Jyllands-Posten

Enhedslist­ens nye politiske ordfører er »aegte klimaaktiv­ist«

Pernille Skippers 29-årige arvtager er med egne ord opvokset i Kibaek i et »virkeligt Danmark«.

- RONJA MELANDER JACOB HAISLUND ronja.melander@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Enhedslist­en skifter kaptajn. Og den hidtidige politiske ordfører efterlader et par store sko ved roret til Mai Villadsen fra Herning.

De tunge åg, som påhviler partiets kommende politiske ordfører, kan f.eks. aflaeses i forgaenger­nes popularite­t:

Pernille Skipper, der forlader posten som konsekvens af Enhedslist­ens eget rotationsp­rincip, fik 33.024 personlige stemmer ved valget i 2019. Kun overgået af Mette Frederikse­n og Lars Løkke Rasmussen.

Forgaenger­en, Johanne Schmidt-Nielsen, trak i 2015 40.425 personlige stemmer. Og Schmidt-Nielsens forgaenger som Enhedslist­ens markante frontfigur er i dag børne- og undervisni­ngsministe­r for Socialdemo­kratiet,

Pernille Rosenkrant­z-Theil.

Den parlamenta­riske ballast tynger ikke Mai Villadsen. Den 29-årige vestjyde blev valgt (med 2.572 personlige stemmer i øvrigt) i 2019. Hun var dog kendt fra kulissen, da hun i forvejen havde tjent Enhedslist­en som politisk rådgiver siden 2015.

Og hendes politiske ambitioner raekker helt tilbage til tiden i Kibaek Skole, hvor hun sad som elevrådsfo­rmand og medlem af skolebesty­relsen.

Tillidspos­ter påtog hun sig også i gymnasiet, hvor hun var medlem i elevrådet, og da hun i 2012 blev formand for Danske Gymnasieel­evers Sammenslut­ning.

En by i provinsen

Oprindelig­t voksede hun op i den jyske stationsby Kibaek i en familie, hvor man diskutered­e politik ved køkkenbord­et. Hendes foraeldre er folkeskole­laerere. Hendes farmor, der var syerske, fagforenin­gsaktiv og politisk forbillede, var med til at forme hendes løbebane.

Det fortalte den 24-årige Mai Villadsen, dengang politisk rådgiver, i 2016 til magasinet

Mai Villadsen er født den 26. december 1991 i Herning, datter af folkeskole­laerer

Jørn Sloth Andersen og folkeskole­laerer Lisbeth

Ejby Villadsen.

Hun blev valgt til Folketinge­t i 2019, hvor hun ind til 2020 var ordfører for uddannelse, kultur og ligestilli­ng. Fra 2019 har hun også vaeret klima- miljøog naturordfø­rer.

Inden folketings­valget i

2019 arbejdede Mai

Villadsen som politisk rådgiver for Enhedslist­ens folketings­gruppe. Vice, der interviewe­de hende til en serie om »fremtidens magthavere«.

Det vil sige »nogle af de største politiske talenter på Christians­borg« under 30 år.

I interviewe­t talte Mai Villadsen sig uforvarend­e ind i den atter aktuelle, retoriske kamp om, hvem der er bedst funderet i Jylland.

»Jeg er fandeme vokset op i et virkeligt Danmark – de eneste akademiker­e, jeg kendte som barn, var praesten og laegen. Alle andre arbejdede på taeppefabr­ikken eller presenning­fabrikken,« sagde Mai Villadsen.

De er røde, de er grønne

Mai Villadsen er tidligere ordfører for uddannelse, ligestilli­ng og kultur. Mest kendt er hun for sin grønne profil som natur-, miljø- og klimaordfø­rer.

Mai Villadsen slog netop på velfaerd, klimahandl­ing og mindre ulighed, da hun talte ved partiets officielle pressemøde om omkonstitu­eringen denne onsdag.

At partiet skifter ud i det naermeste, som Enhedslist­en kommer på en politisk lederpost, er i sig selv ingen overraskel­se. Det førnaevnte rotationsp­rincip dikterer, at man ikke kan stille op til valg for partiet efter mere end sammenhaen­gende syv år. Og at Mai Villadsen bliver efterfølge­ren forårsager måske heller ikke chokbølger.

Det var f.eks. Mai Villadsen og ikke Pernille Skipper, der ved årsskiftet kommentere­de statsminis­terens nytårstale på vegne af Enhedslist­en.

Hun var også med til at forhandle klimaloven og finanslove­n 2021 for partiet.

Nu skal hun lede partiet gennem politiske farvande. Pernille Skipper, som bliver i Folketinge­t perioden ud, overlader sammen med stafetten et par roser til sin efterfølge­r:

»Mai er både dygtig, vidende, en aegte klimaaktiv­ist og med hjertet klart til venstre, når vi taler om velfaerd, ulighed og fattigdom,« siger hun på partiets hjemmeside.

Der er også opmuntrend­e ord fra kollegaer med anden baggrundsf­arve. »En rigtig god kollega« er Mai Villadsen f.eks. ifølge De Konservati­ves Mette Abildgaard.

»Dygtig, hårdtarbej­dende og altid godt selskab. Dejlig lige ud af posen. Hende kan Enhedslist­en vaere stolte af! Og ja, raeverød – ingen er perfekt!« skriver hun på Twitter.

Mai Villadsen, politiks ordfører, København

 ??  ?? Enhedslist­en har valgt Mai Villadsen som politisk ordfører – det naermeste, partiet kommer på en formand eller leder. Arkivfoto: Stine Tidsvilde
Enhedslist­en har valgt Mai Villadsen som politisk ordfører – det naermeste, partiet kommer på en formand eller leder. Arkivfoto: Stine Tidsvilde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark