Jyllands-Posten

»Jeg er god til at brokke mig og finde løsninger«

Den 16-årige Esther Vyff, formand for Danmarks Skoleeleve­r, kom forleden i fokus, da de aeldste elever fik en traels besked fra statsminis­teren.

- MORTEN ZAHLE morten.zahle@jp.dk

Det ramte Esther Vyff hårdt, da statsminis­ter Mette Frederikse­n forleden meddelte, at vi skal have »fuldstaend­ig epidemikon­trol«, før de aeldre skoleeleve­r får lov til at komme tilbage i skole.

»Da jeg hørte det, taenkte jeg noget, som man ikke må sige højt. Men måske er hun mere caféernes og de små virksomhed­ers statsminis­ter end børnenes statsminis­ter,« siger Esther Vyff.

Hun er 16 år, formand for Danske Skoleeleve­r og kan konstatere, at hendes formandska­b pga. covid-19pandemie­n er blevet helt anderledes, end hun havde forestille­t sig. Hun skulle have vaeret til folkemøde, deltaget i store konference­r og sat undervisni­ngsmiljø på den politiske dagsorden.

I stedet er det hele gået op i corona. Fem-seks gange dagligt bliver hun kontaktet af journalist­er, der stiller spørgsmål om hjemsendte elever, ensomhed blandt unge og alverdens andre ting, som hun forventes at have et hurtigt svar på. Og det har hun som regel, selv om det var svaert i starten.

»Det er ret specielt, at det hele handler om corona. Men jeg er beaeret over at vaere elevernes stemme i denne vigtige tid. Statsminis­teren har sagt, at vi aldrig har kraevet så meget af en ungdoms- og børnegener­ation som nu. Det er jeg enig i. Nu skal vi finde ud af, hvordan vi giver tilbage, hvordan vi lytter til de unge og gør dem til en central del af skolen og sørger for, at børn og unge er repraesent­eret i alt, hvad der omhandler dem. De skal føle sig hørt,« siger Esther Vyff.

Mens ”de voksne” taler om et fagligt og socialt efterslaeb blandt børn og unge, konstatere­r Esther Vyff, at det lige nu er ret maerkeligt at vaere skoleelev i Danmark.

»Som skoleelev og ung oplever man, at man bliver talt meget om, men ikke så meget med. Det er udfordrend­e,« siger Esther Vyff.

Bor med de frivillige

For Esther Vyff har det vaeret et specielt år. Hun blev faerdig med 9. klasse i Esbjerg før sommerferi­en – uden en normal afgangseks­amen pga. corona – og tiltrådte den 1. juli 2020 som formand for Danske Skoleeleve­r.

Organisati­onen holder til i Risskov ved Aarhus. Her bor hun og de i alt 20 unge frivillige i Danske Skoleeleve­r i en industriby­gning på Sindalsvej, hvor sekretaria­tet også har til huse. Hun deler vaerelse med en pige, som også er aktiv i organisati­onen.

Som formand har hun gratis logi, morgenmad og frokost. Aftensmade­n koster 450 kr. om måneden, og den laver hun sammen med de andre unge, som bor på stedet. Esther Vyff og naestforma­endene i Danske Skoleeleve­r leder organisati­onens sekretaria­t, hvor der er ansat 20 ”voksne” medarbejde­re.

Siden december har hun dog pga. nedlukning­en det meste af tiden vaeret hjemme hos sine foraeldre i Tjaereborg. Det er her, hun er vokset op – med fire søskende, en mor, der er uddannet jordemoder, men nu arbejder i et medicinalf­irma, og en paedagogud­dannet far, der laeser erhvervsju­ra.

Esther Vyff fortaeller om et musisk hjem med familieban­d – hun spiller klaver og synger – mange diskussion­er over middagsbor­det og foraeldre, der har støttet hende i det, hun gerne ville.

»Jeg har altid vaeret dårlig til at tie stille, når jeg syntes, at noget var uretfaerdi­gt. Jeg er god til at brokke mig og finde løsninger,« siger hun.

Hun har således altid blandet sig i diskussion­erne – også i skolen. I 3. klasse blev Esther Vyff medlem af elevrådet. Og siden da har det grebet om sig: elevrådsfo­rmand, faellesele­vråd, ungebyråd og Danske Skoleeleve­r. Hun har altid jagtet indflydels­e.

I denne uge har Esther Vyff vaeret i Aarhus, hvor hun har haft travlt med at arrangere DM i Fagene, hvor skoleeleve­r fra hele landet onsdag dystede i seks forskellig­e fag. Arrangemen­tet blev afviklet online, naturligvi­s, med seks timers livestream­ing.

Vil fortsaette med politik

Man kan kun vaere formand for Danske Skoleeleve­r i et år. For Esther Vyff betyder det, at hun stopper til sommer, flytter tilbage til Tjaereborg og begynder i gymnasiet i Esbjerg. På laengere sigt kan det godt vaere, at hun vil ind i politik.

»Jeg ved ikke lige hvordan. Men jeg håber, at jeg kan få lov til at repraesent­ere de holdninger, som jeg tror på.«

Drømmer du om at blive undervisni­ngsministe­r en dag?

»Det bliver jeg ofte spurgt om. Og ja, jeg braender for folkeskole­n og vil gerne fortsaette i politik. Men mindre kan også gøre det.«

Esther Vyff mener, at Mette Frederikse­n med sin melding om den fuldstaend­ige epidemikon­trol slukkede lyset hos mange elever.

»Hun skulle hellere have sagt: ”Kaere elever. Jeg ved ikke, hvornår I kan komme tilbage i skole. Men jeg sørger for, at I er de naeste i raekken, og det regner vi nu på”.«

Esther Vyff, formand for Danmarks Skoleeleve­r, Aarhus

 ??  ?? Den 16-årige Esther Vyff er i et år formand for Danske Skoleeleve­r. Bagefter begynder hun i gymnasiet i Esbjerg. Foto: Søren Vendelbo
Den 16-årige Esther Vyff er i et år formand for Danske Skoleeleve­r. Bagefter begynder hun i gymnasiet i Esbjerg. Foto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark