Jyllands-Posten

Coronakris­en må ikke braekke Danmark midt over

- NICOLAI WAMMEN finansmini­ster (S) SIMON KOLLERUP erhvervsmi­nister (S)

Rundtom i Danmark kaemper både små og store erhvervsdr­ivende en hård kamp. Den økonomiske krise, som pandemien har medført, er alvorlig for mange. For nogle har den udviklet sig til en kamp for overlevels­e.

Danmark og dansk økonomi har hidtil klaret sig bedre igennem krisen end mange andre lande. Vi kommet langt, ikke mindst takket vaere den store indsats, som lønmodtage­re, virksomhed­er og selvstaend­ige har ydet i det seneste år. De omfattende hjaelpepak­ker og kompensati­onsordning­er, som regeringen, Folketinge­t og arbejdsmar­kedets parter i faellesska­b har stablet på benene, er et sikkerheds­net, som hjaelper tusindvis af virksomhed­er og lønmodtage­re gennem krisen.

Hjaelpepak­kerne har virket – og de virker stadig. Men vi står nu i en situation, hvor nedlukning­en har varet laenge – også for mange små virksomhed­er. Derfor er der erhvervsdr­ivende, der lige nu ikke kan se sig ud af krisen. Som ikke ved, hvor pengene skal komme fra til at betale den naeste regning.

Den lille butik på gågaden, der i dag er lukket. Frisøren. De mange restauratø­rer, der gennem års imponerend­e slid har gjort Danmark til et land, hvor folk fra hele verden kommer rejsende til for at smage på det danske køkken. Kroen og den lille café, der skaber liv i vores lokalområd­er. Og alle de mange andre små erhvervsdr­ivende og ivaerksaet­tere, der har bygget deres virksomhed op fra bunden, og som har udvist samfundssi­nd og taget ansvar ved at holde på deres medarbejde­re under krisen. Her er der desvaerre nogle, der lige nu oplever, at deres livsvaerk glider mellem haenderne på dem. Og som er i tvivl om, om deres virksomhed stadig står på benene, når samfundet begynder at åbne igen. For opsparinge­n er brugt, og kassekredi­tten er trukket i bund. Mange af dem med store personlige omkostning­er på spil.

Der vil altid vaere virksomhed­er, som lukker. Men det går ikke, at sunde virksomhed­er knaekker nakken. Det vil også gå hårdt ud over saerligt mindre bysamfund rundtom i landet. I regeringen er vi smerteligt bevidste om, at mange små kaemper en alt for hård kamp. Til jer vil vi sige: Vi hører jer. Vi ser jer. Som statsminis­teren sagde i forrige uge: Krisen er ikke jeres skyld. Derfor har regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinge­t netop indgået en ny aftale om at styrke sikkerheds­nettet under både lønmodtage­re og virksomhed­er. Med aftalen giver vi en ekstra, målrettet håndsraekn­ing til saerligt de små erhvervsdr­ivende – bl.a. med et højere loft og lempede krav for kompensati­on til selvstaend­ige og med forbedring­er af kompensati­onsordning­en for faste omkostning­er. Samtidig øger vi trygheden for lønmodtage­rne – med forlaenget ret til sygedagpen­ge, forlaenget suspension af 250-timersregl­en, forlaenget suspension af dagpengefo­rbruget og forlaenget ret til at tage en uddannelse med 110 pct. dagpenge.

Det kommer oven i den justering af reglerne for click’n’collect-salg, som regeringen besluttede i sidste uge, og som betyder, at de butikker, der ikke har en online betalingsl­øsning, får bedre muligheder for at holde gang i forretning­en, mens restriktio­nerne står på.

Regeringen­s mål er klart: Krisen må ikke knaekke Danmark over. Vi skal undgå, at krisen draener de små lokalsamfu­nd for liv, for arbejdspla­dser og for fremtid.

Samtidig vil vi sige til bankerne rundtom i landet: Hold igen med kreditklem­men. Giv snor, og udvis tålmodighe­d med de små erhvervsdr­ivende, der lige nu kaemper en uretfaerdi­g kamp mod en udefrakomm­ende krise.

Vi er kommet så langt – sammen. Vi kan endelig se lyset forude. Og derfor skal vi også gøre, hvad vi kan, for at så mange som muligt kommer helskindet over målstregen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark