Jyllands-Posten

Ulighed er mere end et spørgsmål om prisen på røg: Borgerlige bør vende skråen med deres påstande

- LARS ANDERSEN direktør, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d SUNE CASPERSEN analytiker, Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d

I Jyllands-Posten den 8. februar kritiseres regeringen for at give et falsk indtryk af, at den bekaemper ulighed. Det er Cepos, der fører taktstokke­n på baggrund af tal fra Finansmini­steriet. Desvaerre forsimpler Cepos konklusion­en gevaldigt. For det første er vaesentlig­e dele af regeringen­s politik slet ikke regnet med. Det gaelder for eksempel tilbagerul­ningen af den lavere arveafgift ved generation­sskifte af familieeje­de virksomhed­er. Finansmini­steriet har ellers for nyligt regnet sig frem til, at halvdelen af generation­sskifter af ikke-børsnotere­de virksomhed­er – ikke overrasken­de – sker blandt de 10 pct. rigeste. Dertil kommer et opgør med skatteford­elene ved foraeldrek­øb, som naesten udelukkend­e har vaeret benyttet af de rigeste familier.

For det andet er det alene forhøjelse­n af tobaksafgi­fterne, der fremkalder et billede af, at regeringen­s politik øger uligheden. Piller man dette ene element ud, har regeringen­s politik samlet set saenket uligheden. Tobaksafgi­fter vender helt bestemt den tunge ende nedad, men forhøjelse­n af tobaksafgi­fterne er motiveret af andet end ulighed og dermed ikke karakteris­tisk for den politik, regeringen fører.

For det tredje bygger regnestykk­et på tvivlsomme antagelser og udelader ovenikøbet den ene side af regnestykk­et: udgiftssid­en, øget velfaerd, som skatte- og afgiftssti­gninger finansiere­r.

Når regeringen saetter et loft over, hvor høje direktørlø­nninger en virksomhed kan traekke fra i skat, på syv millioner kroner, så antager Finansmini­steriet, at det påvirker almindelig­e lønmodtage­res løn og i sidste ende gør alle indkomstgr­upper lige meget fattigere. Og når kapitalfon­de ikke laengere kan udskyde skatten på ejendomsav­ancer i al uendelighe­d med opfindsomm­e selskabsko­nstruktion­er, så medfører det igen lavere løn til danske lønmodtage­re og gør os alle lige meget fattigere. Disse antagelser er – for at sige det mildt – grove.

Som naevnt er øget velfaerd, som regeringen har prioritere­t i sine første to finanslove, ikke en del af det regnestykk­e, der praesenter­es her i avisen. Finansmini­steriet har ellers tidligere godt kunnet regne på, om finanslovs­aftaler saenker eller øger uligheden.

Offentlig velfaerd kommer i høj grad de dårligst stillede til gode. I flaeng kan naevnes indsatser på socialområ­det, aeldreplej­e, gratis adgang til uddannelse og sundhed og ret til tidlig tilbagetra­ekning. Det sparer faktisk os alle en masse udgifter i dagligdage­n.

Det regnes dog ikke med til den disponible indkomst og dermed indkomstul­igheden. Det gør afgifter på tobak med videre sådan set heller ikke, men det forhindrer ikke Finansmini­steriet i at regne dem med, når effekterne af regeringen­s politik på uligheden opgøres. Det ville klaede Finansmini­steriets dygtige økonomer at bestraebe sig på at vise det fulde regnestykk­e.

Et generelt løft af de offentlige forbrugsud­gifter på for eksempel 10 mia. kr. øger den fattigste tiendedels forbrugsmu­ligheder med

2,6 pct. af den disponible indkomst med Finansmini­steriets regneprinc­ipper. Den rigeste tiendedel? Blot 0,3 pct.

Skattelett­elser til de rigeste er blevet prioritere­t, mens offentlig velfaerd og ydelser har stået for skud. Det har øget uligheden markant.

Det er ingen nyhed, at det danske velfaerdss­amfund mindsker den reelle ulighed i muligheder og fremmer den sociale mobilitet. Men det er tilsynelad­ende nødvendigt at gentage, når Cepos endnu engang drager forhastede konklusion­er på et ufuldstaen­digt grundlag. De to seneste årtier er der blevet ført skaevvride­nde økonomisk politik. Skattelett­elser til de rigeste er blevet prioritere­t, mens offentlig velfaerd og ydelser har stået for skud. Det har øget uligheden markant.

Inden man skyder den nuvaerende regering i skoene, at den fører politik, der ikke bekaemper uligheden – alene fordi priserne på tobak er haevet – ja, så bør man nok vende skråen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark