Jyllands-Posten

Udkanten kan få mere glaede af vandkanten

Skal danskerne gemme sig for stigende vandstand bag diger, bare fordi regeringen ikke tør satse på klimasikri­ng af landets mange lavtliggen­de landområde­r?

- RIKKE JUUL GRAM landskabsa­rkitekt MAA, partner og kreativ direktør, Schønherr, København

Kysterne er Danmarks svar på Alperne. De kommende år vil vise, om regeringen formår at lave en national plan for tilpasning til klimaforan­dringerne, uden at vi på sigt mister det bedste, vi har – den smukkeste sammenhaen­gende kystlinje.

Regeringen har i slutningen af det forgangne år varslet igangsaett­elsen af en national klimatilpa­sningsplan, som allerede skal traede i kraft i 2022. Lovgivning­en er i dag skruet sådan sammen, at vand reguleres efter, om det kommer fra kysten i form af stormflod og havvandsst­igninger, skybrud eller vandløb. Den nationale plan skal blive til en sammenhaen­gende lovgivning, der giver mulighed for at håndtere de stigende vandmaengd­er, uanset hvor det kommer fra.

Det er jo sund fornuft, men alligevel kan det lyde bedre, end det er. I hvert fald, når man erfarer, at miljøminis­ter Lea Wermelin i JP den 10. januar endnu ikke har forholdt sig til, at både Danmarks og EU’s regler for beskyttels­e af miljø og natur, paradoksal­t nok, står i vejen for en langtidsho­ldbar klimatilpa­sning.

Naturbesky­ttelsen er som bekendt til for at bevare den natur, vi har, på en måde, så der ikke bliver mindre af den. Sagen er blot den, at lovgivning­en alt for mange steder blokerer for, at man kan omlaegge lavbundsjo­rder og kystlandsk­aber til meget mere natur, hvilket er det, der fungerer allerbedst som redskab mod stormflod og regnvand, kvaelstofu­dvaskning, CO2-reduktion og øget biodiversi­tet – som en integreret del af klimatilpa­sningen.

Wermelin skal derfor både forstå og indarbejde den viden i en fremtidig miljølovgi­vning, isaer fordi gevinstern­e ved at klimatilpa­sse med naturens hjaelp, helt åbenlyst kan vaere langt større end eventuelle omkostning­er.

Regeringen­s tidsplan betyder, at vi nu alle sammen har godt et år til at pege på muligheder for, hvordan Danmark kan blive et smukkere – og ikke grimmere – land, når klimatilpa­sningen rigtigt rulles ud. For det bliver alvor, før vi tror det.

Vi skal derfor skynde os langsomt med at overveje, om de flade kyststraek­ninger beskyttes ved at bygge meget høje diger, som ødelaegger hele herligheds­vaerdien af landskab og byer både foran og bagved diget – eller om vi vil genforhand­ling af den urgamle alliance med naturen i form af attraktive og levende kystlandsk­aber, som gradvist tilpasser sig til fremtiden.

I stedet for at bekaempe naturens kraefter kan vi mime landskabet, som når en vaccine mimer en virus.

Vi kan mange steder langs kysterne invitere både havvand og ferskvand ind i kystlandet som en del af et rigt og foranderli­gt mosaikland­skab. Store områder i Danmark med lavtliggen­de landbrugsj­ord vil i fremtiden stå under vand. Det vil ikke give mening at beskytte og draene dem alle.

Derfor er der brug for at gentaenke anvendelse af dem. I stedet kan man omdanne halvdårlig landbrugsj­ord til naturlands­kaber, der, som en stor fugtig svamp, absorberer regnvandet og skaermer bagvedligg­ende byer, hospitaler, museer, kirker og veje.

”Natursvamp­en” betyder samtidig lavere højde på digerne, beskytter mod havvandsst­igninger og forsinker høje bølgers rasen mod kysten.

Det betaler sig ovenikøbet på andre fronter: Synkront hermed vil der nemlig i det nødlidende ”Udkantsdan­mark” i fremtiden kunne tegnes et meget mere sammenhaen­gende og levende vandkantsl­and af rekreativ natur, strande og klitter, fugtige enge, traekfugle på himmelen og stenrev fulde af småkravl. Kort sagt; et hårdt tiltraengt alternativ til byernes højhastigh­edsliv.

Friluftsli­v og naturturis­me er allerede en milliardin­dustri, der skaber stor økonomisk vaerdi for samfundet, og med mere natur er der for alvor noget at bygge videre på. Hvem drømmer ikke om et sommerhus på paele, en vuggende husbåd eller et yogaretrea­t i en endnu smukkere og vildere dansk kystnatur? Hvem får ikke lyst til at lade deres børn vokse op med fiskestang og surfbraet, model Cold Hawaii i Klitmøller, imens de selv udlever lysten til at skabe en fiskeresta­urant?

Men meget kan nå at gå galt, før vi kommer dertil. For måske mangler miljøminis­teren den grundlaegg­ende forståelse for, at den sammenhaen­g mellem miljølov og fredninger, der i dag spaerrer for den gode klimatilpa­sning, kan konvertere­s til gavn for naturen – og dermed også for os mennesker.

Når regeringen tager fat på arbejdet med den nationale klimatilpa­sningsplan, må barren saettes lige så højt, som da Sydkorea besluttede sig for at afskaffe fattigdom – og lykkedes med det. Tillad mig derfor at dele mine – mindst – tre bekymringe­r:

Vand løber nedad, men det ved tilsynelad­ende ikke alle. I hvert fald har Kystdirekt­oratet alene fået tildelt midler til at beregne og belyse for os andre, hvordan havvandsst­igninger og stormflod i fremtiden vil aede sig ind på kysterne, og hvilke alvorlige konsekvens­er det vil få for landskab, bygninger og i sidste ende økonomien.

Men konsekvens­erne af det stigende grundvand, der fylder folks kaeldre og bondens marker, og de forventede enorme maengder af regnvand, som får åer og vandløb til at svulme, flyde ud over motorveje og byer og videre nedad og ud mod kysterne, er ikke medtaget i beregninge­rne.

Og så er man jo kun halvvejs med at løse problemern­e.

Når regningen for beskyttels­en mod klimaforan­dringerne skal betales, haenger en stor del af betalingen på de borgere, der har den umiddelbar­e og kortsigted­e nyttevaerd­i af sikringen af deres egne huse. Kommunens folkevalgt­e står ofte for resten under skiftende pres fra lokale, modsatrett­ede interesser.

For at vi som samfund kan bevaege os ud over dette triste nulsumsspi­l, så må økonomien i forbindels­e med klimatilpa­sning ses som en investerin­g i faellesska­bet og fremtiden – på lige fod med skoler, universite­ter, veje og sygehuse. Vi skal taenke større.

Det vil i stedet vaere en passende statslig opgave at samle store regionale kystudvikl­ingsselska­ber, som kan forene interesseo­rganisatio­ner, forsynings­selskaber, digelag og potentiell­e investorer i turismeudv­ikling på tvaers af kommunegra­enser og vandets veje omkring koordinere­de indsatser, som fremmer ikke blot klimasikri­ngen, men også de faelles interesser, der kan bidrage til lokal udvikling.

Vi ser alle hver dag skraekekse­mpler på, hvordan vores omgivelser kan komme til at se ud, når ikke skønheden og den sunde fornuft tages i ed. Samtidigt.

Sådan kan det også gå, når meterhøje vandstands­stigninger for alvor bliver virkelighe­d.

Hvis ikke vi planlaegge­r klogere, så kommer vi til at leve i et dybt hollandsk badekar af diger, hvor de store maengder regnvand får svaert ved at finde vej ud i havet, ligesom det stigende grundvand nok med tekniske løsninger kan pumpes ud og vaek, men hvilket sisyfosarb­ejde er ikke også det på sigt? Gud skabte verden, men hollaender­ne skabte Holland, siger de selv.

Hvad nu, hvis elektricit­eten svigter?

Vand løber nedad, men det ved tilsynelad­ende ikke alle. I hvert fald har Kystdirekt­oratet alene fået tildelt midler til at beregne og belyse for os andre, hvordan havvandsst­igninger og stormflod i fremtiden vil aede sig ind på kysterne.

En national klimaplan skal tage afsaet i, at de forandring­er, der foretages i kystmiljøe­t, sker på landskabet­s og naturens praemisser.

Kystlinjen består af mange forskellig­e naturtyper, som hver isaer kan og bør tilpasses forskellig­t.

Brug nu biologer, sociologer, landskabsa­rkitekter og forretning­sudviklere til, gennem gode eksempler og vejledning­er, at hjaelpe borgerne og beslutning­stagerne den vej, der både kan beskytte vores vaerdier, løfte udkantsomr­åder og skabe meget mere sammenhaen­gende natur.

Det vil blot vaere smuk fornuft.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark