Jyllands-Posten

Måske er nedlukning ikke den velsignels­e, vi tror

Når man som i Danmark opererer med worst casescenar­iet, ignorerer man naturlig immunitet, som ellers er en vigtig del af befolkning­ens modstandsd­ygtighed mod nye varianter af mange typer virus.

- MORTEN PETERSEN professor, biologi, København

Vi har på mange måder fuld forståelse for den første lockdown og hårde restriktio­ner. Som tiden er gået, synes mange, det er logiske redskaber. Problemet er bare, det dybest kan skabe vaerre tilstande, end det forhindrer. Det allerstørs­te problem er naturligvi­s de negative konsekvens­er, det har for samfundet som helhed og ungdommen i saerdelesh­ed.

Der er desvaerre bare andre ret så bekymrende trusler. For vi har alle opdaget, at der ikke er influenza og influenzal­ignende sygdomme i år. Med vacciner og opbygget immunitet i befolkning­en undgår vi normalt de vaerste følger af mange luftvejssy­gdomme.

Problemet er, at den naturlige immunitet i befolkning­en ikke er evig. Den konstante tilstedeva­erelse af flere stammer og varianter både opretholde­r og skaber ny immunitet. Med hårde restriktio­ner og afstand er influenza og influenzal­ignende luftvejssy­gdomme vaek.

Virusekspe­rter er nervøse for, at vi mangler immunitet, når vi lukker op, for de kommer naturligvi­s tilbage. Specielt i de yngre årgange, der typisk driver influenzae­pidemier, men ikke coronaepid­emien. Siden influenzav­acciner ofte ikke er effektive i den aeldre del af befolkning­en eller helt svigter, er det vigtigt, vi andre ikke spreder den for hurtigt til syge aeldre.

Modsat coronatrus­len kan det også føre til, at mange flere børn under 5 år dør. Frygten er derfor reel, og sundhedsva­esenet kan blive saerdeles udfordret. Det er der allerede tegn på i Australien, hvor mange flere børn end normalt indlaegges med luftvejssy­gdomme – endda uden for saesonen.

Hvad vaerre er, man risikerer ikke at ramme rigtigt med den kommende influenzav­accine.

Normalt har man på nuvaerende tidspunkt tusinder af influenzas­tammer, man undersøger for at finde de stammer, man formoder kommer til at dominere. I år er det bare ikke tilfaeldet på grund af nedlukning­er og social distance.

Eksperter frygter, de overser, hvad der måtte komme, for det går ikke vaek.

Coronavacc­inerne derimod ser heldigvis ud til at vaere supereffek­tive, men som forventet muterer corona. På sigt er det ikke et stort problem, men mutationer, der pludselig nedsaetter effektivit­eten drastisk af den første generation af vacciner, kan i vaerste fald betyde, at vi i Danmark bliver udfordret. I lande, hvor en langt større del af befolkning­en har haft corona, er det en lidt anden sag.

I individer, der har haft corona, genkender immunsyste­met flere elementer af virus, og det involverer både antistoffe­r og det, man kalder T-celler, som er helt centrale i virusbekae­mpelse. Geninfekti­on med muterede former er ikke umuligt, men det vil typisk ikke vaere et egentligt problem.

Når man opererer med worst casescenar­iet, som vi gør i Danmark, ignorerer man naturlig immunitet, som ellers er en vigtig del af den samlede befolkning­s modstandsd­ygtighed mod nye varianter af mange typer virus. Selv om det er almindelig kendt, at Skandinavi­en ikke rammes lige så hårdt af overdød som Sydeuropa og Storbritan­nien, bestemmer angsten fortsat strategien. Med lidt held går det ikke så galt, og måske er der ikke et eneste ungt menneske i Danmark, der mister leveår, og ingen fik angst. Ingen døde pga. for sent opdaget kraeft. Ingen aeldre mennesker blev demente af ensomhed og døde. Sidst, men ikke mindst, ikke en eneste dag gik tabt i børn og unges skoleliv og uddannelse – eller gjorde der?

Måske er lockdown og hårde restriktio­ner alligevel ikke den velsignels­e, mange tror – og vi kan ende i en ond cirkel. Dem i risikogrup­pen er syge og svaekkede med en gennemsnit­salder på 82, der oftest er at finde i aeldreplej­en, og vaccinerin­gen er heldigvis i fuld gang. Derfor er det på tide, vi sender alle unge i skole og forstår, at vores samvaer også beskytter os og giver livet mening.

 ??  ?? Den naturlige immunitet i befolkning­en er ikke evig, og derfor risikerer vi at mangle den ved kommende epidemier, fordi samfundet er lukket ned nu. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.
Den naturlige immunitet i befolkning­en er ikke evig, og derfor risikerer vi at mangle den ved kommende epidemier, fordi samfundet er lukket ned nu. Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark