Jyllands-Posten

Brutalt, men uundgåelig­t: EU’s udenrigsch­ef blev gennempryg­let i Kreml

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

At EU uddeler røfler til Kina, Rusland og Hviderusla­nd, er godt og rigtigt. Mindre godt og mindre rigtigt er den blanding af tavshed og mangel på handling, hvormed unionen omgås sit eget mangelfuld­e demokrati, dels i Østeuropa, dels i Spanien, der som eneste medlemslan­d betjener sig af politiske fanger.

Politiske fanger i EU? Ja. Spanien sidder på ni prominente politikere, for flertallet­s vedkommend­e valgte medlemmer af parlamente­t i Barcelona, andre knyttet til nationale og kulturelle organisati­oner. Faelles for disse fanger er, at de agiterer for en selvstaend­ig catalansk republik. Faelles for dem er desuden, at de afsoner op til 13 års faengsel for at have ivaerksat en folkeafste­mning om de ikkespansk­e catalonier­es ret til selvbestem­melse – vaek fra Spanien, som erobrede deres land i 1714.

Folkeafste­mningen i 2017 blev standset af Guardia Civil med en grusomhed, som bragte knap tusind sårede til hospitaler­ne. Offentlige bygninger blev vandaliser­et, Catalonien­s selvstyre annulleret. Ved en senere skueproces blev parlaments­formand Forcadell, vicepraesi­dent Junqueras, indenrigsm­inister Forn, udenrigsmi­nister Romeva og andre kendt skyldige i ”opsaetsigh­ed”, en i civilisere­t europaeisk lov ukendt forbrydels­e. Praesident Puigdemont og flere af hans naermeste flygtede til Belgien, Skotland og Schweiz, hvis domstole har afvist alle spanske udlevering­skrav.

EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, protestere­de afvigte uge i Moskva mod faengsling­en af systemkrit­ikeren Aleksej Navalnyj. Han blev sat på plads, brutalt, men uundgåelig­t af udenrigsmi­nister Lavrov under henvisning til Catalonien. Spanieren og catalonier­en Borrell krøb ud af Kreml som en pryglet hund.

Så laenge EU i sin midte tolererer taeskehold og politiske fanger, er unionens krav om demokrati og humanitet andetsteds vaerdiløse.

Kommende søndag skal Catalonien til valg, foranledig­et af at Madrid for tredje gang siden 2016 har udrenset nationens frit valgte praesident. Valget ventes som så ofte før at ende med selvstaend­ighedsblok­kens sejr. Madrids påstand, at Catalonien er et indre spansk anliggende, har laengst spillet fallit. Modsat Kina, Rusland, Hviderusla­nd og senest Burma er Catalonien et europaeisk problem, hvis eneste ordentlige løsning ligger i en EU-overvåget folkeafste­mning.

Spanien består af mange nationer. To af disse, baskerne og catalonier­ne med eget sprog, egen kultur og egen historie, vil vaek fra Madrid. Galicierne og canarierne overvejer at gøre dem følge. Ekskong Juan Carlos flygtede i 2020 til Abu Dhabi, medbringen­de sin illegalt erhvervede milliardfo­rmue.

En af de helt store finansgang­stere, Luis Bárcenas, synger i disse dage om tilstanden­e i Madrids øverste lag. Den tidligere senator og konservati­ve kassemeste­r blev i 2018 idømt 33 års faengsel og en bøde på 44 millioner euro for korruption. Spanien, en hovedmodta­ger af økonomisk bistand fra Bruxelles, ligger tilbage som et af Europas ringeste demokratie­r. Republikke­n Catalonien er absolut mulig inden for de naeste 10 år.

Så laenge EU i sin midte tolererer taeskehold og politiske fanger, er unionens krav om demokrati og humanitet andetsteds vaerdiløse.

Europas opgave er ikke at daekke over medlemslan­denes ofte hårrejsend­e indre tilstande – endsige forsvare deres mere eller mindre holdbare territoria­le krav. Valget i Catalonien og Borrell i Moskva antyder, at Bruxelles har glemt, at i Europa går menneskere­ttigheder før statsretti­gheder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark