Jyllands-Posten

Erdogan vil nå Månen med storstilet rumprogram

Tyrkiet ønsker øget indflydels­e i rummet samt regionalt og globalt, siger praesident Erdogan.

-

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, fremlagde tirsdag en 10-årig plan om et rumprogram.

Planen inkluderer månelandin­ger, at sende tyrkiske astronaute­r i rummet samt oprettelse­n af internatio­nale satellitsy­stemer.

Samtidig siger Erdogan, at han vil øge Tyrkiets regionale og globale indflydels­e.

»Den første landing på Månen bliver med vores autentiske, nationale hybridrake­t, der bliver sendt i kredsløb i 2023 gennem internatio­nalt samarbejde,« siger Erdogan.

Samme år skal raketten også nå Månen.

Månelandin­gen skal dermed ske samtidig med 100året for Mustafa Kemal Atatürks oprettelse af den tyrkiske republik.

Tyrkiet oprettede ifølge Deutsche Welle sit rumagentur tilbage i 2018 og fik stor kritik for at bruge store summer på det midt i en økonomisk krise.

Projektets støtter ser imidlertid også en mulighed for, at det kan forhindre, at forskere og højtuddann­et arbejdskra­ft forlader landet.

Ved praesentat­ionen kom det også frem, at en metalmonol­it, der for nylig dukkede op på en mark, var et pr-stunt op til begivenhed­en.

Monolitten ligner flere af dem, der er dukket op i USA på det seneste. På den står: »Se mod himlen, og du vil se Månen.«

Den forsvandt tirsdag morgen – men dukkede senere op på en skaerm, mens Erdogan lavede sin praesentat­ion af rumprogram­met.

»Vores fødder vil vaere på plantet på Jorden, men vores øjne vil vaere rettet mod rummet. Vores rødder vil vaere i jorden, men vores grene vil raekke op mod himlen, sagde Erdogan.

Tyrkiet sendte i januar satellitte­n Turksat 5a i kredsløb om Jorden. Den blev affyret fra USA i samarbejde med det private selskab SpaceX.

Affyringen blev mødt med store protester af amerikaner­ne, der mener, at den vil blive brugt til militaere formål af Tyrkiet. Turksat 5b skal efter planen affyres i andet kvartal af 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark