Jyllands-Posten

Dansk guldgraver faengslet uden dom i snart 1.000 dage i USA

Den 54-årige Jesper Hjulmand er sigtet for at have brudt et forbud mod at bruge åben ild i et knastørt amerikansk skovområde. Han er overbevist om, at han er offer for en sammensvae­rgelse.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Drømmen var at udleve et eventyr som i de gyldne gamle dage i Det Vilde Vesten.

Danskeren Jesper Hjulmand Jørgensen fulgte i hjulsporet på de første amerikansk­e pionerer og gik på jagt efter guld.

Men eventyret gik bogstaveli­gt talt op i røg, og i dag sidder den 54-årige danske guldgraver i en celle i et faengsel i delstaten Colorado.

Det har han gjort siden den 27. juni 2018. Uden retssag og uden dom. Han har det tydeligvis skidt. Indespaerr­ingen har varet i over 950 dage, fordi han ikke psykisk er i stand til at deltage i en retssag.

Hans danske forsvarer, Jane Fisher-Byrialsen, kraever, at sagen mod ham stoppes. Efter et langt sejt forløb krydser hun fingre for, at det vil lykkes at få ham løsladt på et retsmøde fredag.

Men i over to et halvt år har hverken anklageren eller dommeren villet slippe ham. Jørgensen er anklaget for at vaere skyld i en af de største skovbrande i Colorados historie.

Uheld eller påsat brand?

Danskerens amerikansk­e eventyr begyndte i 2012, da han flyttede til USA. Ved udløbet af sit visum valgte han at blive illegalt i landet og købte to hektar jord på en bjergskrae­nt i San Luis Valley ca. 350 km syd for Colorados hovedstad, Denver.

Her i Costilla County boede han i en campingvog­n med sin hund og passede sig selv. Tiden gik med at grave et stort hul i jorden i jagten på guld. På sin Facebook-profil viser han klumper af sten, som han haevder indeholder både guld og diamanter.

Men i den knastørre sommer i 2018 gik alting galt. På trods af et totalforbu­d mod åben ild taendte danskeren op i et bålfad uden for sin campingvog­n for at braende noget affald. Da han vågnede efter sin middagslur, var der flammer overalt.

Jesper Hjulmand Jørgensen blev sigtet for med fuldt overlaeg at have antaendt en brand, der fortaerede al skov og bevoksning i et 404 kvadratkil­ometer stort bjergområd­e. Flammerne åd samtidig flere end 100 huse og gjorde mange af naboerne hjemløse.

Danskerens forsvarer, Jane Fisher-Byrialsen, argumenter­er for, at det var et uheld. Og med bistand fra brandekspe­rter har hun påvist en raekke fejl i anklageskr­iftet.

Men fremfor alt mener hun, at det er på tide at løslade den 54-årige, der i givet fald vil blive deporteret til Danmark. For han har så store psykiske problemer, at han umuligt kan erklaeres egnet til at deltage i en retssag.

»Staten Colorado har selv vedtaget en regel om, at en tiltalt person skal kunne gøres klar til en retssag på højst 126 dage. Nu har Jørgensen siddet i over 900 dage. Det er dybt kritisabel­t,« siger Fisher-Byrialsen.

Hun overtog rollen som forsvarer, fordi hun er dansker og tilfaeldig­vis en del af året bor i Colorado. På et digitalt retsmøde forleden slog hun i bordet og kraevede, at dommeren traeffer en beslutning om at løslade Jesper Hjulmand Jørgensen. Det kan i bedste fald ske allerede fredag efter en ny høring.

Offer for komplot

Den danske guldgraver er blevet undersøgt af foreløbig fire forskellig­e psykologer, der alle har konstatere­t, at han lider af en psykose og vrangfores­tillinger.

Men da han selv naegter at vaere syg og derfor naegter at tage medicin, har han ikke kunnet medvirke i en retssag.

Ifølge dokumenter fra sagen er Jesper Hjulmand Jørgensen overbevist om, at han blev bortført som led i en sammensvae­rgelse. Han giver sin nabo skylden for branden og har overfor psykologer­ne udviklet en teori om, at det hele skyldes jalousi.

Faktisk, haevder han, havde han et kaerestefo­rhold til den Grammy-vindende canadiske sangerinde Alanis Morisette siden 1990’erne. Hun giftede sig med naboen, men mødtes ofte hemmeligt med Jørgensen. Derfor ville hendes mand skaffe sig af med Jørgensen, og det er baggrunden for hele miseren.

Intet i den version af fortaellin­gen kan hverken anklageren eller hans forvarer bekraefte.

Eksperimen­teret med stoffer

Også erindringe­rne om opvaeksten i Danmark er fyldt med huller. Ifølge psykologer­nes rapporter husker Jesper Hjulmand Jørgensen kun vagt sin skolegang, men haevder at have vaeret med i foreningen Mensa for saerligt intelligen­te børn. Det naevnes også på hans profil på Linkedin, der desuden oplyser, at han taler engelsk, dansk, skandinavi­sk og tysk.

Han voksede op med sine foraeldre og en storebror, som var foraeldren­es yndling, og som han ikke mere er i kontakt med. Foraeldren­e drak en flaske vin hver aften, har han fortalt.

Den danske guldgraver haevder, at han som voksen arbejdede som ejendomsma­egler og som programmør, før han flyttede til USA for at opfylde en drøm, der opstod, da han som syvårig så et kort over Amerika. Overfor psykologer­ne har Jesper Hjulmand Jørgensen afvist, at han nogensinde har fået behandling for psykiske problemer, eller han har haft selvmordst­anker. Derimod har han igennem årene forsøgt alle de euforisere­nde stoffer, man kan forestille sig, fra tobak og alkohol til kokain, heroin, LSD og svampe.

I campingvog­nen blandede han cannabis i tobakken af sine cigaretter. Faktisk, har han forklaret, begyndte han at bruge marihuana som fireårig, da hans bedstemor gav ham det for at dulme rygsmerter. Han fandt først ud af, hvad det var, da han fyldte 12 og begyndte at indtage det igen.

På et nyt retsmøde i sidste uge anmodede anklagemyn­digheden dommeren om at igangsaett­e en tvangsmedi­cinering i håb om, at han så kan svare så fornuftigt, at laegerne kan foretage en rigtig mentalunde­rsøgelse.

Men forsvarer Fisher-Byrialsen har gjort det klart, at det er helt hen i vejret. Metoden er omstaendel­ig og tidskraeve­nde, at den kraever, at Jørgensen flyttes til et faengsel, der i stand til at gøre det.

»Hvis han så efter undersøgel­sen igen holder op med at tage medicinen, vil han stadig ikke vaere i stand til at gennemføre retssagen. Så er vi lige vidt,« siger hun.

Vrede naboer

Hun anfører også, at danskeren allerede har siddet laenge i faengsel. Hvis han dømmes for uforsaetli­gt at have startet branden, er maksimumst­raffen fire år. Hvis han i en retssag skulle blive kendt skyldig i at vaere pyroman, kan straffen derimod gå op til 48 år.

På sin Facebook-side laegger Jesper Hjulmand Jørgensen ikke skjul på, at han selv opfatter sig som en modstander af systemet med adskillige posteringe­r af slagord mod politikere og myndighede­r under overskrift­en ”Udslet eliten”.

»Befri dig selv fra slaveri« og »vi er som små lorte på nogens skakbraet«, skriver han.

At dømme på kommentare­rne på Facebook skal han ikke efter en eventuel løsladelse gøre sig håb om at vende tilbage til grunden med guldminen og den udbraendte campingvog­n.

»You fucking piece of shit,« skriver Philip George, mens Thebes Puttonen håber, at han får en dom på livstid.

Andre truer Jesper Hjulmand Jørgensen og opfordrer ham til hurtigt at komme vaek, hvis han ikke vil ende i en ligpose, hvis han løslades. Tami Faulk Springer har posteret en video af et hus og en bil, der går op i flammer.

Hvis det lykkes for Fisher-Byrialsen at få dommeren til at opgive sagen, vil Jesper Hjulmand Jørgensen efter alt at dømme blive overdraget til USA’s udlaending­epoliti, ICE, og derefter formentlig udvist til Danmark.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark