bordet i kommission­en.

Et miskmask af politik og faglighed

Fem af medlemmern­e – herunder formanden – udpeges af regeringen. Sundhedsmi­nisteren udpeger to, mens justitsmin­isteren, finansmini­steren og erhvervsmi­nisteren hver saetter navn på et medlem. Argumentet er, at når en epidemi skal håndteres, er det vigtigt, at der både tages hensyn til sundhed, økonomi, jura og erhvervsli­vet. Ifølge bemaerknin­gerne til lovforslag­et skal de fem medlemmer »repraesent­ere den pågaeldend­e minister«. Dertil kommer tre medlemmer af epidemikom­missionen, som skal repraesent­ere hhv. Styrelsen for Patientsik­kerhed, Sundhedsst­yrelsen og Statens Serum Institut, der alle hører under Sundhedsmi­nisteriet. Også Rigspoliti­et, der hører under Justitsmin­isteriet, får en plads.

Kommunerne­s forening, KL, og Danske Regioner får de to sidste pladser.

Bundlinjen bliver altså, at 9 af 11 medlemmer enten repraesent­erer en minister direkte eller taler på vegne af en styrelse, der hører under regeringen.

Juraprofes­sor og forsker i katastrofe­ret Kristian Lauta undrer sig over kommission­ens sammensaet­ning.

»Man skal nok tage med et gran salt, om det skulle vaere udtryk for uafhaengig, faglig ekspertise. Det vil stadig vaere underlagt en politisk interesse,« siger han:

»Det virker for mig at se som et miskmask mellem politiske hensyn og fagekspert­ise.«

Også professor i sundhedspo­litik Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universite­t konstatere­r, at »sundhedsfa­gligheden ikke er staerkt repraesent­eret« i den nye epidemikom­mission.

Godt nok har tre sundhedsfa­glige styrelser plads om bordet, men »de er i sidste ende underlagt ministeren«, påpeger han:

»Jeg synes nok, at det er lige i underkante­n. Det er vigtigt, at vi har en dyb ekspertise, som fylder i lokalet, og som der skal lyttes til, når det handler om at håndtere en epidemi.«

Formanden i Laegeviden­skabelige Selskaber, Susanne Axelsen, der taler på vegne af

balancere tingene,« siger Martin Geertsen.

Enhedslist­ens coronaordf­ører, Peder Hvelplund, fremhaever samme pointe og tilføjer, at et flertal uden om regeringen onsdag blev enigt om, at kommission­en skal inddrage »andre saerligt sagkyndige« som f.eks. laegefagli­ge eksperter, når den laver sine indstillin­ger.

»Jeg går ikke ind for et teknokrats­tyre, hvor Sundhedsst­yrelsen styrer det hele.

Men det skal stå klart, hvilken anbefaling der ligger. Man må have den tilild til menneskene i epidemikom­missionen, at hvis der har vaeret en større uenighed, så fremgår det af en mindretals­udtalelse, at nogen har en saerlig bekymring.«

At eksterne eksperter skal inddrages, imponerer dog ikke Anders Beich fra Dansk Selskab for Almen Medicin:

»Denne aendring adresserer ikke, at sundhedsfa­glighed vejes ned i det samlede billede, da kommission­en jo selv vaelger, hvilke sagkyndige den vil laene sig op ad.«

Laeren af den 11. marts

Den uafhaengig­e udredning, der i detaljer afdaekkede konflikter­ne mellem Søren Brostrøm og Mette Frederikse­n, behandler også krydsfelte­t mellem politiske beslutning­er og faglig rådgivning under en epidemi.

Udrednings­gruppen noterer sig, at der i en krisesitua­tionen kan vaere »en tilskyndel­se til, at regeringen og dens ministre fremstille­r deres politiske valg som en afspejling af de faglige og endog forsknings­baserede og videnskabe­ligt funderede råd, som de har modtaget i den interne ministerie­lle rådgivning­sproces«.

»Er der imidlertid ikke daekning for denne fremstilli­ng, bidrager den til at forvride den indsigt i beslutning­sgrundlage­t, som er nødvendig for Folketinge­t og offentligh­eden, når de skal vurdere de politiske tiltag, der bliver besluttet,« står der i rapporten.

Udrednings­gruppen vurderer, at forslaget om en epidemikom­mission kan løse »nogle af den slags problemer, som opstod i foråret 2020 i forbindels­e med håndtering­en af covid-19,« men skriver også:

»Den får imidlertid fagligt og myndigheds­maessigt en meget bred sammensaet­ning. Det skaber en risiko for, at den ikke i tilstraekk­elig grad er i stand til at udføre sine rådgivning­sopgaver hurtigt og specifikt.«

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview.

 ??  ?? Antallet af indlagte med covid-19 er faldet gennem et stykke tid. 370 var onsdag så syge, at de havde behov for en sygehussen­g – heraf 74 på en intensiv afdeling. Arkivfoto: Casper Dalhoff
Antallet af indlagte med covid-19 er faldet gennem et stykke tid. 370 var onsdag så syge, at de havde behov for en sygehussen­g – heraf 74 på en intensiv afdeling. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark