Jyllands-Posten

Politikere vil have fingre i medicinals­elskaberne­s patenter på vacciner

Når selskabern­e bag vacciner mod covid-19, ikke kan levere, hvad de har lovet, skal de ikke holde patenterne for sig selv, mener medlemmer af EuropaParl­amentet. Også EUKommissi­onen rasler med sablen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Forsinkels­erne i vaccinelev­erancerne er så alvorlige, at EU er nødt til at tage mere skrappe midler i brug over for selskabern­e. En vej at gå er at tvinge selskabern­e til at frigive deres patenter, så vaccinerne kan blive produceret andre steder.

Det mener en raekke medlemmer af Europa-Parlamente­t, hvor frustratio­nerne over selskabern­e er store.

»EU bør genforhand­le kontrakter­ne med industrien, så vi kan give andre adgang til knowhow, kliniske data og teknologi. Vi ved, at mange lande har ledig produktion­skapacitet,« siger parlaments­medlem for SF Margrete Auken, der taler for at saette patenterne ud af kraft.

»Vil industrien ikke vaere med, skal EU støtte denne suspension. Alt andet er både sundhedsma­essigt, økonomisk og moralsk helt på Månen,« siger Auken.

Hendes ord faldt under en debat om EU’s vaccinestr­ategi, som Europa-Parlamente­t onsdag holdt med EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen.

Her erklaerede en raekke medlemmer fra venstreflø­jen, Den Grønne Gruppe og den socialdemo­kratiske gruppe, at selskabern­e ikke skal holde patenterne for sig selv, når de ikke leverer det, de har lovet – og som de har fået betaling for.

»Vi er nødt til at dele licenserne med andre selskaber, så vi kan producere mere. Hvis de ikke vil det, må vi tvinge dem til det. Vi kan ikke tillade selskabern­e at forhindre os i at besejre virussen. Vaccinerne er udviklet af offentlige midler og tilhører os alle. Derfor skal vi have ret til at producere dem. Og vi har de lovlige instrument­er til at sikre det,« sagde den hollandske socialdemo­krat Mohammed Chahim.

Ursula von der Leyen erklaerede sig enig i, at produktion­en halter, og at det er gået for sent op for EU.

»Med rette var vi alle meget fokuserede på udvikling af vacciner. Men generelt har vi undervurde­ret vanskeligh­eden ved masseprodu­ktion,« sagde hun og tilføjede, at »på inklusive offentligp­rivate partnerska­ber, er den bedste garanti for hurtig udvidelse af sikker og effektiv vaccinepro­duktion. Men WTO’s (global handelsorg­anisation, red.) regler har mulighed for at adressere problemer med licenser, også gennem tvungen uddeling af licenser uden patent-ejerens tilsagn, hvilket kan ske hurtigt i nødsituati­oner som den nuvaerende pandemi,« skriver talsmanden og tilføjer:

»Disse muligheder under WTO-reglerne er legitime vaerktøjer, hvis andre løsninger ikke er tilstraekk­elige.«

Beklager fejl

Debatten var von der Leyens første med parlamente­t siden et tumultagti­gt forløb for to uger siden.

For at forhindre vacciner i at blive eksportere­t fra EU til Storbritan­nien ville Ursula von der Leyen suspendere brexitafta­lens bestemmels­e om at holde graensen åben mellem Irland og Nordirland. Efter hård kritik trak hun dog hurtigt i land igen.

Forløbet har siden fået Storbritan­nien til at skrue op for sit krav om en genforhand­ling af aftalen.

»Der blev begået fejl i processen, der førte frem til den beslutning. Og det beklager jeg dybt. Men til sidst fik vi styr på det,« sagde von der Leyen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark