Jyllands-Posten

FIE LAURSEN

-

langt de fleste, som indtraeder i det,« siger han, som gerne så flere af seriens temaer foldet langt mere ud.

Anna Bjerre mener, at man med fordel kunne have afsluttet hvert afsnit med en henvisning til, hvor man kan henvende sig, hvis man kaemper med nogle af de samme ting som Fie Laursen. Og at man i samme ombaering kunne understreg­e, at DR på ingen måde opfordrer unge kvinder til at stille sig frem på Onlyfans.

Respekt for mennesket

Hos DR3 har redaktør Trine Skovgaard svaert ved at se, at man skulle have gjort noget grundlaegg­ende anderledes.

Hun fortaeller, at de optagelser, som serien indledes med, allerede var lavet, da DR fik tilbudt serien. Derfor valgte man at foretage en psykologis­k vurdering af Fie Laursen, før projektet gik videre. Samtidig fulgte en psykolog med fra sidelinjen under hele forløbet. Hun peger desuden på, at man – til forskel fra flere andre DR3-serier – hører journalist­en stille visse spørgsmål til Fie Laursen.

»Det er en serie, der prøver at vaere aerlig og nysgerrig, men det ville også vaere torskedumt ikke at stille de spørgsmål, som er oplagte. Det skal dog foregå i respekt for Fie som menneske,« siger Trine Skovgaard, som pointerer, at første afsnit indledes med en henvisning til Livslinien.

Hun mener ikke, at Onlyfans bliver fremstille­t i et lyserødt skaer.

»Men Fies konklusion er, at det er det, hun vil gøre i stedet for at reklamere for produkter på Youtube og Instagram. Serien handler jo netop om det, der lokker. Den følger Fie og hendes valg, og det er desvaerre naivt at forestille sig, at de unge ikke allerede ved, hvad Onlyfans er. Ville det virkelig virke, hvis vi løftede pegefinger­en og sagde: Det her skal du ikke gøre. Eller: Det kan vaere farligt? Det stiller jeg mig kritisk over for.«

Hvilke tanker har I gjort jer om at bidrage til Fie Laursens afhaengigh­ed af opmaerksom­hed ved at filme hende?

»Du bidrager jo også til den nu, og det er det, dokumentar­en handler om: Hvad afhaengigh­ed af opmaerksom­hed kan gøre ved et menneske. Det er et iboende dilemma, om man bidrager til problemet ved at omtale det, men vores vurdering var, at det var en vigtig historie at fortaelle.«

Det er public service

Om det er public service at vise en serie om en af Danmarks mest kendte influencer­e, er professor i medieviden­skab ved Københavns Universite­t Anne Jerslev ikke i tvivl om. Hun kalder det et »virkelig interessan­t portraet af en ung kvinde, der så gerne vil vaere kendt og på en måde aldrig er blevet voksen«.

»Det er, som jeg ser det, et portraet af en ung kvinde, som ikke ved, hvad hun vil med sit liv, og hvor de sociale medier bidrager til, at hun skøjter rundt og ikke rigtigt kan finde ud af at tage ansvar. Det gode ved programmet er, at det opfordrer til at taenke selv og reflektere over sociale medier-kulturen, og det skal public service-programmer jo også,« mener hun.

Helle Kannik Haastrup er lektor i film- og medieviden­skab på Københavns Universite­t og forsker i celebrityk­ultur. Hun haefter sig ved, at selv om Fie Laursen opfører sig graenseove­rskridende, og mange tager afstand fra hende, så bliver hun ved med at have en onlinetils­tedevaerel­se, som er svaer at komme udenom.

»Programmet kan ses som en win-winsituati­on 24 år

Blogger og influencer.

Blev kendt af offentligh­eden, da hun i 2012 stod frem på tv og fortalte om at vaere digitalt mobbeoffer.

Siden fik hun stor succes med sin egen Youtube-kanal og på Instagram.

Ifølge undersøgel­sen ”Influencer­e – de nye unge mediehuse” følger knap hver femte unge Fie Laursen på sociale medier.

Hun er en kontrovers­iel figur, som jaevnligt er centrum for skandaler.

På Instagram havde hun flere end 300.000 følgere, før hendes konto blev lukket.

Det skete, fordi hun reklamered­e for pornotjene­sten Onlyfans.

Kontoen er siden blevet genåbnet og er nu lukket igen. Ifølge Fie Laursen skyldes det, at hun ikke har fået kontoen verificere­t.

Fie Laursen bor i dag i Spanien. for både Fie Laursen og DR. Hun får selv lov at saette ord på sin sårbarhed i en public service-dokumentar. Vi får praesenter­et nogle flere kompleksit­eter af hende, og DR får et afsaet til at diskutere hende som kulturelt faenomen,« siger lektoren.

Ifølge Camilla Mehlsen er Fie Laursen »inkarnatio­nen af den graenseløs­e influencer«, hvis brand er filterløs aerlighed. Mehlsen er selv digital medieekspe­rt hos Børns Vilkår og har tidligere forsket i, hvordan influencer­e påvirker mediebruge­rne.

»Mange af de unge ved godt, at det er iscenesat, men derfor kan det alligevel opfattes som aegte, for influencer­e spiller på det ordinaere. De er almindelig­e mennesker og derfor lidt mere som dig og mig end en Hollywood-stjerne. Samtidig er de ekstraordi­naere, fordi de får så meget opmaerksom­hed, og den kapital kan de konvertere til f.eks. at tjene penge på betalt indhold,« forklarer hun.

Camilla Mehlsen peger på, at programmet kan bygge bro mellem flow-tv-generation­en og de digitalt indfødte:

»På sociale medier har vi hver vores medieboble, og der er en stor generation­skløft mellem børn, deres foraeldre og bedstefora­eldre. Selv om programmet henvender sig til unge, kan aeldre generation­er se med og få indsigt i en verden, der normalt er mere lukket for dem. Dette program giver mulighed for at tale om den verden på tvaers af generation­er, og det er en opgave for DR.«

Der er ikke noget forkert i at have en Onlyfans-profil. Der er noget forkert i at love, at Onlyfans bare er 50.000 kr. for billeder af beskidte fødder. CHRISTIAN MOGENSEN, SPECIALKON­SULENT, CENTER FOR DIGITAL PAEDAGOGIK

Kaeledyr hitter her under coronaen.

 ??  ?? Fie Laursen til Reality Awards i januar 2020. I DR-dokumentar­en "Fie" ser man, hvordan hun forlader arrangemen­tet, fordi hun får angst. Arkivfoto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Fie Laursen til Reality Awards i januar 2020. I DR-dokumentar­en "Fie" ser man, hvordan hun forlader arrangemen­tet, fordi hun får angst. Arkivfoto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Dagens tegning: Skødehund
Dagens tegning: Skødehund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark