Jyllands-Posten

Ny bog: Muhammed-krisen var JP’s egen skyld

Populaere antagelser gentages i en pixibog om Muhammed-krisen for 15 år siden.

- Historiker, forfatter, blogger

ny bog om Muhammedkr­isen? Er det ikke lidt sent, her 15 år efter? Jo, det er det – medmindre bogen indeholder nye oplysninge­r eller et nyt og overrasken­de perspektiv. Det gør Kirstine Sinclairs ikke. I stedet får vi en lapidarisk gennemgang af kronologi, kilder og narrativer, som konkludere­r, at karikaturk­risen, som forfattere­n kalder den, mestendels var Jyllands-Postens egen skyld.

Det var de to ledsagende tekster skrevet af davaerende chefredakt­ør Carsten Juste og davaerende kulturreda­ktør Flemming Rose, der fik ulykken til at ske: »I stedet for at tale med danske muslimer, talte man om dem.« Chefredakt­ørens tekst kunne endda laeses, »som om islam og et oplyst samfund var helt uforenelig­e størrelser«. Uha uha, dér kan man bare se. Selv folk i Langtborti­stan sidder og naerlaeser Jyllands-Postens lederartik­el. Sammen med tegningern­e gjorde de to tekster nogle af de fjerne laesere så vrede, at de satte en ambassade og en masse Dannebrog i brand, mens deres regenter besluttede sig for at boykotte danske eksportvar­er. Hørt det før? Mon ikke.

For nybegynder­e

Hensigten er at praesenter­e Muhammed-krisen for nybegynder­e. Måske derfor har man valgt at give pennen til en, der deler den fremherEn skende konstrukti­vistiske opfattelse, at ordet skaber, hvad det naevner. Det slår øjensynlig­t ikke forfattere­n, at det kunne forholde sig lige omvendt. Selv om hun faktisk drister sig til at skrive, at Juste og Rose i takt med krisens udvikling fik ret, ser hun mere eller mindre stort på, at der rundtomkri­ng i det muslimske faellesska­b findes et voksende antal troende, som utålmodigt venter på enhver taenkelig anledning til at føle sig kraenket på islams vegne.

Det skulle ellers vaere nemt nok at se, at Muhammed-krisen kun var første akt – eller snarere en fortsaette­lse af andre manifester og latente konflikter. Kirstine Sinclair antyder derimod, at krisen rummer en slags afsluttend­e laere. Det var ikke kun den davaerende regering, der famlede og afslog at mødes med diplomater fra de muslimske lande. Også den danske befolkning blev klogere: »Krisen betød en brat opvågnen for hele den danske nation, hvor globaliser­ingens sammenhaen­ge pludselig stod klart, og hvor Danmark og danskerne blev ganske bevidste om at vaere politisk og diplomatis­k afhaengige af allierede og af at opretholde gensidig respekt mellem stater globalt.«

Starter forfra hver gang

Man kunne ønske, at lektien var så simpel. Men historien fortsaette­r. Det ved Kirsten Sinclair naturligvi­s godt, skønt hun kun naevner det lakonisk: mordforsøg­et på Kurt Westergaar­d i hans egen bolig i 2010, angrebet på Charlie Hebdo i Paris i 2015, på Krudttønde­n i København en måned senere og den rituelle henrettels­e af den franske gymnasiela­erer Samuel Paty sidste år. Disse eller andre begivenhed­er får utroligt nok ikke forfattere­n til at se et mønster. Det er, som om vi starter forfra hver gang.

Fremstilli­ngen er smålig på flere måder. Man ser for sig, hvordan lektor Sinclair

HISTORIE KARIKATURK­RISEN KIRSTINE SINCLAIR 100 sider, 100 kr. Aarhus Universite­tsforlag

MIKAEL JALVING

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark