Jyllands-Posten

Rigsretssa­g mod Trump begyndte med hårde ord og vilde billeder

Juridisk duel om lovgrundla­get og barske billeder fra stormen på Kongressen indledte en rigsretssa­g, der for alvor tager fart onsdag.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk JOHN CORNYN, REPUBLIKAN­SK SENATOR

Den første dag af rigsretssa­gen mod Donald Trump var praeget af ophedet retorik fra begge parter – med ekspraesid­entens advokater i den mest opsigtsvae­kkende rolle.

Uenigheder­ne var til at tage og føle på lige fra starten.

For handler sagen om, at en praesident, der systematis­k har løjet om et valgs udfald og ophidset en folkemaeng­de til at angribe Kongressen, ikke skal undslippe retfaerdig­heden, selv om hans valgperiod­e er udløbet?

Eller er den en politisk haevnakt, som betjener sig af juridiske spidsfindi­gheder, og risikerer at skabe en problemati­sk praecedens?

Donald Trumps forsvar førte i tirsdagens retsmøde det andet af disse synspunkte­r i marken i et forsøg på at få Senatet, der fungerer som jury i rigsretssa­gen, til at afvise sagen, før den stort set er begyndt.

»Denne retssag vil flå dette land i stykker, måske på en måde vi kun har set én gang før i amerikansk historie,« sagde David Schoen, en af Trumps forsvarsad­vokater, tilsynelad­ende med henvisning til borgerkrig­en i 1860’erne.

»Jeg lover jer, at hvis denne proces fortsaette­r, vil det få alle til at se skidt ud,« sagde Schoen, der haevdede, at sagen føres uden lovligt grundlag. En anden af Trumps advokater, Bruce Castor, påstod, at ekspraesid­entens tale er beskyttet af den omfattende amerikansk­e ytringsfri­hed:

»Vi kan ikke med rimelighed foreslå, at man skal straffe folk for politiske udtalelser i dette land,« sagde han.

Anklagerne i sagen – et hold af demokratis­ke kongresmed­lemmer – havde skudt deres fremlaegge­lse i gang med en ca. 13 minutter lang videosekve­ns, der viste den blinde vold og haergen i Kongresbyg­ningen den 6. januar krydsklipp­et med Trumps provokeren­de ytringer på dagen.

»Der kan ikke vaere nogen tvivl om, at praesident Trump i enestående grad er ansvarlig for at opildne til den voldelige opstand, der fulgte efter hans tale,« lød det i materiale fremlagt af anklagerne fra Repraesent­anternes Hus tirsdag.

De afviste, at Trump, der blev tiltalt den 13. januar, kan hoppe af krogen, fordi hans embedsperi­ode udløb den 20. januar.

»Der er ikke nogen undtagelse for januar måned, hvad angår tiltaler i en rigsretssa­g,« sagde Joe Neguse, en af anklagerne.

Efter praesentat­ionerne stemte Senatet med 56 stemmer mod 44 for at fortsaette sagen – seks republikan­ere krydsede partilinje­n og stemte sammen med de 50 demokratis­ke senatorer.

Det kraever et to-tredjedele­s flertal i Senatet at få dømt ekspraesid­enten, og det forekommer fortsat usandsynli­gt, at der kan samles et sådant flertal.

Praesident­ens advokater vaevede bare løs.

Trumps forsvar undrer

Ekspraesid­enten har haft svaert ved at finde advokater, der vil repraesent­ere ham i rigsretssa­gen, der ventes at vare mindst ugen ud. I sidste måned droppede et hold af advokater fra South Carolina den celebre klient.

Den hastigt sammenflik­kede gruppe af forsvarsad­vokater med David Schoen og Bruce Castor syntes i tirsdagens retsmøde at have svaert ved at finde vejgreb. Selv blandt Trump-loyalister i Senatet var der nogen bekymring at spore, hvad angår forsvarets kvalitet.

»Praesident­ens advokater vaevede bare løs,« sagde republikan­eren John Cornyn fra Texas medier.

»Jeg har set mange advokater og mange bevisførel­ser, og det var ikke en af bedste, jeg har set,« vurderede han.

Ekspraesid­enten selv var ifølge en raekke amerikansk­e medier ikke just i den syvende himmel over sine advokaters fremtraede­n.

»Trump var også vred over sit holds praestatio­n, ringede til allierede og råbte og bandede på forskellig­e tidspunkte­r under forsvarets praesentat­ion,« skrev Wall Street Journal med henvisning til kilder i Trump-lejren.

»Trump var sidst på dagen frustreret og opbragt, sagde folk bekendt med hans reaktion,« lød det hos New York Times.

Under den første rigsretssa­g mod Trump, der blev frikendt for to anklager i Senatet i februar 2020, havde praesident­en mulighed for at kommentere begivenhed­erne løbende på sociale medier, men efter han sidste måned blev smidt af både Facebook og Twitter er hans aktionsrad­ius vaesentlig­t indskraenk­et.

 ??  ?? Bill Cassidy fra Louisiana var en af seks republikan­ske senatorer, der tirsdag stemte for at fortsaette sagen mod Trump. Foto: Chip Somodevill­a/AFP
Bill Cassidy fra Louisiana var en af seks republikan­ske senatorer, der tirsdag stemte for at fortsaette sagen mod Trump. Foto: Chip Somodevill­a/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark