Jyllands-Posten

Danmarks naeste Formel 1-håb har kniven for struben

Christian Lundgaard skal også i naeste saeson køre Formel 2. Men denne gang skal han bevise sit vaerd.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Christian Lundgaard ved godt, at chancerne er få. Selv om han kun er 19 år, erkender han, at den kommende saeson i Formel 2 kommer til at forme resten af hans racerkarri­ere. For hvis han skal i Formel 1, er det i år, at han skal vise sit vaerd.

»Alle saesoner er afgørende, men det er andet år, jeg kører i Formel 2, og jeg skal nok have en rig far, hvis jeg skal have en chance efter i år. Og det har jeg ikke. Så det er i år, der skal komme et gennembrud, og hvis jeg indfrier forventnin­ger, er jeg ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes,« siger Christian Lundgaard.

Han blev onsdag praesenter­et som Formel 2-kører for ART-teamet, som han også kørte for i sidste saeson.

Sidste år blev han nummer syv efter en saeson, der bød på høje tinder og dybe dale. Han vandt to gange, kom på podiet fire gange, men ofte var han langt vaek fra champagnes­prøjtet.

Christian Lundgaard har nu i fem saesoner vaeret tilknyttet Renaults akademi – den juniorkøre­r, der har vaeret der laengst. Men på trods af højdepunkt­erne i hans saeson som rookie – nybegynder – er der ikke udelukkend­e rosende ord fra akademiets leder Mia Sharizman.

»Selv om han var rookie, ser jeg mere potentiale i ham end to sejre og fire podieplads­er, men det er en del af erfaringen. Før de sidste tre grandprix-weekender lå han i top-tre, og før den sidste halvdel lå han i top-to. Så det handler om at tage hans praestatio­n fra sidste år og bringe ham fremad. Jeg vil ikke sige, at der gik noget galt, men vi må analysere, hvordan vi kan gøre ham mere konstant,« siger Mia Sharizman

Han er ikke i tvivl om, at Christian Lundgaard sammen med ART-teamet kan komme højere op end syvendepla­dsen.

»Vi glemmer ikke sådan lige, at Christian har speeden og kan håndvaerke­t, og jo mere moden han bliver, og jo mere han arbejder sammen med ingeniører­ne, jo mere erfaring får han,« siger Mia Sharizman.

Renault – der har taget navneforan­dring til Alpine – har tre unge kørere med i Formel 2 i denne saeson. Oscar Piastri skal køre for Prema, og Guanyu Zhou tørner ud for UNIVirtuos­i Racing. Hvis Alpine vaelger en ung kører til Formel 1-teamet i 2022, kommer det med stor sandsynlig­hed til at stå mellem de tre kørere.

»Vi er venner uden for banen, men når man får hjelmen på, er vi modstander­e, for vi vil alle have et Formel 1-saede, og den, der gør jobbet bedst, får saedet, så jeg bliver nødt til at slå dem, og det gør jeg ved at fokusere på, hvad jeg selv kan,« siger Christian Lundgaard.

Flere muligheder

Alpine har et af de staerkeste akademier i Formel 1-feltet, men hvor f.eks. Red Bull og Ferrari har såkaldte junior-teams til deres talenter – hhv. Alphatauri og Alfa Romeo – har Alpine ikke et ekstra sted, hvor teamet kan placere fremstorme­nde talenter.

»Timingen skal passe for at traede et skridt op ad stigen. Vi har tre kørere, der alle har mulighed for at vinde Formel 2, og vi forventer et skridt op mod Formel 1. Vi har vores eget team med saeder, som vi selv kan kontroller­e, og hvor vi ser på vores Formel 2-kørere. Samtidig ser vi på hele markedet,« siger Mia Sharizman, der hentyder til at købe et saede hos et mindre team til et af sine talenter, hvis der ikke er plads hos Alpine.

Før sidste saeson missede Christian Lundgaard testen af Formel 2-raceren, da han på grund af coronasitu­ationen blev sendt i isolation på et hotel efter en traeningsl­ejr på Tenerife.

Derfor havde han aldrig kørt bilen, da han satte sig i den forud for første traening op til første grandprixw­eekend. Men han kørte overbevise­nde, siger Sebastien Philippe, teamchef for ART.

»Christian har et stort talent, og hans evne til at tilpasse sig overrasked­e mig meget, når man taenker på, at han ikke var med i testen. Desvaerre var både Christian og vi ikke så konstante, men det bliver vi forhåbentl­ig i år,« siger Sebastien Philippe.

 ??  ?? Christian Lundgaard kører for anden saeson i traek for ART. Arkivfoto: Joachim Ladefoged
Christian Lundgaard kører for anden saeson i traek for ART. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark