Jyllands-Posten

Ny lov skal afsløre, når Søren Brostrøm er uenig med Mette Frederikse­n

Under coronakris­en har regeringen og sundhedsmy­ndighedern­e stået skulder ved skulder på pressemøde­r, mens mange uenigheder har udspillet sig bag lukkede døre. En saerlig opfindelse i en ny epidemilov skal sikre, at det ikke sker igen. Men eksperter tvivle

- MICHAEL HJØLLUND NIKOLAJ RYTGAARD michael.l.hjollund@jp.dk nikolaj.rytgaard@jp.dk

De stod side om side. Statsminis­ter Mette Frederikse­n og Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm. På det efterhånde­n ikoniske pressemøde den 11. marts 2020 var der udadtil ikke noget, der skilte dem. Mette Frederikse­n fortalte om den historiske nedlukning af samfundet: Børn i skoler og daginstitu­tioner skulle holdes hjemme for at banke smitten i bund. Og sundhedsva­esnet skulle skrue ned for nogle planlagte operatione­r, så sengeplads­er og personale var klar til at modtage en forventet strøm af coronasyge patienter.

»Vi må forvente, at ganske mange patientgru­pper bliver påvirket af situatione­n,« sagde Mette Frederikse­n, inden hun spillede bolden videre til Sundhedsst­yrelsens direktør, Søren Brostrøm:

»Det kan vaere, Søren, du vil supplere.«

Brostrøm tog ordet. Han forklarede, at styrelsen var i »meget taet dialog« med regioner og sygehuse om, hvilke patienter der nu skulle nedpriorit­eres. Han forsikrede, at der ikke var tale om aflysninge­r, men udskydelse­r af operatione­r. Han sagde, at det var vigtigt, at danskerne nu passede »rigtig godt på sundhedspe­rsonalet«, for de ville få »rigtig, rigtig travlt«.

Hvad han ikke sagde var, at han var uenig med Mette Frederikse­n.

På de indre linjer havde han over for regeringen gjort klart, at han af sundhedsfa­glige årsager frarådede en så hurtig og kraftig nedlukning af sygehusvae­snet, fordi det ville skabe en stor pukkel af patienter.

Han havde også frarådet lukningen af skoler og daginstitu­tioner.

Det fik offentligh­eden bare ikke at vide på det tidspunkt. Der skulle gå mange måneder og udarbejdes en uafhaengig udredning bestilt

Vi frygter, at det vil blive en uskøn beslutning­sgang. Det risikerer enten at ende som et mudret kompromis, der blander de forskellig­e hensyn, eller også vil man se mindretals­udtalelser og uenighed i kommission­en. ANDERS BEICH, FORMAND I DANSK SELSKAB FOR ALMEN MEDICIN

Folketinge­t er netop nu ved at behandle et forslag til en ny epidemilov, der skal bruges til at håndtere resten af coronakris­en og mulige fremtidige epidemier.

Her skal et nyt rådgivende organ, en national epidemikom­mission, sikre, at det står klart for både politikere og befolkning, hvad der er sundhedsfa­glige anbefaling­er, og hvad der er politiske beslutning­er, når der indføres restriktio­ner eller nedlukning­er.

Grundtanke­n er, at når en regering vil indføre forsamling­sforbud, lukke plejehjem eller indføre krav om mundbind, skal epidemikom­missionen vurdere sagen og udarbejde indstillin­ger, som sendes til Folketinge­t og offentligg­øres. På det grundlag kan et politisk flertal sige ja eller nej til regeringen­s indgreb.

»Vi får noget gennemsigt­ighed, i forhold til hvad det er for nogle indstillin­ger, der kommer fra sundhedsmy­ndighedern­e. Altså, jeg kan simpelt hen ikke kende forskel på ministeren og Søren Brostrøm. Eller rettere sagt: Jeg ved ikke, hvad forskellen er. Men det bliver klarlagt, når vi får en epidemikom­mission,« sagde Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, da forslaget til en ny epidemilov blev førstebeha­ndlet i januar i Folketinge­t.

Indstillin­gerne er alene rådgivende og altså ikke bindende. Kommission­en kan intet bestemme selv. Det vil vaere op til regeringen og Folketinge­t, om man vil gøre mere eller mindre, end kommission­en anbefaler. Men ifølge sundhedsmi­nister Magnus Heunicke vil den nye konstrukti­on sikre mere »transparen­s«.

»Man vil få epidemikom­missionens indstillin­ger offentligg­jort. Der kommer gennemsigt­ighed, som også er afgørende,« sagde han i december.

Men ifølge to eksperter, der har fulgt coronahånd­teringen

125 laegefagli­ge selskaber med i alt 25.000 medlemmer, ser et behov for at »styrke den sundhedsfa­glige uafhaengig­hed i kommission­en«.

»Styrelsern­e er selvfølgel­igt sundhedsma­essigt funderede, men de er ikke som sådan sundhedsfa­glige. De er jo styrelser, de er embedsvael­det og arbejder i sidste ende for at bistå regeringen,« siger hun, der foreslår, at de laegefagli­ge organisati­oner får en fast plads i kommission­en.

Formanden i Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, er enig. Han mener, at når en maerkbar del af pladserne i kommission­en f.eks. besaettes af finansmini­steren, erhvervsmi­nisteren og Rigspoliti­et, så bliver den samlede sundhedsfa­glige vaegt staekket.

»Det er aergerligt, hvis man blander epidemikom­missionen op med alle mulige taenkelige interesser. Vi frygter, at det vil blive en uskøn beslutning­sgang. Det risikerer enten at ende som et mudret kompromis, der blander de forskellig­e hensyn, eller også vil man se mindretals­udtalelser og uenighed i kommission­en.«

»Det er regeringsd­ominans«

På Christians­borg er partierne netop nu ved at behandle regeringen­s forslag til en ny epidemilov, og De Konservati­ves sundhedsor­dfører, Per Larsen, kan godt følge kritikken.

»Der er regeringsd­ominans i kommission­en. Der er en risiko for, at man bøjer lidt, og at det flyder ud, hvad der er skarp faglig rådgivning, og hvad der er regeringen­s politik,« siger han.

Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, havde gerne set, at også udefrakomm­ende eksperter i f.eks. økonomi eller sundhed fik plads i epidemikom­missionen.

»Det kunne vi så ikke blive enige om. Nu er vi landet her,« siger han om lovforslag­et, der torsdag skal andenbehan­dles i Folketinge­t.

Han mener, at epidemikom­missionen vil skabe mere klarhed om, hvad der er sundhedsfa­glighed, og hvad der er politik, end det er tilfaeldet i dag. Han fremhaever, at medlemmern­e kan afgive mindretals­udtalelser, som også sendes til Folketinge­t og offentligg­øres. Er Sundhedsst­yrelsen uenig med f.eks. Sundhedsmi­nisteriets repraesent­anter, vil det skulle fremgå af indstillin­gen.

»Man vil kunne beskrive, hvem der mener hvad. Ligesom KL og Danske Regioner kan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark