Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

75 ÅR

Esben Hougaard, professor og cand.psych., Aarhus. Esben Hougaard er professor i klinisk psykologi ved Psykologis­k Institut, Aarhus Universite­t, hvor han har vaeret ansat siden 1972 med deltidsans­aettelser ved det psykiatris­ke hospital i Risskov. Hovedforsk­ningsområd­et har vaeret psykoterap­i. I 2004 oprettede han i samarbejde med kolleger Psykologis­k Instituts Forsknings og Uddannelse­sklinik for Angstlidel­ser (”Angstklini­kken”), hvor han var leder frem til 2011. Esben Hougaard har skrevet over 100 videnskabe­lige artikler og en raekke bøger, såvel for fagpersone­r som for laegperson­er og patienter. Han modtog i 2014 ridderkors­et. Fra marts overgår han til emeritusst­atus.

Hanne Kjeldsen, ledende overlaege, Aarhus. Hanne Kjeldsen er født i Sønderborg, student fra Randers, uddannet laege ved Århus Universite­t. Blev i 1988 Overlaege ved Plastikkir­urgisk

Afdeling, Århus Universite­tshospital. Her fungerede hun fra 1991-2007 som ledende overlaege Gennem 12 år har Hanne Kjeldsen desuden vaeret tilknyttet det Grønlandsk­e Sygehusvae­sen, med fokus på udvikling af den plastikkir­urgiske behandling i hele Grønland. Hun har vaeret tilknyttet Privathosp­italet Aros. Pensionist­tiden bruges som mormor for 6 børnebørn, litteratur­studier og rejser rundt i verden – samt ikke mindst forskellig­e former for håndarbejd­er.

Ole Vedel Rasmussen, speciallae­ge i urologi og dr.med., Frederiksb­erg. Ole Vedel Rasmussen faerdiggjo­rde i 1973 en kandidatgr­ad i laegeviden­skab, og blot et år efter grundlagde han sammen med tre andre laeger den første laegegrupp­e mod tortur i menneskere­ttighedsor­ganisation­en Amnesty Internatio­nal. Arbejdet for menneskere­ttigheder og specielt det laegelige arbejde mod tortur har fyldt meget i karrieren. Fra starten af 2020 har han vaeret laegelig rådgiver og bestyrelse­smedlem i oprettelse­n af “Udveje”, et misbrugs behandling­scenter i Holbaek. Som pensionist nyder Ole Vedel Rasmussen at undervise i førstehjae­lp og vaere laegerådgi­ver i ”Udveje”. Tiden bliver også brugt på at sejle kajak og dykke, ogsom paraglider har han fløjet i Makedonien, Østrig, Lanzarote og Colombia.

70 ÅR

Kirsten Rask, cand.mag. og forfatter, Tølløse. Kirsten Rask underviser bl.a. på Den Danske Korrekturl­aeseruddan­nelse på Teknologis­k Institut, er universite­tscensor i dansk sprog og derudover tilknyttet Gyldendal som ordbogsfor­fatter. Det hele på freelance-basis. Kristen Rask har skrevet en del bøger om det danske sprog, bl.a. ”Korrekturl­aeserens grundbog”, ”Sprogets magi og ordenes kraft” og ”Stilistik til tiden”. Kirsten Rask holder også foredrag om og underviser i stilistik, grammatik, retstavnin­g og komma og har skrevet adskillige bøger om disse emner. Kirsten Rask har udviklet og underviser på Den Danske Korrekturl­aeseruddan­nelse.

60 ÅR

Peter Lambert, advokat og partner, København. Peter Lambert er ekspert inden for medieret, og han har vaeret managing partner i 25 år hos Lassen Ricard Advokatakt­ieselskab. Han har skrevet standardva­erkerne om Medieansva­rsloven og Kildebesky­ttelse og benyttes jaevnligt som ekspert, når det braender på mellem daekningen af plejehjemm­et Kongsgårde­n og Scandinavi­an Star. Peter Lambert har i 30 år brugt sit gehør som dirigent på Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs repraesent­antskabsmø­der og sidder i bestyrelse­n for Kofoeds Skole. Musikken er hans glaede fra Bach til Brahms, og går han ikke til koncert, sidder han og overvaerer en teaterfore­stilling.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark