Jyllands-Posten

Glem de makrelmadd­er

- THOMAS LADEGAARD cand.comm., forfatter, Frederiksb­erg C

Danmark er blevet forvandlet til en Corona Twilight Zone, hvor levende døde sidder bag skaerme indhyllet i en illusion om, at alting er fint, og at livet snart vender tilbage igen.

På skaermen kan vi følge landets statsminis­ter, mens hun spiser makrelmadd­er og pudser vinduer. Aktiemarke­det stiger. Boligprise­rne stiger. Der er lønkompens­ation til de udvalgte. Og faellessan­g for alle.

Indtil videre er det de tossedes fortrop i sort, der er på gaden som en god undskyldni­ng for at drikke smerten vaek i offentligh­ed.

Inden laenge vil desperatio­nen vise sig anderledes markant. I alle dele af samfundet.

I januar steg antallet af konkurser. Det er blot en bitter forsmag på det, der venter.

Hvor laenge kan almindelig­e lønmodtage­re leve af lønkompens­ation? Hvor laenge kan selvstaend­ige forretning­sdrivende leve på en kompensati­on af tabt omsaetning og udskudt moms?

Lige nu klarer mange virksomhed­er sig igennem, fordi de har en god likviditet. Fristen for betaling af skat og moms er generøst udskudt. Men årsregnska­ber for 2020 vil lande blodrøde over hele landet. Og så snart der skal afregnes moms og skat, kommer danske banker til at møde desperate selvstaend­ige og lønmodtage­re under stort pres og med dårlige regnskabst­al.

Imellem makrelmadd­erne i køkkenet forsikrer statsminis­teren os om, at statens budget sandelig ikke er at ligne med et husholdnin­gsbudget. Så vi taler kun nødigt om den kaempe regning, der venter det danske samfund.

Vi taler heller ikke om den tikkende bombe, der ligger under dansk økonomi. Hvad sker der, når kompensati­onerne løber ud, og likviditet­en strammer til? Vil hele brancher gå til grunde?

Er det overhovede­t realistisk at opretholde bolig- og finansmark­eder på de nuvaerende niveauer, når så mange private økonomier nødvendigv­is må komme under pres?

De statsligt ansatte har netop sikret sig en ny overenskom­st. Det er godt gået. Inden laenge vil mange privatansa­tte og små selvstaend­ige ønske, at de kunne få en statslig ansaettels­e.

Vi taler ikke om det. Vi er lullet i søvn som levende døde bag skaerme med makrelmadd­er.

Men det er kun et spørgsmål om tid, før virkelighe­den indhenter os, og vi må vende tilbage. Vågne op til en barsk virkelighe­d forude.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark