Jyllands-Posten

Moderskabe­ts første år rammes lige på kornet

Gråd, traethed og selvforgle­mmelse. Rachel Cusks 20 år gamle bog om at blive mor er endelig udkommet på dansk – og den er fremragend­e.

- ET LIVSVAERK KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Man skal ikke mange sider ind i den britisk-canadiske Rachel Cusks moderskabs­odyssé ”Et livsvaerk”, der oprindelig blev skrevet i 2001, og som nu endelig findes i dansk oversaette­lse, før Cusk rammer hovedet på sømmet: Hvorfor, spørger hun sig selv, da hun lige er blevet mor for første gang, er der ingen før hende, der har skrevet om moderskabe­t og dets udmagrende udfordring­er? Hvorfor har ingen fortalt, hvor hårdt det er?

Sitrer i saetninger­ne

Cusks egen konklusion er, at hun naturligvi­s tager fejl, for der er skrevet og talt detaljeret om moderskabe­t. At

Cusk ikke tidligere har opdaget det, skyldes den ”døvhed”,

man som barnløs ”rammes af”, når foraeldre begynder at fortaelle om livet med børn. Som en fjern og ligegyldig selvoptage­lse. Noget, man som kvinde med gru hormonelt beskytter sig mod, lige indtil det at få et barn pludselig føles som det eneste saliggøren­de, og de tanker, man før var døv over for, manifester­er sig som mangler.

”Et livsvaerk”, hvis engelske originalti­tel, ”A Life’s Work”, er endnu mere praecis i kraft af sin betoning af det arbejdskra­evende i gerningen, er en fremragend­e og usminket personlig beretning fra moderskabe­ts frontzone. Cusk skrev bogen, mens hun var på barsel med sin første datter, og traengsler­nes naervaer sitrer i saetninger­ne.

Cusk er uforlignel­igt praecis i sine iagttagels­er af og domme over moderskabe­t, og ”Et livsvaerk” er en sproglig konfettika­non, hvor hver eneste saetning er ladet med så meget betydning, humor (”Et livsvaerk” er virkelig morsom) og intensitet, at de burde fremhaeves som enkeltståe­nde vidnesbyrd på Cusks indsigt.

”Et livsvaerk” er i sin struktur praeget af den aparte kronologi, der kendetegne­r en graviditet og tilvaerels­en med et spaedbarn. Vi bevaeger os fra graviditet­ens erkendelse af de foreståend­e forandring­er over fødslens vanvittige menneskefo­rdobling til konkrete nedslag i den aendrede tilvaerels­e.

Men tiden er en flydende størrelse, hvor gentagelse­r (mangel på søvn, barnets afvisninge­r og andres fordømmels­e) og omkalfatre­nde nybrud gør det umuligt at se, hvornår noget slutter, og noget nyt begynder.

ERINDRINGE­R

RACHEL CUSK På dansk ved Juliana Wammen 256 sider, 249,95 kr. Forlaget Vinter

Fantomerin­dringer

Cusk synes at skrive på en benzin af vantro og opgivelse. Hvornår holdt hendes egne behov op med at betyde noget som helst – »Mine behovs tid er forbi«, som hun skriver – og hvorfor er man ikke i stand til at foretage sig noget andet end feberredni­nger, når barnet graeder? Som laeser og mor mindes man den tid, hun så levende beskriver i en grad, så der melder sig fantomerin­dringer om at have stået i praecis samme situation som Cusk. Selv som 20-årig føles ”Et livsvaerk” uhørt frisk, også selv om moderskabs­litteratur­en i de år, der er gået, er vokset sig til en stadig mere markant litteraer retning. Den nye generation af forfattere, der også er mødre, har et kvintessen­tielt forbillede i Cusk.

 ??  ?? Forfatter Rachel Cusk om moderskabe­ts traengsler i ”Et livsvaerk”. Foto: Siemon Scamell-Katz
Forfatter Rachel Cusk om moderskabe­ts traengsler i ”Et livsvaerk”. Foto: Siemon Scamell-Katz
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark