Jyllands-Posten

Dansk coronapas møder afmålte reaktioner fra store eksportlan­de

Et dansk coronapas aendrer ikke på rejsemulig­hederne her og nu, lyder det fra flere af Danmarks største eksportlan­de.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Et coronapas skal ifølge regeringen gøre det lettere for danske erhvervsfo­lk at rejse rundt i verden, men foreløbig er reaktionen fra vores største samhandels­lande afmålt. Et coronapas aendrer ikke på rejsemulig­hederne her og nu, og det er stadig uklart, hvor stor en forskel passet vil gøre, lyder det fra flere af Danmarks største eksportlan­de.

»I øjeblikket får rejsende fra Danmark adgang til Tyskland, hvis de opfylder de generelle adgangskra­v (karantaene, test og/eller digital indrejsere­gistrering). Indtil videre vil et dansk coronapas ikke aendre den situation,« oplyser Marcus Haas, ansvarlig for kommerciel­le anliggende­r og EU-forhold på Tysklands ambassade i Danmark, i en e-mail.

Regeringen har planer om at lancere et coronapas i slutningen af februar. Passet er et dokument, der kan hentes på sundhed.dk, som viser, at man er vaccineret mod coronaviru­s. Ifølge regeringen er passet i høj grad taenkt som en hjaelp til erhvervsfo­lk, der med passet kan ”dokumenter­e vaccinatio­n mod covid-19 i forbindels­e med rejser”.

Usikker påvirkning

Tyskland har i mange år vaeret Danmarks største eksportmar­ked, men blev sidste år overhalet af USA. Betydninge­n af et coronapas er ikke afklaret i Danmarks tredjestør­ste eksportlan­d, Sverige.

»På nuvaerende tidspunkt har Sverige ingen undtagelse for det coronapas, der blev annonceret i Danmark, og det er i dag for tidligt at kommentere, hvordan den svenske regering vil forholde sig til et sådant pas,« skriver Per Strängberg, pressesekr­etaer for den svenske indenrigsm­inister, i en e-mail.

Den amerikansk­e ambassade har ikke besvaret Jyllands-Postens henvendels­er, og den britiske ambassade ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at rejsemulig­hederne fortsat er uafklarede. Indiens ambassade kan heller ikke give et klart svar på, om et coronapas vil hjaelpe danskere til at få adgang til landet.

»Selv om det ikke er muligt for os på dette tidspunkt at sige, om og hvordan det foreslåede danske coronapas vil påvirke betingelse­rne for indrejse for danske statsborge­re til Indien, så rejser danske erhvervsfo­lk og andre allerede til Indien. Danske virksomhed­er investerer i Indien, og dette har resulteret i en støt stigning i rejser til Indien fra Danmark, selv under den igangvaere­nde pandemi,« skriver ambassadec­hef Shivaji Sen i en e-mail.

Det er i dag for tidligt at kommentere, hvordan den svenske regering vil forholde sig til et sådant pas. PER STRÄNGBERG, PRESSESEKR­ETAER FOR DEN SVENSKE INDENRIGSM­INISTER

Anerkendel­se afgørende

Ved lanceringe­n af coronapass­et i starten af februar oplyste fungerende finansmini­ster Morten Bødskov, at der stadig udestår mange spørgsmål om anvendelse­smulighede­rne i udlandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark