Jyllands-Posten

Forsvarsmi­nisteren er på glatis

-

Det ville vaere synd at sige, at Trine Bramsen har brilleret i sin tid som forsvarsmi­nister. Og det ville vaere direkte forkert at påstå, at hun har skabt respekt om sin egen person. Tvaertimod er det på ingen måde betryggend­e at opleve en forsvarsmi­nister, som igen og igen har svaert ved at holde balancen på glatisen, samtidig med at hun skubber alle støtter og redningspl­anker vaek.

Trine Bramsen er ikke en minister, som strør om sig med makrelmadd­er, men noget har hun da laert af statsminis­teren: Det gaelder om at tale direkte til vaelgerne. Over for dem vil Trine Bramsen gerne fremstå som en handlekraf­tig og beslutsom minister, og de skal ikke vaere i tvivl om, at hun er generalern­es general. Sprogligt nedklassif­iceres forsvarsch­efen til styrelsesc­hef. Teknisk set korrekt, men der er pokker til forskel på, hvilke signaler Bramsen udsender, afhaengigt af om hun anvender den ene eller den anden betegnelse. Ikke mindst i forhold til de mange soldater, som hører under hendes ressortomr­åde.

Forståelig­t nok har de reageret og gjort det klart for Trine Bramsen, at uanset hvor mange gange hun siger styrelse, så aendrer det ikke på, at forsvaret er noget saerligt, og at det er forsvarsch­efen, der er øverste chef i en enstrenget kommandost­ruktur.

Som chefsergen­t Jakob Busk har udtalt til Berlingske: »Når vi går i krig, så går vi i krig for Danmark, for en forsvarsch­ef med militaerfa­glig baggrund, ikke for en styrelsesc­hef.«

Man må formode, at en forsvarsch­ef kan tale for sig selv og i egen faglig ret og ud fra den militaerfa­glige baggrund, som han besidder. Men det må han angiveligt ikke for Trine Bramsen, som insisterer på at agere overfrakke, når en journalist fra Ritzaus Bureau vil interviewe den nye forsvarsch­ef. Ifølge det refererede synes det, som om Trine Bramsen både er bange for, at andre tager rampelyset fra hende, og er mistroisk over for, om forsvarsch­efen er i stand til at svare på en måde, som ligger inden for regeringen­s kommunikat­ionsstrate­gi.

Det er ikke klaedeligt, når en leder stamper i gulvet og kraever respekt. Anerkendel­se og respekt er noget, som man skaber, ikke noget, som man kraever. Set i et større perspektiv er Trine Bramsens ageren over for den nytiltrådt­e forsvarsch­ef meget skadelig både for det danske forsvar og for Danmarks omdømme. Hvem kan have tillid til, at et ord er et ord fra en mand, som først skal spørge om lov hos sin minister?

Forsvaret har vaeret skaemmet af flere sager i alvorlige kategorier som korruption og nepotisme. Der er ingen tvivl om, at der er behov for at rydde op i den kultur. Men oprydnings­iveren kan gå for vidt, og det gør den, når en underfrank­eret minister insisterer på en faglighed, som hun ikke besidder, og når hun i iveren efter at vise handlekraf­t foretager uforståeli­ge dispositio­ner.

Endnu kender vi ikke omfanget af den sag, som på en eftermidda­g fik Trine Bramsen til at sende to topembedsm­aend hjem og fritage en tredje fra tjeneste i Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e. På det tidspunkt havde forsvarsmi­nisteren laenge kendt til sagen, men meget tyder på, at Trine Bramsen i iveren efter at vise handlekraf­t og fralaegge sig ansvaret gik alt for vidt.

I Jaegerkorp­set, forsvarets elitetropp­er, har man den gyldne regel, at man tror på en mand, indtil det modsatte er bevist. Det samme gjaldt for Trine Bramsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark